Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Αν οι κάλπες τον βγάλουν νικητή, οι επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας έχουν έτοιμο πλάνο πέντε εβδομάδων


Σχέδιο πέντε εβδομάδων έχουν ετοιμάσει εδώ και αρκετό καιρό οι επιτελείς της Ν.Δ., με τον κ. Αντώνη Σαμαρά να δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει δουλειά από την επομένη των εκλογών. 

«Δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο», φέρεται να δήλωσε ο μεσσήνιος πολιτικός σε σύσκεψη που είχε στις αρχές της εβδομάδας με στενούς συνεργάτες του.



Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται στο κόκκινο κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη προκειμένου να υπάρξουν άμεσες δράσεις, ικανές να αλλάξουν το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί εντός και εκτός συνόρων.

Στη Συγγρού, όπως φάνηκε από τις τελευταίες δημόσιες εξαγγελίες του κ. Σαμαρά, έχουν αποφασίσει στην περίπτωση που σχηματίσουν κυβέρνηση να προχωρήσουν στην υλοποίηση ενός προγράμματος δράσεων, το οποίο περατώνεται μέσα σε πέντε εβδομάδες. 

Οι πρώτες δέκα (βασικές) κινήσεις που έχει προγραμματίσει να κάνει ο κ. Σαμαράς αποσκοπούν στην όσο το δυνατόν ταχύτερη βελτίωση του κλίματος για τη χώρα μας. 

Το πρώτο μέλημα του προέδρου της Ν.Δ. έχει να κάνει με τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, η οποία θα αναλάβει να υλοποιήσει το πλάνο που έχει καταρτιστεί.

Σχηματισμός κυβέρνησης 

Την επομένη των εκλογών και ανάλογα με το αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα ξεκινήσει τις επαφές με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Όπως λέει, πρώτιστος στόχος είναι η δημιουργία κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας 

Μικρό υπουργικό συμβούλιο


Από την πρώτη στιγμή ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να περάσει το μήνυμα για την ανάγκη γενικότερου συμμαζέματος. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση με κατά 15 – 20 λιγότερους υπουργούς απ’ ότι η σημερινή.

Όπως υποστηρίζουν οι καλά γνωρίζοντες σύμφωνα με την εφημερίδα, το κυβερνητικό σχήμα θα αποτελείται το πολύ από 30 πρόσωπα, ενώ προϊόντος του χρόνου (μέχρι το τέλος της τετραετίας) θα μειωθούν σε 15. Θεωρείται, δε, σίγουρο ότι θα ανασυσταθούν τόσο το υπουργείο Ναυτιλίας όσο και το Τουρισμού.

Διαπραγμάτευση του μνημονίου


Ο κ. Σαμαράς θα ξεκινήσει αγώνα δρόμου για την τελική διαμόρφωση της διαπραγματευτικής του γραμμής, σχετικά με την τροποποίηση του μνημονίου. Μία από τις πρώτες κινήσεις που σκοπεύει να κάνει είναι να επισκεφθεί ηγέτες της Ε.Ε. ενημερώνοντάς τους για τις θέσεις της νέας κυβέρνησης. 

Αποκατάσταση συντάξεων

Με τη συγκρότηση κυβέρνησης Ν.Δ. θα αναζητηθούν τρόποι προκειμένου να υπάρξει, το συντομότερο δυνατόν, αποκατάσταση των συνταξιούχων που λάμβαναν συντάξεις μέχρι 700 ευρώ. 

Από κει και πέρα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την εκ νέου χορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, ενώ θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή των εξισωτικών αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους.

Κατάργηση του νόμου Ραγκούση

Όπως έχει γίνει σαφές σε όλους τους τόνους, η κυβέρνηση Σαμαρά σκοπεύει να δώσει από την πρώτη στιγμή έμφαση στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, θα προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια. 

Νόμος και τάξη

Επειδή ο κ. Σαμαράς έχει αντιληφθεί ότι το θέμα της ασφάλειας είναι στις προτεραιότητες του πολίτη θα επιδιώξει τις τρεις πρώτες εβδομάδες να ενισχύσει το ηθικό του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., προχωρώντας με αφορμή τις τακτικές κρίσεις στη συγκρότηση ενός νέου οργανογράμματος στην Αστυνομία.

Οι δράσεις της νέας κυβέρνησης θα είναι άμεσα συνδεδεμένες με την πάταξη της λαθρομετανάστευσης μέσω μαζικών επαναπροωθήσεων.

Νόμος για το «πόθεν έσχες»


Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθεί προς ψήφιση θα είναι αυτό που αφορά στον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των πολιτικών που διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι και σήμερα. 

Τη σχετική διερεύνηση θα αναλάβουν δικαστικοί και όχι βουλευτές.

Νέα στελέχη στα Δ.Σ. των Οργανισμών

Στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης Σαμαρά θα βρίσκεται η ενεργοποίηση τεχνοκρατών που ήδη έχουν προεπιλεγεί από την επιτροπή αξιολόγησης στελεχών, υπό τον κ. Δημήτρη Σταμάτη.

Μέσα σε τρεις εβδομάδες θα έχουν τοποθετηθεί οι επικεφαλής στους Οργανισμούς, προκειμένου να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν η κρατική μηχανή.

Επιτροπή Συντάγματος

Στον πυρήνα των παρεμβάσεων στις οποίες θα προβεί η Ν.Δ. αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης θα βρεθεί και η επαναφορά της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Στην κατεύθυνση θα κινούνται οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος με σημεία – κλειδιά την ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και την κατάργηση των βουλευτικών προνομίων. 

Συμβούλιο μεταρρυθμίσεων

Άμεση προτεραιότητα για τον κ. Σαμαρά είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή σκοπεύει να συγκροτήσει ένα ολιγομελές συμβούλιο στο οποίο θα έχει την υψηλή εποπτεία, που θα χειριστεί το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων. 

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει κάνει ήδη μια προκαταρκτική δουλειά, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε τόσο με τον κ. Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και με στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου