Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Κατώτερα των στόχων τα έσοδα του προϋπολογισμού


Πρωτογενές πλεόνασμα 398 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 33 εκατ. ευρώ τον περυσινό Ιανουάριο δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2013, που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας ο προϋπολογισθείς στόχος ήταν γιαπρωτογενές έλλειμμα 413 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα το συνολικό ισοζύγιο του Κρατικού Προϋπολογισμού ήταν επίσης θετικό. Το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 159 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 490 εκατ. ευρώ τον περυσινό Ιανουάριο. Ο στόχος ήταν για έλλειμμα 873 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4,3 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,1 δισ. ευρώ τόσο έναντι του στόχου όσο και έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα (5,3 δισ. ευρώ). 

Οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 19% έναντι του περυσινού Ιανουαρίου (και έναντι μηνιαίου στόχου για μείωση κατά 4,8%). Διαμορφώνονται έτσι στα 3,9 δισ. ευρώ τον εφετινό Ιανουάριο, έναντι 4,8 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (και στόχου για 4,6 δισ. ευρώ εφέτος). 

Επιπρόσθετα τα καθαρά έσοδα προ επιστροφής φόρων είναι μειωμένα κατά 241 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για εφέτος (ή κατά 5,2% τον Ιανουάριο), κυρίως λόγω της υστέρησης των έμμεσων φόρων. 

Συγκεκριμένα η απόκλιση έναντι του στόχου οφείλεται κυρίως στις μειωμένες εισπράξεις από:

α) το Φ.Π.Α., όλων των κατηγοριών, κατά 161 εκατ. ευρώ, 

β) τους λοιπούς έμμεσους φόρους κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ. καπνού, κ.λ.π.), κατά 153 εκατ. ευρώ, 

γ) τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, κατά 134 εκατ. ευρώ. 

Αντίθετα, υψηλότερα του μηνιαίου στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από: 

α) το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, κατά 222 εκατ. ευρώ, 

β) τους φόρους περιουσίας, κατά 108 εκατ. ευρώ. 

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ.Σταϊκούρας τόνισε πως «πράγματι, στο σκέλος των εσόδων απαιτείται προσοχή και εντατικοποίηση της προσπάθειας». Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι «επιδίωξη είναι να πετύχουμε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Αν η επιδίωξη αυτή επιτευχθεί, τότε θα είμαστε σε θέση, με περισσότερους «βαθμούς ελευθερίας», να ενεργοποιήσουμε τη ρήτρα «θετικής απόκλισης». 

Δηλαδή να εξοικονομήσουμε δημόσιους πόρους, ώστε να βελτιώσουμε πολιτικές και μέτρα που αποδείχθηκαν οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα». Ωστόσο σημείωσε ότι «περιθώριο για χαλάρωση δεν υπάρχει. Η πολιτική προώθησης και διασφάλισης της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας, σε όλο το εύρος της Γενικής Κυβέρνησης, πρέπει να συνεχιστεί».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου