Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης

Στην τελική ευθεία για της κάλπες της Κυριακής και με την πολιτική πόλωση στα άκρα τα κομματικά επιτελεία έστω τώρα την τελευταία στιγμή αρχίζουν να σκέπτονται την επόμενη ημέρα των και το σχηματισμό κυβέρνησης.
 

Όπως όλα δείχνουν η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά που της εξασφαλίζουν 120 (και πλέον) έδρες ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αν και φαίνεται ότι έπιασε το μέγιστο της επιρροής του διατηρεί μεγάλη δυναμική τέτοια που κάνει τα επιτελεία της Συγγρού να κρατούν την ανάσα τους για τις μεταβολές και τις μετακινήσεις των τελευταίων ημερών.

Τα δύσκολα όμως θα αρχίσουν μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος των εκλογών του 2012, την Κυριακή το βράδυ όταν, με δεδομένο ότι και πάλι δεν φαίνεται να υπάρχει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, τη Δευτέρα θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση. 

Και αυτή τη φορά όλοι αναγνωρίζουν ότι κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί την Δευτέρα πριν οι αγορές επιχειρήσουν την τελική επίθεση και πριν η ΕΕ βρει ισχυρό πάτημα να απομονώσει την Ελλάδα όχι με έξοδο από το ευρώ όπως φοβούνται πολλοί αλλά με τεχνητή αναβολή της χρηματοδότησης. 

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις αναγνωρίζουν ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης άμεσα και χωρίς κλυδωνισμούς επιτάσσεται πλέον όχι μόνο για να διατηρηθεί η κοινωνική και μια κάποια οικονομική σταθερότητα στο εσωτερικό αλλά κυρίως γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει την τελευταία ευκαιρία που φαίνεται να κυοφορείται στην ευρωζώνη.

Ήδη η λύση για τις ισπανικές τράπεζες ήταν μια ανάσα για το ευρώ. Η Ιρλανδία ζητά επισήμως επαναδιαπραγμάτευση του δικού της μνημονίου. 

Ο Μόντι φοβούμενος ότι έρχεται η σειρά της Ιταλίας πιέζει για αλλαγές στην πολιτική της ακραίας λιτότητας που επέβαλε το δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί και ο Ολάντ βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με την Ρώμη πιέζοντας για νέο πλαίσιο βοήθειας των χωρών μελών της ευρωζώνης. Τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα δεν είναι πολλά.

Για την ακρίβεια είναι τρία. Σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης. Σχηματισμός κυβέρνησης ΝΔ -ΠΑΣΟΚ αν το επιτρέπουν τα ποσοστά και οι έδρες του ΠΑΣΟΚ (ή σχηματισμός και με την συμμετοχή ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητων Ελλήνων), σχηματισμός κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αν είναι πρώτο κόμμα, με την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. 

Το βέβαιο είναι ότι την επόμενη Δευτέρα κανένα κόμμα δεν θα νομιμοποιείται να απόσχει από τον σχηματισμό κυβέρνησης καθώς μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση θα τινάξει στον αέρα και αυτά τα υπολείμματα της ελληνικής οικονομίας αλλά και της ελληνικής αξιοπιστίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου