Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα ανάπτυξης έως το τέλος του 2013 υπόσχεται ο Μ.Χρυσοχοΐδης



Διαβεβαίωση πως εάν η ΕΕ λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για την Ελλάδα τώρα, η χώρα μπορεί έως τα τέλη του 2013 να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα ανάπτυξης παρείχε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του που δημοσιεύει το Σάββατο η ιταλική εφημερίδα La Stampa. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Χρυσοχοΐδης κατηγορεί τη ΝΔ για το γεγονός ότι ζητά εκλογές, ενώ σημειώνει πως η προσπάθεια για συμμαχική κυβέρνηση απέτυχε επειδή «κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη να κυβερνήσει την χώρα, στη συγκεκριμένη φάση».


Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη, με τίτλο «Η υπόσχεση του Έλληνα υπουργού», ο κ. Χρυσοχοΐδης, σχετικά αναφέρεται στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, σημειώνοντας: «Έκλεισε, όντως, ένας κύκλος. Το μνημόνιο, το οποίο παρουσιάσαμε στη Βουλή, αποτέλεσε αντικείμενο επανειλημμένης επαναδιαπραγμάτευσης και επέβαλε όλο και σκληρότερες θυσίες στο λαό. Πετύχαμε τα εξής αποτελέσματα: το έλλειμμα μειώθηκε θεαματικά κατά πέντε μονάδες, δόθηκε ώθηση στις εξαγωγές και σχεδόν κανείς δεν πρόσεξε ότι, το πρώτο τρίμηνο, φέτος, επανήλθαμε σε αναπτυξιακή τροχιά, έστω και περιορισμένων, ακόμη, διατάσεων. Μόλις αποφασίσαμε επιπλέον περικοπές ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ξέσπασε η οργή».

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει με την ίδια αποφασιστικότητα, ο υπουργός Ανάπτυξης απαντά: «Βεβαίως. Η συζήτηση, την οποία κάναμε την Πέμπτη μέσα στο ΠΑΣΟΚ, χρησίμευσε ακριβώς σε αυτό. Στο να καταλάβουμε, δηλαδή, ότι για την χώρα μας, υπάρχει μία μόνο κατεύθυνση. Προσοχή όμως: και η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις, τώρα.

» Κατά κύριο λόγο, όμως, πολιτικοί, τραπεζίτες και σχολιαστές πρέπει να σταματήσουν να μιλούν στη τύχη για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Είναι κάτι που δημιουργεί άγχος και έλλειψη εμπιστοσύνης και εδώ, σε εμάς, είναι κάτι το οποίο δεν μας βοηθά.

» Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζουν μια κατάσταση πρωτόγνωρη: την κρίση μιας χώρας, που μετέχει σε ενιαίο νομισματικό σύστημα. Και εμείς φοβόμαστε ότι μπορεί να μην καταφέρουν να λάβουν τις πρέπουσες αποφάσεις και ότι αυτό μπορεί να πλήξει την χώρα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογραμμίζει: «Χρειαζόμαστε να ληφθούν αποφάσεις τώρα. Και χρειαζόμαστε να δείξει, η Ευρώπη ότι είναι σταθερή και διαθέτει μία ενιαία φωνή. Εάν ικανοποιηθεί αυτό μας το αίτημα, μπορώ να προβλέψω το εξής: εντός των επόμενων τριάντα μηνών θα επιστρέψουμε στα επίπεδα ανάπτυξης, που είχαμε πριν την κρίση, στα 230 δισ. ευρώ του ΑΕΠ, του 2009. Αυτή τη στιγμή, έχουμε σημειώσει θεαματική πτώση, σχεδόν στα 200 δισ. ευρώ. Θα καταφέρουμε να καλύψουμε τη διαφορά μέχρι το τέλος του 2013».

Ερωτηθείς για την προσπάθεια συναίνεσης, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης επισημαίνει: «Εμείς, καταβάλλαμε, ήδη, μια προσπάθεια. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρόσφερε την παραίτησή του με αντάλλαγμα έναν πρωθυπουργό, που να επιλεγεί από ευρύτερη συμμαχία. Η όλη προσπάθεια απέτυχε, διότι κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη να κυβερνήσει την χώρα, στη συγκεκριμένη φάση. Παραμένουμε, όμως, πάντα ανοιχτοί στο διάλογο».

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές, ο κ. Χρυσοχοΐδης απαντά: «Οι συντηρητικοί μας οδήγησαν στην κατάρρευση το 2009 και τώρα φέρονται σαν να ήρθαν από τη Σελήνη. Μένω εμβρόντητος».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου