Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Νεοναζί ονειρεύεται να φτιάξει μια «πόλη των λευκών»

Το όνειρο του Craig Cobb, ενός ρατσιστή νεοναζί, είναι να καταλάβει μια μικρή πόλη στη Βόρεια Ντακότα και να τή μετατρέψει σε μια «πόλη λευκών».

Αυτό το σαββατοκύριακο, τα μέλη μίας από τις μεγαλύτερες οργανώσεις νεοναζί των ΗΠΑ, επρόκειτο να επισκεφτούν την περιοχή, επιχειρώντας να κάνουν το πρώτο βήμα για να γίνει αυτό το... «όνειρο», πραγματικότητα.



Πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής όμως δε συμφωνούν μαζί τους, έγραφε στις 20 Σεπτεμβρίου η Meg Lindholm στο npr.org.

Η πόλη Leith, N.D. βρίσκεται σε παρακμή εδώ και μερικές δεκαετίες. Βρίσκεται σε απόσταση 3 μιλίων από τον κοντινότερο ασφαλτόδρομο, ενώ δεν υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση, σχολεία, επιχειρήσεις και... άνθρωποι.

Οι ελάχιστοι κάτοικοι προσπαθούν να σταματήσουν τον Craig Cobb να μετακομίσει εκεί με... «τους ομοίους του», συνεχίζει το δημοσίευμα, και να καταλάβει τη μικρή πόλη τους και τη διακυβέρνησή της.

Ο Bobby Harper ζει ένα στενάκι μακριά από τον Cobb και είναι ο μοναδικός νέγρος από τους 24 κατοίκους της πόλης. Ο ίδιος δηλώνει ότι μπορούσε να ανεχτεί τον Cobb εφόσον κρατούσε τα πιστεύω του για τον εαυτό του, όμως τώρα έχει εξαγριωθεί με το γεγονός ότι ο Cobb έχει προσκαλέσει εκεί κι άλλους δικούς του.

«Γνωρίζει ότι αυτοί οι άνθρωποι που καλεί εδώ σε αυτήν την πόλη είναι γεμάτοι μίσος» είπε και συνέχισε: «Φέρνει δικούς του που δε με συμπαθούν μόνο και μόνο λόγω της φυλής μου, ενώ αυτό δε θα έπρεπε να συμβαίνει».

Όταν ο Cobb μετακόμισε στο Leith πριν από ένα χρόνο, είχε ήδη αγοράσει 12 κατοικίες. Τίς έδωσε σχεδόν όλες σε επιφανή στελέχη του «λευκού κινήματος». Έδωσε ένα σε ένα πρώην ηγετικό μέλος της Κου Κλουξ Κλαν και ένα άλλο στον Jeff Schoep, αρχηγό ενός από τις μεγαλύτερες νεοναζιστικές οργανώσεις της χώρας, το NSM. 

Ο Cobb προσκάλεσε τον Schoep και άλλα μέλη του NSM για δύο ημέρες στην πόλη, ξεκινώντας από την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να τούς αναπτύξει το «όραμά» του για μια κοινωνία αποκλειστικά λευκών.

Ο ίδιος λέει ότι θέλει να τοποθετήσει σημαίες από τα «πρώην έθνη λευκών της Ευρώπης».

«Θα είναι πολύ όμορφα όταν θα μπαίνει κανείς στην πόλη, ειδικά τη νύχτα. Θα έχουμε τη σημαία του NSM με μια μικρή, διακριτική σβάστικα στο κέντρο». 

Τα σχέδια του Cobb φυσικά δεν τελειώνουν στο Leith. Στόχος του είναι να «αναλάβει» κι άλλες πόλεις, σχεδόν δίπλα σε κρατικές πετρελαιοπηγές, όπως μία στα καναδικά σύνορα στο Alkabo.

«Κάτι σαν την Αλ-Κάιντα, αλλά λέγεται Alkabo» είπε γελώντας.

Ο Gregory Gordon, καθηγητής νομικής στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότας, σχολίασε από την πλευρά του ότι δε θεωρεί τον Cobb επικίνδυνο, όμως δε θα έπρεπε να τον υποτιμήσουν.

«Δεν πρέπει να πάρουμε ελαφρά αυτά που λέει, γιατί δοξάζει και προωθεί τη βία κατά των φυλετικών μειονοτήτων» πρόσθεσε και τόνισε ότι υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν τις διακρίσεις στις ευκαιρίες στέγασης και αυτοί θα «βάλουν ένα φρένο στα “λευκά όνειρα” του Cobb.

Οι κάτοικοι του Leith όμως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι και σκέφτονται ακόμη μέχρι και να μεταφέρουν την εξουσία στον ευρύτερο νομό.

«Είναι λυπηρό να βλέπεις μια πόλη να πεθαίνει, όμως αυτό που κάνει τις καρδιές μας να σπαράσσουν είναι που βλέπουμε μια πόλη που προσπαθεί να διαλύσει την κυβέρνησή της, επειδή μια ομάδα ρατσιστών θέλει να αναλάβει τον έλεγχο» είπε μία από τις κατοίκους της περιοχής η Bethany Haberstroh.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου