Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Η 17Ν εκτελεί τον Μπακογιάννη (φωτό – βίντεο)


Περισσότερα από 20 χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα της δολοφονίας του βουλευτή της ΝΔ Ευρυτανίας, Παύλου Μπακογιάννη από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Σαν σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου, και συγκεκριμένα στις 26/9/1989, ήρθε το τραγικό τέλος στη ζωή του Παύλου Μπακογιάννη, λίγο πριν μπει στο γραφείο του στην οδό Ομήρου, την περίοδο μάλιστα που η πολιτική επικαιρότητα συγκλονιζόταν από την έναρξη της διαδικασίας για την παραπομπή των πολιτικών του σκανδάλου Κοσκωτά. OΠαύλος Μπακογιάννης συμβόλιζε τον ιστορικό συμβιβασμό Αριστεράς-Δεξιάς. Προφανώς δεν ήταν τυχαία η επιλογή της δολοφονίας του συγκεκριμένου προσώπου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.


Ο Παύλος Μπακογιάννης γεννήθηκε το 1935 στο χωριό Βελωτά της Ευρυτανίας. Ήταν ο μεγαλύτερος  γιος του παπα-Κώστα και της Ειρήνης Μπακογιάννη. Γυμνάσιο πήγε στο Θέρμο Τριχωνίδας ενώ τελείωσε στην Πάτρα. Μεγάλωσε την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου. Παρά τα οικονομικά προβλήματα της οικογενείας του, κατάφερε να σπουδάσει Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κάνοντας διάφορες δουλειές μαζί με τον αδελφό του για να τα βγάλουν πέρα.
Η Ευρυτανία ήταν πάντα στην καρδιά του, χωρίς να ξεχνάει στιγμή τις δυσκολίες που είχε περάσει. Αυτό φαίνεται και στη μετέπειτα πολιτική του καριέρα, αλλά και στην ακαδημαϊκή του, αφού η πτυχιακή του εργασία έχει ως θέμα το δημοσιονομικό της πρόβλημα. Χωρίς να γνωρίζει καν γερμανικά, αλλά με πάθος για γνώση και μόρφωση, φεύγει για την τότε Δυτική Γερμανία και παίρνει πτυχίο Πολιτικής Οικονομίας και Πολιτικών Επιστημών από τα Πανεπιστήμια  Μονάχου, Τύμπιγκεν και Κωστάντσας (Konstanz), στο Πανεπιστήμιο της οποίας ανακηρύχθηκε κατόπιν Διδάκτωρ των Κοινωνικών Επιστημών.
Δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες και Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του΄60 και για 10 περίπου χρόνια διηύθυνε το ελληνόφωνο πρόγραμμα της ραδιοφωνίας της Βαυαρίας.
Υπήρξε διευθυντής του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, όταν έγινε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Από τη θέση αυτή αντιτάχθηκε στο δικτατορικό καθεστώς και έκανε εκπομπές με σχόλια και ειδήσεις που αναμεταδίδονταν και από την «Ντόϋτσε Βέλλε» και πολύ γρήγορα έγιναν σημείο αναφοράς του αντιδικτατορικού αγώνα.
Η διδακτορική του διατριβή έχει θέμα «Στρατοκρατία στην Ελλάδα» και στις 31/12/1969 φτιάχνει ειδικά για τη Χούντα, σε ειρωνικό τόνο, Χριστουγεννιάτικα κάλαντα.
Με τη Μεταπολίτευση, ο Παύλος Μπακογιάννης επιστρέφει στην Ελλάδα. Είναι πια παντρεμένος με τη Ντόρα Μητσοτάκη και έχει δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κώσταενώ στα επαγγελματικά, είναι Αναπληρωτής Διευθυντής της ΕΙΡΤ με διευθυντή τον Δημήτρη Χόρν. Δεν έμεινε για πολύ όμως εκεί, υποστηρίζοντας πως: «Νομίζω πως η καλύτερη υπηρεσία που προσφέραμε, ο κ. Χορν και εγώ, ήταν να κρατήσουμε το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση μακριά από κομματικούς επηρεασμούς και κομματικές επιδράσεις».
Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 1989, στις 7.58 το πρωί,τρεις ένοπλοι πυροβολούν με δύο 45άρια πιστόλια και τραυματίζουν θανάσιμα τον Παύλο Μπακογιάννη, τον αγαπητό βουλευτή Ευρυτανίας της ΝΔ και γαμπρό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο βουλευτής μεταφέρεται εσπευσμένα στον «Ευαγγελισμό», όπου εκπνέει μία ώρα αργότερα.
Η Αστυνομία διαθέτει την ομολογία του Βασίλη Τζωρτζάτου, ο οποίος είπε στην προανακριτική του κατάθεση ότι πήρε μέρος στη λήψη απόφασης της δολοφονίας. Βάσει της κατάθεσής του, με τη δολοφονία εμπλέκονται ακόμη οι Αλέκος Γιωτόπουλος, Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός και Ηρακλής Κωστάρης

Και κάπως έτσι η «Δημοκρατία» ολοκλήρωσε το έργο της Χούντας, προσπαθώντας ίσως να «διαψεύσει» την ιστορική φράση ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα»…
Κάποια από τα αποφθέγματά του που θα τα θυμόμαστε πάντα:
«Η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα που δέχεται τον άνθρωπο όπως είναι»,
«Μπορούμε και διαφωνούμε, γιατί μπορούμε να συνυπάρχουμε»,
«“το ήθος της πολιτικής” είναι και προοπτικά γίνεται ήθος της κοινωνίας»,
«Οι φράσεις που επαναλαμβάνονται στομώνουν την κριτική σκέψη»,
«Σκέψου πόσο κακό έχουν κάνει τα δόγματα στην πρόοδο της ανθρωπότητας»,
«Ανανέωση σημαίνει επικοινωνία και όχι παραπλάνηση»,
«Κράτα λοιπόν όσο μπορείς ελεύθερη τη ψυχή και το μυαλό σου, ανοιχτά και για τις αυριανές σκέψεις και ιδέες σου».
Δείτε τις φωτογραφίες:

Δείτε το βίντεο (από παλαιότερο αφιέρωμα) :



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου