Η τρόικα εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση τονίζοντας ότι έχει γίνει σημαντικό πρόοδος της Ελλάδας και λίγα θέματα παραμένουν ανοικτά προς επίλυση.
Όπως αναφέρεται με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν θα ασχοληθεί το τεχνικό προσωπικό, ενώ το επιτελείο της τρόικας θα επιστρέψει στη χώρα μας στις αρχές Απριλίου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) συζήτησαν, κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα ζητήματα σχετικά με την επανεξέταση του οικονομικού προγράμματος για την Ελλάδα.
Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος αλλά κάποια θέματα παραμένουν εκκρεμή. Δεδομένου ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες, τεχνικής φύσεως, εργασίες για τον διακανονισμό των εν λόγω θεμάτων, τα κλιμάκια θα διακόψουν για σύντομο χρονικό διάστημα την επίσκεψή τους, ώστε εν τω μεταξύ να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες.
Προγραμματίζουν δε να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου για να συνεχίσουν το έργο τους”.
Κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε αργά χθες τη νύχτα: “Τους παρουσιάσαμε τα στοιχεία και τώρα εκείνοι θα αξιολογήσουν τα νούμερα”, ενώ σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δύο ήταν τα βασικά «αγκάθια»: το θέμα των αποχωρήσεων στο Δημόσιο και η απαίτηση της Τρόικας για διατήρηση του χαρατσιού της ΔΕΗ και το 2013.
Σχετικά με το θέμα των αποχωρήσεων στο Δημόσιο, τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρέδωσε πλάνο με αριθμό «κάποιων λίγων αποχωρήσεων», ο οποίος όμως δεν ικανοποιεί την Τρόικα. Εξέφραζαν, πάντως, την εκτίμηση ότι το θέμα δεν θα μπλοκάρει τουλάχιστον τη δόση των 2,8 δις. ευρώ, συμπληρώνοντας πως με την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών και μόλις δοθούν τα επιπλέον στοιχεία, το θέμα θα παραπεμφθεί στο EWG της 4ης Απριλίου, για να εγκριθεί η δόση.
Το δεύτερο αγκάθι, αυτό του χαρατσιού της ΔΕΗ, δημιουργεί –εκτός των άλλων- και ενδοκυβερνητικές τριβές, καθώς η Τρόικα είναι αμετακίνητη στην απαίτησή της να εισπραχθεί και φέτος το ΕΕΤΗΔΕ, αφού εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός είναι σε θέση να εισπράξει το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων. Το βασικό επιχείρημα των δανειστών είναι ότι η κυβέρνηση αδυνατεί εδώ και μήνες να θεσπίσει το νέο φορολογικό πλαίσιο για τα ακίνητα, με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, την ένταξη των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, αλλά και της δημιουργίας βάσης δεδομένων για τα ακίνητα. Επιφυλάξεις εκφράζουν ακόμη και για το γεγονός ότι το Δημόσιο δεν έχει καταφέρει ακόμη να εισπράξει τους φόρους ακινήτων του 2010, του 2011 και του 2012.
Ανοιχτά όμως παραμένουν ακόμη και τα ζητήματα των ρυθμίσεων των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για τον αριθμό των δόσεων, καθώς και το θέμα της ρύθμισης των ενυπόθηκων δανείων και των τροποποιήσεων στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου οικονομικών διευκρίνιζαν ότι για το θέμα της ρύθμισης οφειλών σε ταμεία και εφορίες απομένουν μόνο κάποια τεχνικά ζητήματα για να κλείσει, συμπληρώνοντας ότι πάμε για κοινή ρύθμιση, δηλαδή, με ίδιο αριθμό δόσεων και κοινά κριτήρια υπαγωγής.
Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση, δημιουργεί και καθυστέρηση στην εκταμίευση των χρημάτων. Να σημειωθεί ότι τα 2,8 δις. ευρώ ήταν προγραμματισμένα για μέσα στο Μάρτιο, ενώ τα υπόλοιπα 6 δις. ευρώ έπρεπε να εκταμιευθούν μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Η συμφωνία, πάντως, κατά τα ίδια στελέχη, θα είναι συνολική και όχι αποσπασματική, δηλαδή, δεν θα υπάρξει συμφωνία για επιμέρους ζητήματα, αλλά για όλα τα ανοικτά θέματα μαζί.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου