Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Η Λαγκάρντ θα τα πει με τον Σαμαρά… χωρίς τη Μέρκελ

Christine-Lagarde-Angela-Merkel
Η “εγκάρδια συνεννόηση” ανάμεσα στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τη Γαλλίδα Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στάθηκε η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να μην διολισθήσει η ευρωζώνη στο χάος, στα χρόνια που ακολούθησαν την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου, και την κρίση αξιών και εμπιστοσύνης που εμφανίστηκε ζωηρά μετά την ατιμωτική καθαίρεση του Ντομινίκ Στρος-Καν από τον “μεγαλύτερο πιστωτή” των προβληματικών οικονομιών της ευρωζώνης.

Κόντρα στις προβλέψεις που θα ήθελαν δυο γυναίκες σε τόσο υψηλές θέσεις ευθύνης να αδυνατούν να βρουν κώδικα επικοινωνίας και συγκατοίκησης ως προς την κοινή αντίληψη περί των πραγμάτων, Μέρκελ και Λαγκάρντ στάθηκαν πολύ πάνω από τις περιστάσεις και τη συγκυρία των στιγμών.
Φυσικά η μεταξύ τους καχυποψία δεν χάθηκε ποτέ. Όχι μόνο επειδή η Λαγκάρντ είναι Γαλλίδα και η Μέρκελ Γερμανίδα, αλλά και επειδή η άλλοτε καλύτερη Υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης, ως ΥΠΟΙΚ της κυβέρνησης που είχε συγκροτήσει ο Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι, αποτελεί ουσιαστικά εντεταλμένη του… μεγαλομετόχου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δηλαδή της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στο πλαίσιο αυτής της ισορροπίας ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο, που έβγαλε χαμένο τον Λευκό Οίκο, η “στα χαρτιά” ακυβερνησία της Γερμανίας, μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, από τη Μπούντεσταγκ που προέκυψε από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, επιτρέπει τα παιχνίδια τακτικής.
Όπως για παράδειγμα, να συνομιλήσει η Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αντώνη Σαμαρά για το… μέλλον του ελληνικού ζητήματος, δηλαδή το “κούρεμα”, την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, ή κάθε άλλη παράμετρο που μπορεί να πέσει στο τραπέζι, χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ… στον σβέρκο τους.
Η συνάντηση αυτή θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος δεν θέλησε να αποκαλύψει κάτι περισσότερο, πέραν της δεδηλωμένης πρόθεσης του Ταμείου και των Ευρωπαίων εταίρων του να συνδράμουν την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από την ύφεση, να πετύχει ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, και να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα το ακανθώδες πρόβλημα της ανεργίας.
Το τετ-α-τετ Λαγκάρντ-Σαμαρά αποκτά εκ των πραγμάτων πρωτεύουσα σημασία για το μέλλον. Για τον εξαιρετικά αυτονόητο λόγο ότι μπορούν να μπουν οι βάσεις μιας “άλλης διαπραγματεύσης” με τον γερμανικό παράγοντα, όταν η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει τακτοποιήσει τη θεσμική εκκρεμότητα στο εσωτερικό της χώρας της, τις επόμενες εβδομάδες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου