Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ποιος είναι ο νέος Υπουργός Οικονομικών!!!


Το μοναδικό πρόσωπο κοινής αποδοχής για τη θέση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, πριν ακόμη από την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου, ήταν ο Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας.
Στο εκτενές βιογραφικό του Έλληνα τραπεζίτη, συγκαταλέγονται οι θέσεις του προέδρου του ΔΣ του ΟΤΕ, 1998-2000 και του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, 2000 – 2004 επί Σημίτη, καθώς και μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ.
Πέρα από το σκοτάδι που καλύπτει τα διοικητικά και τα οικονομικά των περιόδων αυτών -και δεν είναι δυνατόν να ερευνηθεί εις βάθος χωρίς την παρέμβαση της Βουλής- η επιλογή του ως έμπειρου τεχνοκράτη αποδεικνύει πως το μνημονιακό μπλοκ εξουσίας δεν αντιλήφθηκε τίποτα απολύτως ούτε από τις πρόσφατες εκλογές ούτε από τις αντιδράσεις του κόσμου όλον αυτόν τον καιρό.
Ο κ. Ράπανος ενσαρκώνει πολύ απτά την τεχνοκρατική όψη του πολιτικού κατεστημένου που με τόση απέχθεια και βδελυγμία καταδικάζουν άπασες οι εκσυγχρονιστικές πολιτικές, ενώ είναι γνωστό ότι αποτέλεσε το πρόσωπο επιλογής του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στο Υπουργείο Οικονομίας και διορίστηκε πρόεδρος Δ.Σ. της Εθνικής από τον Παπανδρέου.
Τι και αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαγγέλει τη δημιουργία, εκ μηδενός, του κόμματός του και στέλνει τα γέρικα άλογα εκτός αγώνα, τι και αν ο Αντώνης Σαμαράς αλλάζει «προσέγγιση», γραφεία και λογότυπο, οι τραπεζίτες που τα τελευταία 20 χρόνια θησαυρίζουν και διαπρέπουν στην Ελλάδα επανέρχονται με συνέπεια στα καίρια πολιτικά αξιώματα.
Τη στιγμή που το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να αποδείξει (εις μάτην) την αποσύνδεση με τα λάθη του παρελθόντος σε κάθε τόνο, επιλέγει κάποιον ο οποίος φαινομενικά δεν είναι διεφθαρμένος πολιτικός, αλλά αυτός που το ΠΑΣΟΚ σε βάθος 15ετίας επέλεγε για όλες τις καίριες θέσεις.
Βέβαια, πρέπει να του αναγνωριστεί ότι αποπειράθηκε μέσω της Εθνικής να χαλάσει το ατσαλάκωτο προφίλ του, δύο βδομάδες πριν τις εκλογές της 17ης Μάη, κάνοντας ωμή παρέμβαση στα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας, με την δημοσίευση της «αντικειμενικής» έρευνας που συνέδεε ευθέως την απαρέγκλιτη τήρηση του Μνημονίου με την παραμονή στο ευρώ (ναι καλά θυμάστε, αυτή ήταν η θέση της ΝΔ).  Έβαλε και αυτός το λιθαράκι του στην τρομοκρατία και τον εκβιασμό των Ελλήνων και των Ελληνίδων.
Είναι καιρός να έρθουμε αντιμέτωποι με τις επιλογές του παρελθόντος. Το πολιτικό κατεστημένο δεν στηρίχθηκε μόνο πάνω στους πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά κατάφερε να ηγεμονεύσει και να οδηγήσει στην κατάρρευση των οικονομικών της Ελλάδας, με την αγαστή συνεργασία των τραπεζιτών και του μεγάλου κεφαλαίου, όπως επί παραδείγματι να αναφερθεί ότι ο κ. Ράπανος κέρδιζε και το 2010, χρονιά κρίσης, με 423.750 ευρώ ακαθάριστες αποδοχές.
Η αυτοκριτική που υποστηρίζουν πως κάνουν είναι μια υποκρισία. Οι πολιτικές/οικονομικές επιλογές παραμένουν ακριβώς οι ίδιες και αυτό φαίνεται από την επιλογή των προσώπων που τις υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια με αυταπάρνηση και που πλέον αφήνουν τον λαό χωρίς φάρμακα, χωρίς ρεύμα, χωρίς φαγητό.
Όλες αυτές τις πολιτικές που επέτασσαν σκληρές διαπραγματεύσεις για να μετακυλίονται όλα τα δυσβάσταχτα βάρη στους εργαζομένους και που ενίοτε ζήταγαν και σκληρότερα μέτρα, αλλά άφηναν το μεγάλο κεφάλαια και τις τράπεζες ανέπαφες, έχουν βρει ιδανικό εκφραστή στο πρόσωπο του αγαπημένου τραπεζίτη του πολιτικού κατεστημένου.
Τρεις μέρες μετά τις εκλογές οι μάσκες έπεσαν. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συνεχίζουν απτόητοι αλλάζοντας απλά τραπεζίτη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου