Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Τι αμφισβητούν οι τροϊκανοί και τι φοβούνται στην κυβέρνηση

«Η διαπραγμάτευση θα είναι ζόρικη» μεταδίδουν από την κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών έχουν έρθει στην Αθήνα με άγριες διαθέσεις και ήδη οι υπουργοί της δικομματικής κυβέρνησης εμφανίζονται ιδιαίτερα πιεσμένοι.

Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από το Βερολίνο δεν είναι καλά για την ελληνική κυβέρνηση, αφού η Άνγκελα Μέρκελ, μεγάλη νικήτρια των εκλογών, έχει διαμηνύσει ότι δεν αλλάζει την συνταγή της λιτότητας για την Ελλάδα.
Μέχρι στιγμής, από τις πρώτες επαφές που έχουν οι τροϊκανοί με τους υπουργούς, έχει φανεί ξεκάθαρα ότι δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία.
Παρά τα όσα μετέφερε και ο έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προ ημερών στις Βρυξέλλες, στις επαφές που είχε με τους Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τους Χέρμαν Βαν Ρομπάι, φαίνεται ότι η γραμμή είναι να πιεστεί και άλλο η Ελλάδα.
Δεν διαφαίνεται καμία διάθεση χαλάρωσης και οι συζητήσεις θα είναι σκληρές με την τρόικα, η οποία ήδη αμφισβητεί πάρα πολλά στοιχεία, αν και δεν υπάρχει φόβος στο οικονομικό επιτελείο πως θα υπάρξει κίνδυνος για το ένα δισ.
Ο φόβος είναι για τα μελλούμενα και κυρίως για όσα θα έρθουν το επόμενο διάστημα, καθώς οι δύσκολες αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα είναι μπροστά και θα κριθούν πολλά για το μέλλον της χώρας.
«Η διαπραγμάτευση θα είναι μακρά και θα έχουμε πολλά επεισόδια» λένε οι γνωρίζοντες και αναφέρονται ειδικά στο θέμα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού και στην προσπάθεια για αποφυγή μέτρων ύψους τουλάχιστον 4 δισ ευρώ, όπως λέει η τρόικα, ή 2.5 δισ. που λέει η κυβέρνηση για την περίοδο 2015-2016.
Το μεγάλο αγκάθι είναι όμως ο τρόπος κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που υπολογίζεται κοντά στα 10 δις ευρώ, κάτι που θα συζητηθεί σε ύστερο χρόνο και όχι στην παρούσα διαπραγμάτευση.
Μείζον θέμα για την τρόικα είναι η αμυντική βιομηχανία με την ελληνική κυβέρνηση να επιμένει στην γραμμή πως πρέπει να συνεχισθεί η λειτουργία των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ και ταυτόχρονα να εξυγιανθούν.
Άλλο αγκάθι είναι ο ενιαίος φόρος ακινήτων που προκαλεί ήδη μεγάλες αντιδράσεις και δεν αποκλείεται να διατηρηθεί το περίφημο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και για το 2014.
Ένα άλλο κρίσιμο πεδίο είναι αυτό του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ η τρόικα ήδη απαιτεί κούρεμα των αποθεματικών τους. Ήδη, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, προφανώς υπό πίεση, λέει ότι δίνει μάχη να μην υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις. 


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/276353/ti-amfisbhtoyn-oi-tro-kanoi-kai-ti-foboyntai-sthn-kybernhsh#ixzz2fnU319zG

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου