Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Οκτώ «καυτές πατάτες» στα χέρια της νέας κυβέρνησης

Ούτε ημέρα για χάσιμο δεν έχει η νέα κυβέρνηση, αφού τα μέτωπα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι υπουργοί είναι πολλά, και οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν είναι άμεσες. 



Αρχικά, στη συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, προβλέπεται η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, όπου θα ζητηθεί παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής για τουλάχιστον δύο χρόνια.


Παράλληλα, στο τραπέζι έχουν πέσει μέτρα, για άμβλυνση των κοινωνικών αδικιών που προκάλεσε το Μνημόνιο, όπως η ρύθμιση χρεών για τους πολίτες, η επέκταση του επιδόματος ανεργίας, η σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου και η μείωση φορολογικών συντελεστών όπως για παράδειγμα του ΦΠΑ στην εστίαση.

Παράλληλα, η νέα κυβέρνησηθα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στη θέσπιση ενός νέου φορολογικού συστήματος, με θέσπιση περιουσιολογίου και καθολικότητα του «πόθεν έσχες» καθώς και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους.
Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, η προγραμματική συμφωνία των πολιτικών αρχηγώνπροβλέπει ότι το κράτος θα διατηρήσει στην κυριότητα του τα δίκτυα.

Μία ακόμη βασική δέσμευση της νέας κυβέρνησης είναι και η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, όπου αναγγέλλεται η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, ο έλεγχος από το 1974 του πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων και η δήμευση της περιουσίας όσων αποδειχτεί ότι έχουν πλουτίσει παρανόμως.

Άμεσες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν και στον τομέα της Υγείας, όπου η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο. Οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, η πρόσβαση σε φάρμακα είναι πολύ δύσκολη, τα νοσοκομεία παραμένουν χωρίς απαραίτητα υλικά, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν μείνει δίχως πόρους.

Σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία, στόχος είναι αφενός να μη γίνει καμία απόλυση προσωπικού, αλλά και η λήψη άμεσων μέτρων ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία και στον ΕΟΠΥΥ.

Αλλά και στον τομέα της Παιδείας, ο νόμος για τα πανεπιστήμια μέχρι στιγμής έχει μείνει στο... συρτάρι, και η νέα κυβέρνηση καλείται να τον εφαρμόσει δίχως τριβές. Παράλληλα σε εκκρεμότητα  μένει το νέο εξεταστικό σύστημα, ενώ στα σχολεία, τα συσσίτια στηρίζονται όλο και περισσότερο στην πρωτοβουλία εκπαιδευτικών και γονέων.

Στο φλέγον ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης η συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων περιλαμβάνει την αναβάθμιση της φύλαξης των συνόρων, η αλλαγή της Συμφωνίας του Δουβλίνου και η πολιτική επαναπατρισμού των μεταναστών.

 Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η συστηματική προετοιμασία για την ανακήρυξη της ΑΟΖ και η αναβάθμιση του ρόλου της χώραςως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου.
Στο κείμενο συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών περιλαμβάνονται πέντε βασικοί άξονες για τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης.

-  Ζητήματα αναθεώρησης δανειακής σύμβασης

-  Ζητήματα αναπτυξιακής ανασυγκρότησης, Κοινωνικής Προστασίας και πολιτικών που δεν συνδέονται με το Μνημόνιο

- Άμεσες οικονομικές προτεραιότητες

-  Συμφωνία για αλλαγές – εξυγίανση στο πολιτικό σύστημα και αναδιοργάνωση του κράτους. Για παράνομη μετανάστευση και Ασφάλεια

-  Ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου