Ο Έλληνας πρωθυπουργός -σε ότι αφορά τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας
και όχι στις απαραίτητες αλλαγές- είναι υποχρεωμένος να ασκεί πολιτική
που υπαγορεύουν συντηρητικές δυνάμεις, ενώ λύνει προβλήματα που
δημιούργησαν οι συντηρητικοί, είπε ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών
και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας με
δημοσιογράφους σήμερα το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Χίλτον, ενώ πρόσθεσε
ότι είναι πεπεισμένος πως ο Γιώργος Α. Παπανδρέου θα ακολουθούσε
διαφορετική πολιτική.
Ο κ. Σουλτς βρίσκεται στην Αθήνα για την τριήμερη συνεδρίαση, από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ στην σύνοδο θα απευθυνθεί με ομιλία του, αύριο το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου.
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής τόνισε ότι η Ευρώπη δεν κινείται σε σωστή κατεύθυνση και επέκρινε την πολιτική των συντηρητικών δυνάμεων, όπως είπε, καθώς οι 21 από τις 27 κυβερνήσεις είναι συντηρητικές.
Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είναι σοβαρό επίτευγμα, είπε ο κ. Σουλτς, επικρίνοντας τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, τις μεγάλες τράπεζες και τους κερδοσκοπικούς οίκους ως δημιουργούς της κρίσης από την οποία, όπως ανέφερε, επωφελούνται οι ίδιοι και τόνισε ότι έχουν ευθύνη να στηρίξουν πολιτικές συνοχής στην ΕΕ.
Δεν είναι δυνατόν μεγάλες τράπεζες να δανείζονται με επιτόκιο 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να ζητούν από χώρες με προβλήματα επιτόκια που φθάνουν σε ύψος 10%, είπε ο κ. Σούλτς, ενώ επανερχόμενος στον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είπε χαρακτηριστικά ότι «όταν στο θέμα αυτό αντιδρούν οι βρετανικές τράπεζες του Σίτι και ο κ. Κάμερον, τότε σημαίνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο».
Ο κ. Σουλτς πρόσθεσε ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται την φιλοσοφία της ελεύθερης αγοράς που ρυθμίζει τα πάντα, ενώ ανέφερε ότι «οι απλοί άνθρωποι δεν έχουν περιθώρια για να τους γίνουν και άλλες περικοπές».
«Τη στιγμή που η κρίση ήταν στο χειρότερο σημείο της, οι 3 μεγαλύτερες τράπεζες της Αγγλίας έδιναν μπόνους 22 εκατ. ευρώ, αποδεικνύοντας την ευρωστία τους», είπε ο κ. Σούλτς, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη δεν είναι φτωχή, κι αν δεν είναι δυνατόν να υπάρξει φορολόγηση επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε εθνικό επίπεδο, τότε πρέπει να υπάρξει αυτός ο φόρος σε "υπερεθνικό" επίπεδο».
Σε ότι αφορά την επιμήκυνση και το χαμηλότερο επιτόκιο του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου την χαρακτήρισε ως «πρώτο βήμα, αλλά όχι επαρκές», προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «χωρίς δίκαιες αποφάσεις και ύπαρξη ικανού χρόνου τα προβλήματα δεν λύνονται», ενώ αναφερόμενος στον κ. Παπανδρέου ζήτησε την στήριξή του και είπε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου της 25ης Μαρτίου αποτέλεσαν ένα βήμα προόδου για τον έλληνα πρωθυπουργό.
Αναπτύσσοντας τις απόψεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Σουλτς είπε ότι δεν γίνεται να προχωράμε μόνο με περικοπές, αλλά απαιτείται ανάπτυξη καθώς χωρίς αυτήν δεν γίνεται να επιλυθεί το πρόβλημα του δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων.
Η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί συζητούν μόνο για λιτότητα, είπε ο κ. Σουλτς, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα την γερμανίδα καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο ως «παράξενο ζευγάρι που διαφωνούν στα πάντα, αλλά δεν έχουν φθάσει ακόμα στο διαζύγιο».
«Η Γαλλία και η Γερμανία οδηγούν σε όξυνση των αντιθέσεων στην ΕΕ, το ευρώ είναι ισχυρό και βιώσιμο νόμισμα, η κρίση αφορά την διακυβέρνηση της Ευρώπης», είπε ο κ. Σουλτς.
Ερωτηθείς για το κατά πόσο τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στην Βάδη-Βιττεμβέργη θα επηρεάσουν την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ, ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο είπε ότι τα αποτελέσματα συνιστούν μεγάλη αποτυχία για την κ. Μέρκελ, η οποία πρέπει να γνωρίζει πως διαθέτει μόνο κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά δεν έχει την νομιμοποίηση για την πολιτική της.
Σε συνομιλία που είχαν αργότερα οι δημοσιογράφοι με ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, επισημάνθηκε, πρώτον, ότι η Βάδη-Βιττεμβέργη, παρότι οι συντηρητικοί έχασαν εκεί τις εκλογές μετά από 55 χρόνια, δεν αποτελεί ασφαλές πεδίο για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων, ενώ, δεύτερον, επισημάνθηκε ότι και το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχασε ποσοστά στην Βάδη-Βιττεμβέργη με μόνους νικητές τους "Πράσινους", οι οποίοι όμως έχουν συντηρητική ατζέντα με αιχμή την αντιμεταναστευτική πολιτική.
Σε κάθε περίπτωση ο έλληνας ευρωβουλευτής εκτιμούσε ότι η κ. Μέρκελ ασκεί αντιφατική πολιτική, η οποία την οδηγεί σε εκλογικές απώλειες, ενώ ο ίδιος θεωρεί πως η γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται σε ένα «σταυροδρόμι» και είτε θα σκληρύνει την πολιτική της, είτε θα επιχειρήσει έναν αιφνιδιασμό με αλλαγή της θέσης της σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές προοπτικές, έτσι ώστε να κερδίσει χρόνο και κατόπιν να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της ΕΕ που σήμερα κατέχει ο κ. Βαν Ρομπέι.
Ο ίδιος ευρωβουλευτής ανέφερε επίσης ότι στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης που θα λειτουργήσει μετά το 2013, ουσιαστικά η Γερμανία θα έχει ιδιαίτερο βάρος στην λήψη των αποφάσεων, καθώς για ορισμένα ζητήματα απαιτείται ειδική πλειοψηφία -έως και 80%-, αλλά αυτή διαμορφώνεται ανάλογα με το ποσοστό των χρημάτων που συνεισφέρει κάθε χώρα, και σε αυτήν την περίπτωση η Γερμανία συμμετέχει με 23%.
Επανερχόμενοι στον κ. Σουλτς, να αναφέρουμε ότι χαρακτήρισε την κ. Μέρκελ «καγκελάριο των 4μηνων», καθώς, όπως εξήγησε, η γερμανίδα καγκελάριος αλλάζει γνώμη και θέση για σημαντικά ζητήματα κάθε 4μηνο.
«Η κ. Μέρκελ είναι σε πολύ δύσκολη θέση, η δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης είναι ένα σημάδι για την πορεία και τις προοπτικές της ευρωζώνης, πρέπει να υπάρξει συντονισμένη πολιτική για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, ενώ πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αν διασπαστεί η ευρωζώνη, η Γερμανία θα πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα», επισήμανε ο κ. Σούλτς, προσθέτοντας ότι «σε ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα έρχονται επενδυτές από μακρινές χώρες, όπως η Κίνα, και το ερώτημα είναι γιατί να ενθαρρύνονται οι Κινέζοι, π.χ. να προβαίνουν σε κάτι τέτοιο και όχι οι ευρωπαίοι επενδυτές;».
Ερωτηθείς για το κατά πόσο οι εξελίξεις στην Πορτογαλία επηρεάζουν τις υπόλοιπες χώρες, ο κ. Σουλτς είπε ότι στην Πορτογαλία υπήρξε πολιτική σπέκουλα με την αντιπολίτευση να λέει ότι ρίχνουμε την κυβέρνηση για να εφαρμόσουμε τα ίδια μέτρα, αλλά με εμάς στην κυβέρνηση, χαρακτήρισε τον κ. Πάσος Κοέλιο «αναξιόπιστο πολιτικό», ενώ πρόσθεσε, τέλος, ότι η ανασφάλεια των αγορών προκύπτει από τις πολιτικές εξελίξεις και η ανασφάλεια αυτή επηρεάζει την Ελλάδα και την Ισπανία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου