Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Μπερνάνκι: Απειλή για το παγκόσμιο σύστημα η Ελλάδα




Η ελληνική οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη σταθερότητα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος εάν δεν εξευρεθεί λύση, δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑΜπεν Μπερνάνκι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Αν υπάρξει αδυναμία να επιλυθεί η κατάσταση, τούτο θα αποτελέσει απειλή για τα ευρωπαϊκά οικονομικά συστήματα, το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και για την πολιτική ενότητα στην Ευρώπη", υπογράμμισε.

"Νομίζω οι Ευρωπαίοι εκτιμούν την απίστευτη σημασία που έχει το να διευθετήσουν την ελληνική κατάσταση", πρόσθεσε. "Είναι βέβαια πολύ σπουδαίο. Είναι μία κατάσταση πολύ δύσκολη", εκτίμησε.

"Βρεθήκαμε σε στενή επαφή με τους ευρωπαίους ομολόγους μας. Φυσικά δεν εμπλέκονται όλοι στις διαβουλεύσεις, που γίνονται, αλλά ενημερωθήκαμε πάρα πολύ καλά", ανέφερε.
Η ελληνική οικονομική κατάσταση "απασχόλησε τη συνεδρίαση" στη Fed (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ), χθες και σήμερα, πρόσθεσε. 

"Παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά και κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, ώστε οι θεσμοί μας να βρεθούν στην καλύτερη δυνατή θέση σε σχέση με την αποκαλούμενη κρίση χρέους στην περιφέρεια" της ευρωζώνης, είπε ο κ. Μπερνάνκι και πρόσθεσε:

"Μια άτακτη χρεοκοπία σε ένα από τα κράτη της περιφέρειας (της ευρωζώνης) θα συντάρασσε χωρίς καμία αμφιβολία τις διεθνείς χρηματαγορές. Αυτό θα είχε με τη σειρά του επιπτώσεις στα περιθώρια για τα επιτόκια δανεισμού, στις τιμές των μετοχών και ούτω καθ εξής".

"Εξ αυτού, νομίζω ότι οι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ θα είναι σε αυτήν την περίπτωση πολύ σημαντικές" έστω και εάν "η άμεση έκθεσή μας στην ελληνική οικονομική κρίση είναι συγκριτικά μειωμένη", κατέληξε.

Προειδοποίηση Τρισέ

Στους κινδύνους που ενέχει η ελληνική κρίση για Ευρώπη και "περαν αυτής"  προειδοποίησε νωρίτερα και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ,  "Η πιο σοβαρή απειλή για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ΕΕ προέρχεται από την αλληλεπίδραση της ευπάθειας των δημόσιων οικονομικών σε ορισμένα κράτη μέλη και το τραπεζικό σύστημα, με πιθανές δευτερογενείς συνέπειες στην Ένωση και πέραν αυτής", δήλωσε.

"Αγώνας δρόμου" στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, τον δικό της "αγώνα δρόμου" δίνει η κυβέρνηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Τα μέτρα οριστικοποιούνται την Πέμπτη σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα. Την Παρασκευή ο εφαρμοστικός νόμος που συνοδεύει το Μεσοπρόθεσμο κατατίθεται στη Βουλή και στόχος είναι η ψήφισή του ως τις 30 Ιουνίου.

Ο εφαρμοστικός νόμος έλαβε την Τετάρτη το "πράσινο φως" από το υπουργικό Συμβούλιο - "Ξέρουμε που πάμε. Υπάρχει συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο που εφαρμόζουμε ως το 2013" τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου
.

www.nooz.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου