Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Οι προσπάθειες του Ομπάμα να… συμμαζέψει την NSA

obama
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέταξε πρόσφατα την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ να περιορίσει τις παρακολουθήσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της επανεξέτασης του προγράμματος ψηφιακών παρακολουθήσεων, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος είναι σε γνώση της απόφασης αυτής.

Η εντολή του Ομπάμα είναι η τελευταία γνωστή ενέργεια του Λευκού Οίκου για τον περιορισμό της δράσης της NSA, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες που έχουν εκφράσει οι σύμμαχοι των ΗΠΑ —μεταξύ των οποίων και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ— για την παρακολούθηση ξένων ηγετών.
Η πλήρης έκταση των παρακολουθήσεων εντός των ΗΠΑ δεν είναι γνωστή, ούτε έχει αποσαφηνιστεί εάν η Ουάσινγκτον έχει σταματήσει να παρακολουθεί διπλωμάτες που υπηρετούν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη ή σε άλλες περιοχές του κόσμου.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διεξάγουν ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις με στόχο την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη”, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Σύμφωνα με τον πρώτο αξιωματούχο, οι σύμβουλοι του προέδρου είπαν κατά τη διάρκεια ενημερωτικών συναντήσεων ότι ο Λευκός Οίκος δεν επιθυμεί να συνεχίσει ορισμένες παρακολουθήσεις στόχων που υπηρετούν στον ΟΗΕ. Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη τις τελευταίες εβδομάδες.
Η NSA απέφυγε να σχολιάσει το θέμα.
Οι διπλωματικές αποστολές των χωρών-μελών του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ήταν ανέκαθεν στόχοι κατασκοπείας, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τις συμμάχους τους αλλά και από τις αντίπαλες χώρες. Οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας του FBI επί χρόνια προσπαθούσαν να εντοπίσουν κατασκόπους που εμφανίζονταν ως διπλωμάτες.
Το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ, επικαλούμενο έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του πρώην πράκτορα Έντουαρντ Σνόουντεν, έγραψε τον Αύγουστο ότι η NSA κατάφερε, το καλοκαίρι του 2012, να μπει στο σύστημα βιντεοδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών και να σπάσει την κρυπτογράφησή του. Μέσα σε τρεις εβδομάδες, ο αριθμός των αποκωδικοποιημένων επικοινωνιών αυξήθηκε από 12 στις 458.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου