Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Διαξιφισμοί στη Βουλή για τις καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ

Το διπλασιασμό της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ (από τα 4,3 δισ. ευρώ,που απορροφήθηκαν στους τελευταίους 15 μήνες) έχει προγραμματίσει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη, Στ. Καλαφάτη, Κ. Μουσουρούλη, Όλγας Κεφαλογιάννη και Στ. Καλογιάννη, με την οποία καταλόγισαν στην κυβέρνηση μεγάλες καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ και αδυναμία να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην Οικονομία.

Ο υπουργός προανήγγειλε περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών για την ενίσχυση του ρυθμού απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. «Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα», ανέφερε.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ για το ΕΣΠΑ και τόνισε ότι χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα προάγει την δυναμική της οικονομίας, με κοινωνική δικαιοσύνη ευημερία και συνοχή. Ταυτόχρονα ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης.

«Έτσι θα πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι έχουμε λύσεις και δεν είμαστε ένα ανίκανο και αδύναμο πολιτικό σύστημα, που δεν μπορεί να μπορεί να απαντήσει στην κρίση», τόνισε κι ανέφερε ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση διαθέτει τη δύναμη, την απόφαση, τις πολιτικές και το σχέδιο για να πετύχει η χώρα.

Ο πρώτος επερωτών βουλευτής, πρώην υπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος Τομεάρχης της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε στη Βουλή τους πίνακες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που - όπως ανέφερε - δείχνουν ότι οι Ελλάδα είναι στην 17η θέση στις απορροφήσεις σε όλα τα Ταμεία (ΕΤΠΑ, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, Ταμείο Συνοχής). «Οι περιπέτειες συνεχίζονται και τώρα που χρειαζόμαστε την ρευστότητα στην αγορά και το ΕΣΠΑ είναι βασικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση προσθέτει συνεχώς προβλήματα και προσπαθεί να τα κρύψει με την ωραιοποίηση», σημείωσε.

Απαντώντας ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι η χώρα μας είναι τέταρτη στις απορροφήσεις κοινοτικών πόρων και καταλόγισε πλημμέλειες στις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, τις οποίες - όπως είπε - φορτώνει η ΝΔ στην σημερινή κυβέρνηση. «Απορροφήσατε σε τρία χρόνια 725 εκατ. ευρώ μαζί με τις προκαταβολές, απορροφήσαμε 4,3 εκατ. ευρώ - έξι φορές παραπάνω πόρους σε 15 μήνες - κι έχουμε προγραμματίσει να διπλασιάσουμε την απορρόφηση. Δεν ανταποκριθήκατε στην ευθύνη που αναλάβατε σε σχέση με το ΕΣΠΑ και αυτό αποδεικνύεται από το κλείσιμο του Γ' ΚΠΣ το οποίο αφήσατε στα χέρια μας ημιθανές, πριν την λήξη του. Είχαν απομείνει 540 εκατ. ευρώ που δεν απορροφήσατε. Κι αυτό είναι αστοχία», τόνισε.

Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν προβλήματα στο πρόγραμμα για την προσπελασιμότητα, αλλά απέδοσε την ευθύνη στην ΝΔ, που, όπως είπε, είχε υποβάλλει ελλιπείς φακέλους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου