Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Τρόικα: Πρώτα η χρηματοδότηση, μετά η δόση



Προβληματική καθίσταται και πάλι η χορήγηση της 5ης δόσης από την τρόικα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. 
Πιο συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της τρόικας φαίνεται να τονίζουν πως δεν θα δοθεί η επόμενη δόση, εάν δεν διορθωθεί η υποχρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.
Όπως υποστηρίζουν, η Ελλάδα διακινδύνευσε τους στόχους που είχαν τεθεί για το έλλειμμά της, χωρίς περαιτέρω μέτρα σταθεροποίησης, ενώ σημειώνουν πως η ύφεση φαίνεται πως είναι πιο βαθύτερη και απαιτεί περισσότερο χρόνο, από ό,τι αρχικά είχε διαφανεί.

Με άλλα λόγια, η τρόικα ζητά από την Ελλάδα να εξασφαλίσει χρήματα προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις αποπληρωμής των δόσεων, εάν επιθυμεί να λάβει την 5η δόση του δανείου.
«Η στρατηγική χρηματοδότησης θέλει αναθεώρηση», τονίζει χαρακτηριστικά η τρόικα στην έκθεσή της, σύμφωνα με το Reuters.
Αλταφάζ: Στο Eurogroup θα αποφασιστεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης
Η τέταρτη αξιολόγηση της τρόικας για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα θα εξεταστεί από τους υπουργούς οικονομικών στο Συμβούλιο Eurogroup, προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης των δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν.
Ερωτηθείς πότε θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση αξιολόγησης της Τρόικα, ο κ. Αλταφάζ απάντησε ότι είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζει, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε τις τρεις προηγούμενες φορές.
Σημείωσε, επίσης, ότι η τέταρτη αξιολόγηση έχει σταλεί στο Συμβούλιο του ΔΝΤ, στα κράτη μέλη της ευρωζώνης, καθώς και στο κολέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ, το οποίο θα κάνει τις δικές του συστάσεις, προς το Συμβούλιο Eurogroup για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης.
Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αλταφάζ επανέλαβε την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Τέλος, πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι κατά πάσα πιθανότητα, την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες δείπνο εργασίας των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, με βασικό αντικείμενο την οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ.

www.kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου