Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση καθώς η μετάθεση των διαπρταγματεύσεων με την τρόικα είναι πιθανό να καθυστερήσει την έγκριση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, καθώς τα βασικά «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας παρέμειναν χωρίς λύση.


Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, στις 4 Απριλίου το Euro Working Group θα ενέκρινε την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. 

Όμως, θα έπρεπε να είχε ικανοποιηθεί το «διαρθρωτικό ορόσημο» των υποχρεωτικών αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014. Αλλά, τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα δεν ικανοποιούν το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο. Μάλιστα, στελέχη της τρόικας δηλώνουν ότι τα στοιχεία αυτά δημιουργούν πολλές απορίες, οι οποίες ζητούν πρόσθετες απαντήσεις.

Παράλληλα, στις 4 Απριλίου ήταν προγραμματισμένο να εγκριθεί (στο Eurogroup) και η εκταμίευση της δόσης του 2ου τριμήνου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, από την ευρωζώνη (συνολικά 6 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ). Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, και η δόση αυτή δεν θα μπορέσει να εγκριθεί στη συγκεκριμένη ημερομηνία και θα υπάρξει καθυστέρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, η τρόικα ζητά αυστηρό χρονοδιάγραμμα και λεπτομερή καταγραφή όσων αποχωρήσουν. Ενώ, οι δανειστές δεν φέρονται να πείθονται ότι και ο τρόπος αξιολόγησης μπορεί να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό.

Παράλληλα, η τρόικα διατηρεί τις ενστάσεις της για τη δυνατότητα του υπάρχοντος μηχανισμού να εισπράξει τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων και εμμένει στη διατήρηση και εφέτος του έκτακτου ειδικού τέλους επί των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Τέλος, σε «δώρο άδωρο» κινδυνεύει να αναδειχθεί η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν «σφιχτό» αριθμό δόσεων και θέτουν αυστηρούς όρους (να είναι εκτός της ρύθμισης οι πτωχευμένες εταιρίες και όσοι ήταν ασυνεπείς στο παρελθόν). 

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προσέγγιση στον αριθμό των δόσεων για την «πάγια ρύθμιση» (κλιμακούμενο σύστημα δόσεων, από 12 έως 24 δόσεις), ενώ οι δύο πλευρές αναζητούν τη «χρυσή τομή» για τη «νέα αρχή» (η τρόικα ζητεί 36 δόσεις και η ελληνική πλευρά προτείνει 48 δόσεις). Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε εκ νέου και η πρόταση για σταθερή μηνιαία δόση (ανάλογα με το ποσό της οφειλής).

Αξίζει να επισημανθεί ότι, παρά την καθυστέρηση στην εκταμίευση των δύο δόσεων, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως δεν δημιουργείται πρόβλημα. Την τρέχουσα περίοδο, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου είναι περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις, έως τα τέλη Μαρτίου, σε τόκους και αποπληρωμή ομολόγων, δεν υπερβαίνουν τα 800 εκατ. ευρώ. Έτσι, αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις «υπό την απειλή μιας στάσης πληρωμών».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου