Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου {εικόνες}


Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να παράξουν τις πιο λεπτομερείς και επακριβείς τομογραφίες εγκεφάλου που έχουν απεικονισθεί ποτέ, ως μέρος ενός εξειδικευμένου ερευνητικού προγράμματος με στόχο την μεγαλύτερη εμβάθυνση στην κατανόηση της λειτουργίας του οργάνου. Ο στόχος αυτού του προγράμματος είναι να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο η δομή του εγκεφάλου ενός ατόμου μπορεί να καθορίσει τα έμφυτα ταλέντα του καθώς και την συμπεριφορά του..

Οι ερευνητές του προγράμματος Human Connectome Project έδωσαν στο φώς της δημοσιότητα τις τομογραφίες 68 ενηλίκων που συμμετείχαν στην μελέτη. Η ερευνητική ομάδα ευελπιστεί να προβεί σε απεικόνιση των τομογραφιών 1.200 ατόμων, και επίσης να συλλέξει λεπτομέρειες των συμπεριφορικών χαρακτηριστικών τους και του DNA (pentapostagma.gr – ώστε να πραγματοποιηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η συσχέτιση).


O Δρ. Tim Behrens του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε ότι η μελέτη ευελπιστεί να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου μπορούν να "έλεγξουν" την συμπεριφορά του ατόμου

mgr_correl_all_wparavol

- 1. συνθετική τομογραφία είκοσι συμμετεχόντων - 

indiv_vs_pilot_paravol_anat

2. σύγκριση τομογραφίας ενός ατόμου (αριστερά) με συνθετική τομογραφία εγκεφάλου δώδεκα ατόμων

story_math_montage

3. Οι κίτρινες και οι κόκκινες περιοχές ενεργοποιούνται μέσω μίας ενέργειας ή "καθήκοντος" όπως η ακρόαση ιστοριών, ενώ οι πράσινες και οι μπλέ περιοχές ενεργοποιούνται ισχυρότερα κατά την πραγματοποίηση αριθμητικών υπολογισμών. 

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/03/ena-vima-pio-konta-stin-katanoisi-tis-litourgias-tou-egkefalou.html#ixzz2NVwzcaex

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου