Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Τι φοβούνται οι ασφαλιστικές εταιρείες


Άτομα και κοινότητες στρέφονται στιςασφαλιστικές εταιρείες για αποζημιώσεις μετά από φυσικές καταστροφές και ακραία φαινόμενα που προκαλούν υλικές και οικονομικές ζημιές στην περιοχή τους.

Πρόσφατη έκθεση του μη κερδοσκοπικού φορέα Ceres, ο οποίος προωθεί αειφόρες επιχειρηματικές πρακτικές, προειδοποιεί ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που πλέον αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, όχι μόνο πλήττουν την κερδοφορία, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού κλάδου.
Μόνο το 2011, στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφηκαν 14 ακραία καιρικά φαινόμενα, καθένα με κόστος πάνω από 1 δισ. δολάρια. Το 2012 δε, μόνο η εκτεταμένη ξηρασία θα κοστίσει 20 δισ. δολάρια, παρότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αφορά κρατικές αποζημιώσεις σε ασφαλισμένες καλλιέργειες.
Οι κλιματικοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη ενισχύει τη συχνότητα εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως καταιγίδες, τυφώνες και ξηρασίες. Η μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση εκδήλωσης των φαινομένων καθιστούν τα μοντέλα κινδύνου που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές εταιρείες παρωχημένα.
Η έκθεση του Ceres υποστηρίζει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν προσαρμόσει τα μοντέλα τους στα νέα δεδομένα, ενώ οι μικροί παίκτες του κλάδου δεν έχουν καν αυτή τη δυνατότητα.
Τα περισσότερα ασφαλιστικά προγράμματα βασίζονται στην υπόθεση ότι ορισμένα ακραία φαινόμενα έχουν πιθανότητα εκδήλωσης 1% κάθε έτος. Ωστόσο, η πρόσφατη εμπειρία δείχνει πως το ποσοστό έχει αυξηθεί.
Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο πολλές ασφαλιστικές εταιρείες να αυξάνουν τα ασφάλιστρα σε επικίνδυνες περιοχές (όπως πχ η Φλόριντα) ή ακόμα και να αρνούνται να ασφαλίσουν, πρακτική που χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμη από επιχειρηματικής σκοπιάς.
Η Ceres συστήνει στις ασφαλιστικές εταιρείες να διαδραματίσουν ενεργότερο ρόλο στην διενέργεια κλιματικών ερευνών, ώστε να ενσωματώσουν τα νέα δεδομένα στα μοντέλα τους.
Προτείνει τέλος στις ασφαλιστικές εταιρείες να εμπλακούν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις υποδομέςκαι την αντοχή τους σε ακραία φαινόμενα, αλλά και στη “μάχη” για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου