Γράφει η Αναστασία Γαλάνη
Την βούληση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια να μην υπάρξει καμία «σκιά» στην ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο των ερευνών που αναλαμβάνει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για τη Χρυσή Αυγή εξέφρασαν χτες σε όλους τους τόνους οι υψηλά ιστάμενοι του Αρχηγείου της ελληνικής Αστυνομίας. Η πρόθεση του υπουργού να «ξεκαθαρίσει» το τοπίο στην ΕΛ.ΑΣ. με στόχο την μηδενική ανοχή σε παραλείψεις και αστοχίες που αφορούν επιχειρησιακά πάντα την Χρυσή Αυγή και τη δράση της ήταν σαφής.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στους κόλπους της Αστυνομίας κρίνονται κομβικής σημασίας και καταιγιστικές στον απόηχο του περιστατικού της Χαλκίδας αλλά και των καταγγελιών για «θύλακες» της Χρυσής Αυγής στα Σώματα Ασφαλείας.
Ποιοι αναλαμβάνουν… ηνία
Όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας οι αντικαταστάτες των δύο αξιωματικών που παραιτήθηκαν είναι ο Αντιστράτηγος, Σπύρος Παπασπύρου, πρώην Διοικητής των ΜΑΤ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Γενικού Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος και ο Ταξίαρχος, Γιώργος Σουγλιέρης, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Στερεάς Ελλάδας.
Από τις μετακινήσεις ωστόσο προέκυψαν κενές θέσεις τις οποίες αποφασίστηκε να καλύψουν: Ο Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ως Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο Υποστράτηγος Αναστάσιος Λάσκαρης, ως Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο Υποστράτηγος Ευάγγελος Βενέτης, ως Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας.
Ο Υποστράτηγος Δημήτριος Σόφιος, ως Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο Υποστράτηγος Γεώργιος Νίτσας, ως Προϊστάμενος του Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας».
Το… παρασκήνιο
Οι παραιτήσεις, οι μετακινήσεις και διαθεσιμότητες αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που πραγματοποιήθηκαν αιφνιδίως χτες είχαν οσμή «εσπευσμένων κρίσεων» με σκοπό την δημιουργία μιας «νέας» ηγεσίας σε μια χρονική περίοδο που το κλίμα για την Χρυσή Αυγή «βαραίνει» και η Αστυνομία έχει σπουδαίο ουσιαστικό αλλά και επικοινωνιακό ρόλο να επιτελέσει.
Οι εκκαθαρίσεις πραγματοποιήθηκαν μεν με τη βούληση του υπουργού Δημόσιας Τάξης στη γενικότερη λογική μηδενικής ανοχής σε λάθη που σχετίζονται με υποθέσεις και περιστατικά της Χρυσής Αυγής, ωστόσο το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκε μάλλον εκτεθειμένο με τις διατυπώσεις στις επίσημες ανακοινώσεις για τις παραιτήσεις και τις μετακινήσεις των αξιωματούχων.
Στην πρώτη ανακοίνωση έγινε λόγος για μετακινήσεις «Προκειμένου να διασφαλιστεί κατά απόλυτο τρόπο η αντικειμενικότητα στην έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων για τη Χρυσή Αυγή » αφήνοντας έτσι υπονοούμενα για τους αξιωματικούς και στη συνέχεια σε μια προσπάθεια αναδίπλωσης το Αρχηγείο προέβη σε νέα ανακοίνωση για να εξισορροπήσει την τεταμένη κατάσταση που δημιουργήθηκε στους κόλπους της Αστυνομίας.
«Διευκρινίζεται, προς άρση κάθε παρερμηνείας, ότι οι εσωτερικές μετακινήσεις των Αξιωματικών, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί, δεν απορρέουν από στοιχεία ή ενδείξεις για επίμεμπτες συμπεριφορές ή διασυνδέσεις και συνεπώς, σε καμία περίπτωση, δεν προσφέρονται για τη δημιουργία εντυπώσεων, παραφιλολογίας και αυθαίρετων συμπερασμάτων» ανέφερε εκ των υστέρων το Αρχηγείο.
Και μπορεί ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να υπέβαλαν την παραίτησή τους στον γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης επικαλούμενοι προσωπικούς λόγους, μπορεί οι μετακινήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε μάχιμες υπηρεσίες της αστυνομίας, όπως τα ΕΚΑΜ, η ομάδα ΔΕΛΤΑ και τα ΜΑΤ να χαρακτηρίστηκαν από την υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, οι αντιδράσεις στα ενδότερα της ΕΛ.ΑΣ. ήταν έντονες και το κλίμα στα επιτελεία ιδιαίτερα φορτισμένο.
Από τη μία πλευρά, ο παραιτηθείς Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Ιωάννης Δικόπουλος αποτελούσε έμπιστο στέλεχος για το Αρχηγείο και μάλιστα η πολυετής εμπειρία του καθώς και η πορεία του σε κομβικές υπηρεσίες, όπως η Δίωξη Ναρκωτικών, η ΕΥΠ αποτελούσαν και κίνητρα για την υποψηφιότητα ως Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2009 προήχθη στο βαθμό του Ταξίαρχου και τοποθετήθηκε ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, όπου παρέμεινε και με το βαθμό του Υποστρατήγου έως τον Ιούλιο του έτους 2012, σημειώνοντας τη μακροβιότερη παρουσία στη θέση αυτή από συστάσεως της Υπηρεσίας.
Η είδηση της παραίτησης έσκασε σαν «βόμβα» και παρά τις όποιες διαρροές για την δυσφορία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σχετικά με τη διαχείριση της υπόθεσης των δραπετών των φυλακών Τρικάλων, τα πραγματικά αίτια της παραίτησης βρίσκονται στους χειρισμούς στην υπόθεση του Μελιγαλά και στην ΕΔΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη για το περιστατικό στη Χαλκίδα με τη Χρυσή Αυγή και τα επιχειρησιακά λάθη που έγιναν και τις… παραλείψεις με αποτέλεσμα να «ξηλωθούν» όλα τα αρμόδια χαμηλόβαθμα στελέχη στην περιοχή.
Ομοίως και για πρώην Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Υποστράτηγο Απόστολο Κασκάνη, ο οποίος επίσης είχε τα φόντα για περαιτέρω ανέλιξη ενώ είχε περάσει από υπηρεσίες όπως η Δίωξη Ναρκωτικών, ωστόσο οι χειρισμοί του δεν κρίθηκαν ικανοποιητικοί.
Οι αντιδράσεις και η δυσφορία
Έντονη δυσφορία και αναστάτωση επικρατεί στα γραφεία της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, για τις μετακινήσεις αξιωματικών. Η ΠΟΑΞΙΑ και οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε αναβρασμό κάνοντας λόγο ακόμα και για διάλυση της αστυνομίας με «ξήλωμα» του βασικού κορμού της ηγεσίας εν μία νυκτί, ενώ σφοδρές είναι οι αντιδράσεις για τον… στιγματισμό των αξιωματικών που θα αντικατασταθούν από το χαρακτηρισμό του Αρχηγείου για «διασφάλιση της αντικειμενικότητας της έρευνας για τη Χρυσή Αυγή».
Οι συνδικαλιστικοί φορείς πάντως της ΕΛ.ΑΣ. είναι δυσαρεστημένοι για την καρατόμηση των μάχιμων υπηρεσιών της αστυνομίας, όπως της ΕΚΑΜ, της ΔΕΛΤΑ και τα ΜΑΤ κάνοντας λόγο για αποπροσανατολισμό των υπηρεσιών που μάχονται καθημερινά και αντιμετωπίζουν το έγκλημα.
Σε κάθε περίπτωση επίσημες αντιδράσεις ίσως εκφραστούν εντός της ημέρας από τα συνδικαλιστικά όργανα έπειτα και από τις τελικές ανακοινώσεις των αξιωματικών που θα αντικαταστήσουν τους πρώην επικεφαλής.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στο Προεδρικό Μέγαρο θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια για το ζήτημα της Χρυσής Αυγής.
Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/276350/to-paraskhnio-ths-ekkatharishs-dendia-sthn-el-as-gia-th-xrysh-aygh#ixzz2fnTh6sDG
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου