Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Κίνητρα για στρατιωτική θητεία στην παραμεθόριο

Τέσσερις ημέρες επιπλέον τιμητική άδεια τον μήνα θα παίρνουν στο εξής οι στρατιώτες που υπηρετούν στις 23 πιο «σκληρές» παραμεθόριες και απομακρυσμένες μονάδες - κυρίως στο βόρειο μέρος του Εβρου και σε μικρονήσια. Επίσης φύλλο πορείας για την Αθήνα ή άλλη περιοχή της επιθυμίας τους λαμβάνουν πλέον έπειτα από έξι μήνες θητείας όσοι υπηρετούν σε Καστελλόριζο, Τήλο, Νίσυρο, Σύμη και Σαμοθράκη.
Στις δυο αυτές διορθωτικές κινήσεις για τη θητεία προχώρησε χθες το υπουργείο Αμυνας στο πλαίσιο σειράς μέτρων για τον εξορθολογισμό του συστήματος τοποθετήσεων - μεταθέσεων των στρατευμένων νέων του Στρατού Ξηράς και με γνώμονα, όπως ανακοινώθηκε, «
την αντιμετώπιση με δικαιοσύνη όσων υπηρετούν τη θητεία τους σε εξαιρετικά δυσμενείς μονάδες».

Αναλυτικά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης με απόφασή του καθόρισε τα εξής:


Οι άδειες. Θεσμοθετείται
δικαίωμα λήψης 2 ημερών τιμητικής άδειας σε όσους υπηρετούν σε στρατιωτικές μονάδες που συγκεντρώνουν πάνω από 180 μόρια δυσκολίας για κάθε πλήρες 15ήμερο υπηρεσίας. Οπως ανέφεραν αρμόδιοι συνεργάτες του κ. Μπεγλίτη, η άδεια αυτή αποτελεί επιπλέον παροχή και από την κανονική (18 ημέρες στη διάρκεια της θητείας) και την υφισταμένη τιμητική άδεια 2 ημερών τον μήνα που ισχύει για όλες τις παραμεθόριες μονάδες. Εξηγούν ακόμα οι αρμόδιοι ότι η λήψη της άδειας αυτής θα λαμβάνεται υποχρεωτικά εντός του κάθε 15ημέρου και δεν θα μεταφέρεται.

Ο διοικητής θα κανονίζει - με γενική οδηγία -
και την απουσία για οδοιπορικά. Οι 23 μονάδες που υπάγονται στην κατηγορία αυτή («δυσκολία» 180 μορίων και άνω) βρίσκονται, σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού: στην Πλάτη Εβρου (618 ΜΚΤΠ, 617 ΤΠ, 35 ΛΔΒ, 85 ΛΕΜ και 35 ΛΥΓ ), στην Καβύλη Εβρου (502 ΜΚΤΠ, 105 ΑΚ, 3ο ΤΥΠ Τεχνικού/Εφοδιασμού/Υγειονομικού/Υλικού Πολέμου), στον Βάλτο Εβρου (3ος Λόχος Μηχ.), στα Ρίζια Εβρου (508 ΜΚΤΠ, 117 ΜΜΠ), στο Πρωτοκκλήσι Εβρου (514 ΜΚΤΠ, 50 ΕΜΑ), στο Ρωμανό Λήμνου (88 ΕΜΑ), στην Αστυπάλαια (2/482 ΤΔΒ), στο Καστελλόριζο, στην Τήλο, στη Νίσυρο, στη Σύμη και στη Σαμοθράκη.

Οι μεταθέσεις από μεθόριο. Αποκτούν δικαίωμα μετάθεσης με τη συμπλήρωση 6μηνης υπηρεσίας από την ημερομηνία κατάταξής τους οι υπηρετούντες στις φρουρές Μεγίστης, Τήλου, Νισύρου, Σύμης και Σαμοθράκης.
Προϋπόθεση είναι να έχουν τουλάχιστον 2 από τους 6 μήνες σε μονάδα επιχειρησιακής εκπαίδευσης (δηλ. στα νησιά αυτά). Η εφαρμογή της απόφασης αφορά και τους καταταγέντες με τη 2011 Α' ΕΣΣΟ.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου