Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Με το βλέμμα στο Eurogroup – Τι θα ζητήσει η Ελλάδα και τι (δεν) θα δώσουν οι Ευρωπαίοι

Το απόγευμα, και μετά την ορκωμοσία των μελών της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να αρχίσει το κρίσιμο Eurogroup όπου η νέα ελληνική ηγεσία θα βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων.Όπως έγινε γνωστό την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει μόνος του ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς, ο οποίος χθες έλαβε οδηγίες από την «τρόικα» της κυβέρνησης, Σαμαρά – Βενιζέλο – Κουβέλη, σε μια σύσκεψη όπου παρέστη και ο νέος υπουργός Οικονομικών, Βασίλης Ράπανος.


Η Αθήνα αποφάσισε να παραστεί στο Eurogroup με κύριο σκοπό την πίστωση χρόνου στη χώρα μας προκειμένου να μπορέσει να συντονιστεί η κυβέρνηση και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επιμήκυνση της δανειακής σύμβασης. 

Πρόκειται ίσως για τη μοναδική πρωτοβουλία που μπορεί να λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, δεδομένου ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα πραγματοποιηθεί όπως όλα δείχνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Ο Γιώργος Ζανιάς λοιπόν έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη να πείσει τους υπουργούς οικονομικών των 17 να δώσουν λίγο χρόνο παραπάνω στην Ελλάδα, σκοπός που δεν είναι και απολύτως σίγουρο ότι θα επιτευχθεί. 

Και αυτό γιατί μέλη του Eurogroup, ειδικά η Γερμανία, η Φινλανδία και η Αυστρία, θεωρούν ότι ήδη έχει καθυστερήσει πολύ η εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, απαιτώντας την άμεση εφαρμογή των συμφωνηθέντων της δανειακής σύμβασης. 

Το θέμα της Ελλάδας είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει το βασικό κορμό συζήτησης, με τη χώρα μας να έχει ήδη στο πλευρό της συμμάχους που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν σε πρώτη φάση μια επιμήκυνση του μνημονίου κατά δύο χρόνια. 

Η επιμήκυνση αυτή φαίνεται όμως ότι είναι και η μοναδική πτυχή της υπόθεσης όπου οι Ευρωπαίοι δείχνουν διατεθειμένοι να συζητήσουν και να αποδεχθούν.  Κάθε άλλη αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης προς το παρόν βρίσκεται εκ προοιμίου εκτός οποιασδήποτε συζήτησης, όπως έχουν αφήσει να διαφανεί σε δηλώσεις τους οι ευρωπαίοι εταίροι. 

Όπως και να ‘χει, η παράταση χρόνου είναι αυτή που «καίει» την ελληνική κυβέρνηση ως αρχικός στόχος και ίσως το καταφέρει. Ως προς τα υπόλοιπα, θεωρείται ακόμα πολύ νωρίς για οποιαδήποτε κίνηση, αφού ακόμα καλά καλά δεν έχει επισημοποιηθεί το σχήμα της κυβέρνησης. 

Πάντως, το βλέμμα της Ελλάδας πηγαίνει ακόμα πιο πέρα, στη Σύνοδο Κορυφής, όπου στοιχηματίζει στην παρουσία και του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τη συμβολική συνοδεία του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκεί θα έχει το χρόνο η Ελλάδα να αποδείξει ότι έχει τη θέληση για να προχωρήσει στις αλλαγές που χρειάζονται.


Άγγελος Ανδρέου



http://moneypost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου