Ο ιστορικός του μέλλοντος δύσκολα θα αντισταθεί στον πειρασμό να σταθεί στην Ελλάδα των τρέχοντων ετών, για να διαπιστώσει έναν πρωτοφανή κοινωνικό “ακρωτηριασμό”, να απορήσει και να αναρωτηθεί.
Στον επίλογο, ενδεχομένως, μιας βαθιάς κρίσης δανεισμού, που διαδέχτηκε μετά τις εκλογές του 2009 τη… μόνιμη κρίση χρέους της Ελλάδας, η οποία συντροφεύει τη χώρα στις εθνικές διαδρομές της από την εποχή της Απελευθέρωσης κιόλας, τα στοιχεία που δημοσιεύει το “Reuters” αγγίζουν τα όρια του σοκ.
Από το 2008 μέχρι και σήμερα, από τη στιγμή δηλαδή που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, στον απόηχο της κατάρρευσης της Lehman Brothers, την οποία προκάλεσε η κυβέρνηση Μπους στις ΗΠΑ, η ύφεση στην Ελλάδα έχει φτάσει σωρευτικά στα επίπεδα του 25%! Ένα μέγεθος πρωτοφανές για ανεξάρτητο κράτος, εν καιρώ ειρήνης.
Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην εκτίμηση που κάνει το “Reuters” για την ελληνική οικονομία, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι για το τρέχον έτος 2013, η ύφεση θα φτάσει στο 4%.
Όσο για το 2014, πρώτο έτος στο οποίο η ελληνική οικονομία προσδοκά να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης, οι οικονομολόγοι την άποψη των οποίων ζήτησε το “Reuters” συμφωνούν ότι ανάπτυξη θα υπάρξει, θα είναι ωστόσο αναιμική, στα επίπεδα του 0,2%. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβλέπει ότι η ανάπτυξη για το 2014 θα κινηθεί με ρυθμούς 0,6%.
Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα δεν διαφέρουν από τις προβλέψεις συνολικά για την ευρωζώνη, με έμφαση στις χώρες του Νότου, που στις απαρχές αυτής της κρίσης αποκλήθηκαν απαξιωτικά “PIGS “.
Φυσικά, χωρίς τον Νότο όχι μόνο να μην ευημερεί, αλλά ούτε καν να στέκεται με αυτοπεποίθηση στα πόδια του, δεν μπορεί να υπάρξει Βορράς. Δεν μπορεί επομένως να υπάρξει και συνολικά ευρωζώνη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου