Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Τι μας περιμένει αν αποτύχει το νεο πακέτο μέτρων - Θα υπογράψουμε συμβόλαιο με σκληρή ρήτρα

Ήδη η τρόικα ζήτησε 5% μειώσεις μισθών
- “Παίζει” το χαρτί των απολύσεων για να βρεθούν τα επιπλέον 2 δισ.
- Πότε έρχονται τα νέα “κρυφά” μέτρα...

Η “τρύπα” που χωρίζει την τρόικα απ' την Κυβέρνηση είναι της τάξης των δύο δισεκατομμυρίων. Πολιτική λύση είναι δεδομένο ότι θα δοθεί, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή δεν θα μεταφράζεται σε χρήματα.

Το ποσό δεν πρόκειται να αλλάξει. Για να κλείσει εδώ το πακέτο η κυβέρνηση θα προσυμφωνήσει με την τρόικα τα μέτρα που θα πάρει στην περίπτωση που (όπως πιστεύει η τρόικα) δεν εξοικονομηθούν μέσα στο 2013 τα δύο δισ. που λείπουν από το πακέτο.

Για παράδειγμα εαν στο τέλος του 2013 λείπουν 1 δισ. ευρώ απ' τις μειώσεις μέσω διαρθρωτικών αλλαγών η κυβέρνηση θα υπογράψει από τώρα ποια θα είναι τα ισοδύναμα μέτρα που θα πάρει αυτόματα για να εξοικονομήσει αυτό το ποσό.
Το ποια θα είναι τα νέα μέτρα φαίνεται από τις απαιτήσεις τις τρόικας που τώρα δεν πέρασαν .

Πρώτα απ' όλα η περαιτέρω μείωση των μισθών στο Δημόσιο κατά 5%. Το ποσοστό αυτό μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλο, θα κριθεί από το έλλειμμα που θα υπάρχει.

Ένα δεύτερο μέτρο δεν είναι άλλο απ' τις απολύσεις υπαλλήλων στο Δημόσιο, οι οποίες επίσης αποφεύχθηκαν σε αυτή τη φάση καθώς η κυβέρνηση έθεσε τα λεγόμενα ισοδύναμα.

Ωστόσο η χώρα υπογράφει ρήτρα, σε περίπτωση αποτυχίας των μεταρρυθμίσεων, εάν δηλαδή δεν εξευρεθούν τα χρήματα από άλλες περικοπές τότε για μια ακόμη φορά θα επιστρέψουμε στην αρχή. Υπό την έννοια ότι μιλάμε για δημοσιονομικά μέτρα τα χρήματα πρέπει να βρεθούν απ' τα ταμεία του κράτους, δηλαδή μιλάμε για άμεσες μειώσεις είτε μέσω μείωσης μισθών, είτε μέσω απολύσεων που θα ρίξουν τα ... νούμερα της μισθοδοσίας.

Ουσιαστικά τα επιπλέον μέτρα που ζητάει η τρόικα από τώρα με πολιτική λύση παίρνουν παράταση ενάμιση χρόνο.

Εάν για μια ακόμη φορά τα “εναλλακτικά” μέτρα πάνε περίπατο θα έρθει το νέο πακέτο περικοπών, αυτόματα χωρίς διαπραγματεύσεις από 1η Ιανουαρίου του 2014.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου