Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Σε κίνδυνο η ειρήνη στην Ευρώπη, προειδοποιούν 400 εργατολόγοι

Πάνω από 400 Ευρωπαίοι νομικοί ειδικευμένοι στο εργατικό δίκαιο δημοσίευσαν σήμερα ένα μανιφέστο κατά της λιτότητας, η οποία όπως σημειώνουν οδηγεί στην ελάττωση της κοινωνικής προστασίας και σε αύξηση της φτώχειας, μία ημέρα πριν από την ευρωπαϊκή εαρινή Σύνοδο Κορυφής για την ανάπτυξη και την απασχόληση.


Το «Ευρωπαϊκό Μανιφέστο για τον σεβασμό και των προαγωγή των θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων» καταγγέλλει ότι η τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ), έναντι της παροχής προγραμμάτων κρατικού δανεισμού «επιβάλλει σε ορισμένα κράτη μέλη μία σημαντική και συχνά ριζική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας τους και του συστήματος κοινωνικής προστασίας».

«Η παρούσα οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση υποβάλλει τους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους σε μία σημαντική πίεση σε πολλές χώρες», επισημαίνεται στο Μανιφέστο.

«Πολλοί από τους εργαζόμενους στην Ευρώπη βρίσκονται σήμερα σε δύσκολη κατάσταση, αγγίζοντας τη φτώχεια», εκτίμησε η Ιζαμπέλ Σέμαν, ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο (ETUI), κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Μανιφέστου στις Βρυξέλλες.

«Θέλουμε να ωθήσουμε τις ευρωπαϊκές αρχές να σεβαστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα που αποτελούν πλήρες τμήμα των αξιών» της Ευρώπης», εξήγησε η ίδια.

Τα μέτρα «ριζικής λιτότητας οδηγούν σε απόρριψη της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών αξιών, καθώς και στην άνοδο της ξενοφοβίας και θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ευρώπη», προσέθεσαν οι συντάκτες του.

Για τον Νίκλας Μπρούουν, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, «αυτή η κατάσταση φτώχειας κι αποκλεισμού συνιστά κίνδυνο για το ευρωπαϊκό σχέδιο στο σύνολό του».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου