Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Η ΟΝΝΕΔ Κέρκυρας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την αρνητική εξέλιξη σχετικά με το Τμήμα Ασιατικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστήμιου (Τ.Α.Σ.-Ι.Π.)


Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το γεγονός οτι δεν συμπεριλήφθηκε για ακόμα μια χρονιά στο μηχανογραφικό δελτίο το συγκεκριμένο τμήμα, είναι πλέον εμφανές οτι το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να ακυρώνει στην πράξη την λειτουργία του τμήματος και την ανάπτυξη του Ι.Π. Με τον τρόπο αυτό, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έρχεται να συμπληρώσει την πολιτική υποβάθμισης του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κέρκυρα αλλά και ευρύτερα, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η οποία έχει ήδη δεχτεί ως πρώτο πλήγμα την αναστολή εισαγωγής σπουδαστών σε τρία τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, γεγονός που έχουμε ήδη καταγγείλει με σχετική μας ανακοίνωση.

        Σχετικά με το μέλλον του Τ.Α.Σ., η ΟΝΝΕΔ Κέρκυρας είχε εγκαίρως εκφράσει τον προβληματισμό της (27-1-2011), με αφορμή την υποχρηματοδότηση του ιδρύματος και σημειώνοντας επι λέξει: «Η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε περικοπές όχι μόνο τις φοιτητικές παροχές, αλλά και την εκπαίδευση και την έρευνα οδηγώντας στην απαξίωση του πανεπιστήμιου και στην υποβάθμιση των σπουδών του. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως αποδυναμώσει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο απέναντι σε έναν οποιονδήποτε μελλοντικό ανασχεδιασμό του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Στο ενδεχόμενο αυτό πρέπει να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας, αλλά και την προσήλωσή μας στο όραμα ενός πρωτοπόρου και ανταγωνιστικού πανεπιστημίου που θα διαδραματίζει ρόλο στις επιστήμες που υπηρετούν σήμερα τα έξι, και σύντομα ελπίζουμε, τα επτά τμήματά του. (Ας μην ξεχνάμε εδώ το Τμήμα Ασιατικών Σπουδών η ίδρυση του οποίου είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και την οποία “πάγωσε” η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας για λόγους που δεν έχουμε κατανοήσει...)».

       Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, δρώντας προφανώς με λογικές κομματικών παρωπίδων και θεωρώντας συλλήβδην όλες τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης κατακριτέες και ακυρωτέες, έρχεται να εκδηλώσει τον κομματικό της ρεβανσισμό σε ένα τμήμα το «έγκλημα» του οποίου ήταν να δημοσιευτεί η απόφαση ίδρυσής του κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ. Το ίδιο πράττει επίσης και σε άλλες περιπτώσεις νέων τμημάτων. Σε μια μάλιστα περίπτωση νέου τμήματος μεγάλου περιφερειακού πανεπιστημίου, εκτός του οτι δεν συμπεριέλαβε το τμήμα στο μηχανογραφικό, ανέστειλε και την διαδικασία πλήρωσης θέσεων καθηγητών με το αιτιολογικό του «επικείμενου γενικότερου σχεδιασμού της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης». Το θέμα αυτό, είναι ένα ενδεχόμενο που πρέπει να μας προβληματίσει και για το μέλλον του Ι.Π., αν και δεν έχει διατυπωθεί μέχρι τώρα δημόσια τουλάχιστον για το ίδρυμα. (Βέβαια, δεν γνωρίζουμε τι διαμείβεται στην αλληλογραφία του Υπουργείου με το Ι.Π. ή τι σχεδιάζεται στο υπουργικό επιτελείο στην Αθήνα).

       Το γεγονός αυτό σε συνάρτηση με την ευρύτερη υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ, μπορεί να μας φέρει πρό δυσάρεστων εκπλήξεων, σαν αυτή που αντιμετώπισε η πρυτανεία του Ι.Π. η οποία με απογοήτευση διαπίστωσε την διγλωσσία του Υπουργείου, ενώ μέχρι πρότινος πίστευε τις υποσχέσεις του για λειτουργία του Τ.Α.Σ., είτε λόγω υπερβολικής αισιοδοξίας, είτε λόγω αφελούς εμπιστοσύνης στην πολιτική ηγεσία, εθελοτυφλώντας προφανώς και πλανώμενη ότι η λαίλαπα που σαρώνει άλλα ιδρύματα δεν θα άγγιζε το Ι.Π.

        Για τους λόγους αυτούς, θα κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για άλλη μια φορά σχετικά με το μέλλον των δύο ιδρυμάτων της περιφέρειάς μας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων) και θα καλέσουμε τους αρμόδιους φορείς να προβληματιστούν σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας για αναδιάρθρωση του χάρτη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές σε συνεργασία με τις διοικήσεις των δύο ιδρυμάτων πρέπει να μελετήσουν με σοβαρότητα την κατάσταση άμεσα καταστρώνοντας μιαν κοινή πολιτική άμυνας απέναντι στο Υπουργείο.

        Καλούμε επίσης άμεσα τις φοιτητικές παρατάξεις και τις υπόλοιπες πολιτικές νεολαίες, να λάβουν θέση για την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, μια πολιτική υποβάθμισης τόσο των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων όσο και της περιφέρειας αλλά και του νησιού μας. Ιδιαιτέρως δε, απαιτούμε να πληροφορηθούμε την θέση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ο Γραμματέας της οποίας είναι λαλίστατος σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις υπερασπιζόμενος την πολιτική του ΠΑΣΟΚ αλλά παντελώς ανύπαρκτος σε επίπεδο προτάσεων και θέσεων σχετικά με τα τοπικά ζητήματα. Ωστόσο δεν περιμένουμε και πολλά, το πιθανότερο είναι να εισπράξουμε την κραυγαλέα σιωπή τους, η οποία ωστόσο θα αποτελεί συνενοχή και συναίνεση στην ασκούμενη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας εις βάρος της Κέρκυρας και του Ιονίου Πανεπιστημίου.

      Κλείνοντας, δεν μπορούμε παρά να συνυπογράψουμε την κατακλείδα της δημόσιας δήλωσης του πρύτανη του Ι.Π. ο οποίος αναφερόμενος στην διγλωσσία του υπουργείου σχετικά με το Τ.Α.Σ., τις φρούδες υποσχέσεις αλλά και την σκληρή πραγματικότητα της μη λειτουργίας του τμήματος, διαπίστωσε (κάλλιο αργά, παρά ποτέ) ότι έχουμε απέναντι μας «μια αναξιόπιστη, ατελέσφορη και χωρίς όραμα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου