Η κορτιζόλη, η ορμόνη τους στρες, όπως λέγεται, που αποτελεί μέρος του
αρχαίου μηχανισμού «μάχης ή φυγής» απέναντι στους κινδύνους, φαίνεται
πως μπορεί να απαλλάξει τον άνθρωπο από το φόβο για τα ύψη καθώς μπορεί
να κάνει τον εγκέφαλο πιο ικανό να επαναπρογραμματίζεται και να
καταπολεμά τις χρόνιες φοβίες του, ακόμα και σε μόνιμη βάση.
Σύμφωνα με νέα ελβετική έρευνα, τεστ σε 40 ασθενείς με ακροφοβία, που φοβούνται να σταθούν στην άκρη ψηλών τόπων, όπως οι γκρεμοί και οι ταράτσες έδειξαν ότι όσοι εθελοντές πήραν κορτιζόλη, σε συνδυασμό με μία ψυχολογική-συμπεριφοριστική θεραπεία, σημείωσαν δραστική βελτίωση.
Η ακροφοβία μπορεί να αναγκάσει ορισμένους ανθρώπους να πέσουν στα τέσσερα, λόγω πανικού, ενώ μερικοί που πάσχουν από αυτή τη φοβία, μπορεί να καταφύγουν σε ακραίες επιλογές, όπως το να μην πετούν με αεροπλάνο, να μη διασχίζουν μία γέφυρα, να μην μπαίνουν σε ασανσέρ κτλ
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι στο μέλλον θα είναι δυνατό να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικές θεραπείες για μία σειρά από διαταραχές άγχους και μετατραυματικού στρες.
Κατά τα πειράματα, οι μισοί εθελοντές πήραν κορτιζόλη και οι άλλοι μισοί εικονικό φάρμακο (placebo), μία ώρα πριν υποβληθούν σε μία οδυνηρή για τους ίδιους εμπειρία, που όμως δεν ήταν πραγματική, αλλά εικονική πραγματικότητα μέσω υπολογιστή. Οι ερευνητές μετρούσαν κατά τακτά χρονικά διαστήματα το επίπεδο του φόβου των εθελοντών μέσω ερωτηματολογίων και αισθητήρων που κατέγραφαν την ηλεκτρική αγωγιμότητα του δέρματος (αποτελεί δείκτη του στρες).
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η κορτιζόλη μπορεί να βελτιώσει αισθητά τη λεγόμενη «θεραπεία έκθεσης» ή αποευαισθητοποίησης, κατά την οποία ο φοβικός ασθενής εκτίθεται σε επανειλημμένες, αλλά ελεγχόμενες εμπειρίες ακροφοβίας, ώστε σιγά-σιγά να ξεπεράσει τον πανικό του. Η κορτιζόλη βοηθά στο να καταστέλλονται οι αρνητικές αναμνήσεις και να δημιουργούνται νέες θετικές, πράγμα που σταδιακά κάνει τον πάσχοντα να νιώθει πιο ασφαλής.
Η κορτιζόλη είναι ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια. Μερικές παθήσεις, όπως τα αρθριτικά, το άσθμα και τα δερματικά, μπορεί να αντιμετωπιστούν με μία συνθετική μορφή κορτιζόλης, την κορτιζόνη ή τα κορτικοστεροειδή.
Παρατηρήθηκε επίσης πως κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, ο φόβος όσων πήραν το χάπι κορτιζόλης μειώθηκε κατά 60% ενώ όσων πήραν placebo κατά 40%. Δηλαδή σε μικρότερο μεν ποσοστό, αλλά καθόλου αμελητέο, γεγονός που αποτελεί άλλη μία απόδειξη για τη δύναμη του νου πάνω στο σώμα και τα συναισθήματα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου