Με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με όλους τους όρους που η τρόικα θεωρεί ως «προαπαιτούμενα» για να δώσει την δόση, αλλά απουσίαζαν από το «πακέτο» μέτρων που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη, η κυβέρνηση μεταβαίνει αύριο στο κρίσιμο Eurogroup.
Οι νέες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου περιλαμβάνουν:
· Ρήτρα αυτόματης διόρθωσης: Σε κάθε απόκλιση έναντι των στόχων για το έλλειμμα, θα επιβάλλονται αυτομάτως περικοπές από πρωτογενείς δαπάνες εξαιρούμενων μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Επίσης, για κάθε αποτυχία στα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα, προβλέπει ως ποινή την περικοπή δαπανών 50% από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
· Πρόγραμμα αποχωρήσεων στο Δημόσιο: Θα προβλέπει ανά τρίμηνο το ρυθμό αποχώρησης για δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα από το 2013 έως και το 2015. Η τρόικα ζητά ουσιαστικά τα ονοματεπώνυμα των πρώτων 5.000 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα το 2013.
· Ειδικός Λογαριασμός: Η τρόικα θέλει να έχει υπό την εποπτεία της τον ειδικό λογαριασμό που θα ενεργοποιηθεί για να εισρεύσουν το Δεκέμβριο σε αυτόν μέχρι και 44,5 δισ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της δόσης που θα αποδεσμευτεί για τη χώρα μας.
· Επιβολή "Επιτρόπων" στο Δημόσιο: Για να αποφύγει πιέσεις της τρόικας με τα "όπλα" που αυτή αποκτά («ρήτρες», ειδικό λογαριασμό κλπ), η κυβέρνηση επιβάλλει ένα μηχανισμό υπό τον απόλυτο έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου. Η πορεία όλων των υπουργείων και φορέων θα παρακολουθείται στενά ανά τρίμηνο.
Για τους ΟΤΑ προβλέπεται η ίδρυση «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας», το οποίο θα επιβάλλει, σε περίπτωση που διαπιστώσει απόκλιση άνω του 10%, αύξηση των φόρων στους πολίτες, αύξηση του ΤΑΠ μέχρι και 0,3% στα ακίνητα εντός του δήμου, υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%, μείωση δαπανών κλπ. Αλλά και στις ΔΕΚΟ, αν διαπιστωθεί απόκλιση 10% και άνω, θα τοποθετούνται «Επόπτες Οικονομικών Υπηρεσιών», για να διασφαλίζουν την επίτευξη των μνημονιακών στόχων. Αυτοί θα δίνουν εντολή για λήψη διορθωτικών μέτρων μέσα στο επόμενο τρίμηνο, αλλιώς θα κόβονται αυτομάτως κονδύλια και επιχορηγήσεις και θα κόβεται ο μισθός στα μέλη των ΔΣ ή θα εξαναγκάζονται σε παραίτηση, αν δεν πειθαρχούν.
«Μαχαίρι» στα συνταξιοδοτικά προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής
Προς δημοσίευση στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» απεστάλη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό καθεστώς των υπαλλήλων της Βουλής. Συγκεκριμένα, για τους υπαλλήλους της Βουλής ορίζεται ότι για τον υπολογισμό της σύνταξης, τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους, εφαρμόζονται οι διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, κατά περίπτωση, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά για τους τακτικούς υπαλλήλους των υπουργείων. Ως μισθός για τον υπολογισμό της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων λογίζεται ο συντάξιμος μισθός τακτικού υπαλλήλου υπουργείου αντίστοιχης κατηγορίας, με τα ίδια έτη υπηρεσίας, όπως αυτός ισχύει κάθε φορά σύμφωνα με τις οικείες συνταξιοδοτικές διατάξεις. Διευκρινίζεται επίσης, ότι οι διατάξεις της παραγράφου έχουν εφαρμογή από 1.1.2013 για όσα από τα αναφερόμενα σε αυτές πρόσωπα υπηρετούν κατά την ημερομηνία αυτή, ανεξαρτήτως του χρόνου θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματός τους.
ΕΚΑΣ στα 66 έτη
ΕΚΑΣ στα 66 (με τη συμπλήρωση των 65) προβλέπει τελικά η δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ οι βελτιωτικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής στο Μεσοπρόθεσμο όσον αφορά στα άτομα με αναπηρία, περιορίζονται. Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στο capital.gr, παρ’ ότι προβλέφθηκε στο Μεσοπρόθεσμο ότι από 1/1/2014 το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους συνταξιούχους θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 64ου έτους της ηλικίας τους, για λόγους δημοσιονομικούς κρίνεται αναγκαία η αύξηση του ορίου ηλικίας του δικαιούχου και η καταβολή του επιδόματος αυτού με τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Η χορήγηση του ΕΚΑΣ για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους πραγματοποιείται μέχρι τη συμπλήρωση του απαιτούμενου ορίου ηλικίας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Όσον αφορά στα άτομα με αναπηρία, για τις μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ που κυμαίνονται από 5% έως 20% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης ή του συνόλου των συντάξεων και ενώ στο Μεσοπρόθεσμο εξαιρέθηκαν όλοι οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας, «για δημοσιονομικούς λόγους κρίνεται αναγκαία η εξειδίκευση του πεδίου εξαιρέσεων». Συγκεκριμένα, εξαιρούνται τελικά, μόνον όσοι λαμβάνουν το μηνιαίο εξωϊδρυματικό επίδομα.
Με τις διατάξεις του ν.4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο) λόγω των έκτακτων δημοσιονομικών αναγκών προβλέφθηκε η κατάργηση από 1.1.2013 των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που χορηγούνται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς στους συνταξιούχους . Εξαίρεση προβλέφθηκε μόνο ως προς την καταβολή των ποσών των δώρων και του επιδόματος αδείας που αντιστοιχούν στο επίδομα απόλυτης αναπηρίας και το επίδομα παρα-τετραπληγίας.
Παράλληλα, προβλέπεται ότι η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.) καθίσταται ενιαίος φορέας ελέγχου και πληρωμών συντάξεων. Από 1.12.2012 η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. θα συγκεντρώνει, ελέγχει και διασταυρώνει τα στοιχεία των συντάξεων των δικαιούχων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και του Δημοσίου και θα υπολογίζει το ποσό της μείωσης για τους συνταξιούχους καθώς και για όσους λαμβάνουν συντάξεις από περισσότερους του ενός φορέα. Για την επίτευξη του στόχου αυτού κρίνεται αναγκαία η θέσπιση από 1.1.2013 ενιαίας ημερομηνίας καταβολής (η τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα) όλων των μηνιαίων συντάξεων κύριων, επικουρικών και μερισμάτων των Ασφαλιστικών Οργανισμών αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και του Δημοσίου.
Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών να ρυθμίζεται ο τρόπος εφαρμογής για Ασφαλιστικούς Οργανισμούς που καταβάλλουν παροχές που δεν ανάγονται σε μηνιαία βάση καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια. Όλες οι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο και αφορούν στο υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να είναι έτοιμες, έως το τέλος του χρόνου.
Ρύθμιση - «βόμβα» για τους φοιτητές
Ρύθμιση - «βόμβα» που ανατρέπει τα δεδομένα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και προκαλεί ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας προβλέπται στο άρθρο 7 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Συγκεκριμένα, οι τίτλοι σπουδών, τόσο προπτυχιακοί όσο και μεταπτυχιακοί, που αποδίδονται από Κολλέγια συνεργαζόμενα με αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, εξισώνονται, ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν, με τους αντίστοιχους των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Όπως αναφέρεται ακριβώς:
«α. Τα Κολλέγια είναι πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που παρέχουν κατ’ αποκλειστικότητα σπουδές βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation) και δικαιόχρησης (franchising) με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα που εδρεύουν, οι οποίες οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelor) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
β. Επίσης περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη κατηγορία (κολέγια) πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τα προγράμματα σπουδών των οποίων οδηγούν σε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, εφόσον αυτά τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών έχουν πιστοποίηση (accreditation) από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ορίζονται οι διεθνείς οργανισμοί πιστοποίησης.
γ. Τα πτυχία, οι τίτλοι, οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα κολλέγια των στοιχείου α’ και β’ της παρούσας παραγράφου δύνανται της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης σύμφωνα με την διαδικασία και τις προϋποθέσεις της Θ.16 της παρούσης. »
Δείτε αναλυτικά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εδώ
Δείτε αναλυτικά την Εισηγητική Έκθεση εδώ
Δείτε αναλυτικά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης εδώ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου