Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

 Το πορτρέτο του νέου Πάπα


Cardenal-Bergoglio
O Jorge Mario Bergoglio, εφεξής Πάπας Φραγκίσκος, είναι 76 ετών κατάγεται από την Αργεντινή και με την εκλογή του γίνεται ο πρώτος Πάπας που κατάγεται από την Λατινική Αμερική.

Μετά τα σχολικά του χρόνια φοίτησε στο τάγμα των Ιησουιτών και σπούδασε αρχικά θεωρητικές επιστήμες στη Χιλή. Μετά την επιστροφή του στο Buenos Aires σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Κολεγίου Maximo San Jose του San Miguel Φιλοσοφία (αποφοίτησε το 1960) και Θεολογία (αποφοίτησε το 1970). Αργότερα έγινε Καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του San Miguel. Από το 1973 ως το 1979 διεύθυνε το τάγμα των Ιησουιτών στην Αργεντινή και ανάμεσα στο 1980 και το 1986 διετέλεσε Πρύτανης στη Θεολογική Σχολή του San Miguel.  Στη συνέχεια έκανε το διδακτορικό του στη Γερμανία και μετά εργάστηκε ως Πνευματικός Διευθυντής στην Cordoba.
Στις 20 Μαΐου του 1992 αναγορεύθηκε από τον Πάπα Ιωάννη τον Παύλο τον Β’ βοηθός Επισκόπου στο Buenos Aires και στις 27 Ιουνίου του ίδιου χρόνου αναγορεύτηκε σε Επίσκοπο. Στις 28 Φεβρουαρίου του 1998 έγινε Αρχιεπίσκοπος του Buenos Aires.
Ο Πάπας Ιωάννης ο Β’ τον υποδέχθηκε στο σώμα των Καρδιναλίων το 2001.
Στο Κονκλάβιο του 2005, όταν και εξελέγη ο αποχωρήσας Πάπας Βενέδικτος, ο Jorge Mario Bergoglio, όπως είχε διαρρεύσει από Καρδινάλιο που παρέβη τον όρκο σιωπής, είχε λάβει 10 ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία, 35 στην δεύτερη και 40 στην τρίτη.

Οι σχέσεις του με την δικτατορία  
Ο Bergoglio κατηγορείται ότι είχε υπερβολικά στενές σχέσεις με την δικτατορία κατά τα έτη 1976–1983, στην οποία αποδίδεται ο θάνατος περίπου 30.000 ανθρώπων. Στην Αργεντινή ονομάζεται μολαταύτα «Καρδινάλιος των φτωχών».
Η λαϊκή του απήχηση δεν εμπόδισε τον Marcelo Perrilli, δικηγόρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να τον κατηγορήσει για εμπλοκή στην εξαφάνιση των Ιησουιτών Frany Jalics και Orlando Yorio το 1976. Ο δικηγόρος υπέβαλε μάλιστα μήνυση εναντίον του σε δικαστήριο της Αργεντινής. Εκπρόσωπος του νέου Πάπα χαρακτήρισε τότε τις αιτιάσεις συκοφαντικές.
Το 2010 ο πρώην ιησουίτης Jesuit Miguel Ignacio Mom Debussy, παλιός σοφέρ του Bergoglio, ισχυρίσθηκε ότι ο νέος Πάπας διατηρούσε επαφές με σημαίνοντα στελέχη της στρατιωτικής χούντας κατά την διάρκεια της δικτατορίας.
Ο χαρακτήρας του
Σε προσωπικό επίπεδο ο νέος Πάπας θεωρείται μετριόφρων, προσιτός στο λαό και με οικολογικές πεποιθήσεις. Ως «Καρδινάλιος των φτωχών», δεν δίσταζε μάλιστα να χρησιμοποιεί συχνά τα μέσα μαζικής μεταφοράς και αποφεύγει επιδεικτικά την χλιδή που συνοδεύει το αξίωμά του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου