Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Συμβουλές για ηλεκτρονικές συναλλαγές με ασφάλεια

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω Διαδικτύου αποτελούν έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για τις συναλλαγές σας, χωρίς αναμονές σε ταμεία και ουρές. Η δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, με αφορμή την αύξηση του αριθμού των διαδικτυακών οικονομικών συναλλαγών στην Ελλάδα, έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από απλούς κανόνες, ώστε ο χρήστης-καταναλωτής να βελτιώσει το επίπεδο ασφάλειας. Συγκεκριμένα:


- Πραγματοποιείστε τις συναλλαγές σας με κάρτες πληρωμών (χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες), οι οποίες, εκτός από την ευκολία και επιπρόσθετη ασφάλεια, παρέχουν και τη δυνατότητα αμφισβήτησης σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τη συναλλαγή σας.


- Προτιμήστε κάρτες πληρωμών που διαθέτουν τεχνολογία υψηλών επιπέδων ασφαλείας.


- Αποφύγετε την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών από υπολογιστές τρίτων ή δημόσια προσβάσιμους, καθώς και τη σχετική εισαγωγή των προσωπικών σας δεδομένων.


- Πληκτρολογήστε οι ίδιοι στο πρόγραμμα πλοήγησης (browser) τη διεύθυνση του ιστότοπου όπου θέλετε να πλοηγηθείτε, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα μεταβείτε στο γνήσιο ιστότοπο και όχι σε κάποιον ψεύτικο, πανομοιότυπο με το γνήσιο (φαινόμενο pharming).


- Πριν καταχωρήσετε οποιοδήποτε στοιχείο, βεβαιωθείτε ότι είστε όντως στην επίσημη ιστοσελίδα που σας ενδιαφέρει και ότι η ιστοσελίδα παρέχει δυνατότητα «ασφαλών ηλεκτρονικών συναλλαγών». Επιβεβαιώστε ότι, όπου χρειάζεται να καταχωρήσετε προσωπικά σας στοιχεία σε ηλεκτρονικές φόρμες ή πληροφορίες πληρωμής (π.χ. δεδομένα της πιστωτικής, χρεωστικής ή προπληρωμένης κάρτας), η διεύθυνση της ιστοσελίδας ξεκινά με https:// («s» από την λέξη «secure», δηλαδή ασφαλές) και όχι απλά με «http://». Επίσης, στο κάτω δεξί μέρος του browser σας θα πρέπει να εμφανίζεται ένα μικρό λουκέτο.


- Επιλέξτε εταιρείες που γνωρίζετε ότι είναι αξιόπιστες.


Όπως επισημαίνει το Κέντρο, μην ξεχνάτε ότι στο Διαδίκτυο ισχύει ότι και στον πραγματικό κόσμο: αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να μην είναι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου