Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Μ. Βαρβιτσιώτη: Αβοήθητη και απροετοίμαστη η Πυροσβεστική Υπηρεσία εν όψει καλοκαιριού


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
ΘΕΜΑ: Αβοήθητη και απροετοίμαστη η Πυροσβεστική Υπηρεσία εν όψει καλοκαιριού

Η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος εκφράζει τους χειρότερους φόβους της, όσον αφορά τα μέσα πυρόσβεσης και το έμψυχο υλικό, που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των φετινών πυρκαγιών.


 Σύμφωνα με την Ένωση κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου προς την πολιτεία, αφού μόνο 8 από τα 21 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου CL-215 και CL-415  βρίσκονται σε ετοιμότητα. Τα υπόλοιπα είναι καθηλωμένα στο έδαφος λόγω βλάβης ή έλλειψης συντήρησης. Το ίδιο συμβαίνει και με τα πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος, τα οποία ως γνωστό είναι κι αυτά ασυντήρητα και καθηλωμένα. Επιπλέον η εκμίσθωση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων, που γίνεται κάθε χρόνο,  δεν έχει προχωρήσει, όπως καταγγέλλεται, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει ούτε ένα διαθέσιμο.

Όσον αφορά τα οχήματα της Πυροσβεστικής, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το 20% των υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων είναι εκτός λειτουργίας, ενώ το 25% αυτών είναι γερασμένο και οι δαπάνες για τη συντήρησή τους έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2010. 

Τέλος οι κενές οργανικές θέσεις του Πυροσβεστικού Σώματος φτάνουν  τις 4100, ενώ  σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, οι συμβασιούχοι, που προσελήφθησαν με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, παραμένουν απλήρωτοι και οι πιστώσεις για νυχτερινά και πενθήμερα επαρκούν μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Είναι προφανές ότι είμαστε απροετοίμαστοι εν όψει καλοκαιριού. Κατόπιν των ανωτέρω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

·         Υπάρχει προγραμματισμός ώστε τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και οχήματα να είναι σε επίπεδο επαρκούς ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των φετινών πυρκαγιών;
·         Πώς θα αναπληρωθεί εφέτος η έλλειψη των κατ’ έτος μισθούμενων ελικοπτέρων;
·         Υπάρχει πρόβλεψη να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις και πώς θα αντιμετωπισθούν οι καθυστερήσεις πληρωμών των εργαζομένων;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου