Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Ο Σαρκοζί ετοιμάζεται για τη “μεγάλη ρεβάνς” το 2017


Nicolas-Sarkozy-Carla-Bruni
Στις προεδρικές εκλογές του Μαϊου του 2012 στη Γαλλία, το… κοινό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν πολιτικοί αναλυτές αλλά και η ίδια η κοινωνία ήταν ότι… δεν κέρδισε τόσο ο Φρανσουά Ολάντ, αλλά μάλλον ηττήθηκε ο Νικολά Σαρκοζί. Ο “Σαρκό” πλήρωσε την οργή που είχε προκαλέσει στη γαλλική κοινωνία με μια σειρά από “φάλτσα” στο δεύτερο μισό της θητείας του, και έτσι αποχώρησε ταπεινωμένος από τα Ηλύσια Πεδία, έχοντας ηττηθεί από έναν πολιτικό που… δεν γέμιζε το μάτι, και πιθανότατα δεν θα ήταν ποτέ υποψήφιος για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, αν δεν είχε μεσολαβήσει το σκάνδαλο του Sofitel, που “γκρέμισε” τον Ντομινίκ Στρος-Καν.

Η μέχρι σήμερα θητεία του Ολάντ ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, ο νυν ένοικος των Ηλυσίων Πεδίων έχει υποστεί τη μεγαλύτερη φθορά που έχει γνωρίσει ποτέ Γάλλος Πρόεδρος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, στο ξεκίνημα της θητείας του, η Γαλλία υποχωρεί διαρκώς σε διεθνές επίπεδο, και η Κεντροδεξιά μοιάζει ανίκανη να παραμείνει ενωμένη, λόγω της πολιτικής και ιδεολογικής διαίρεσης του UMP ανάμεσα στον Ζαν-Φρανσουά Κοπέ και τον Φρανσουά Φιγιόν.
Σε ένα τέτοιο ασταθές και μάλλον προβληματικό πολιτικό σκηνικό, είναι εύλογο η μνήμη να… ταξιδεύει στο παρελθόν. Πολλοί λοιπόν είναι εκείνοι που αναπολούν τις μέρες του Νικολά Σαρκοζί, και δηλώνουν ότι θα ήθελαν να τον ξαναδούν Πρόεδρο της Γαλλίας στις εκλογές του 2017.
Ένας από αυτούς είναι και το ιστορικό στέλεχος της γαλλικής Κεντροδεξιάς, Αλέν Ζιπέ, ένα διαρκές σημείο αναφοράς για τον γκολισμό και τον σιρακισμό, που δεν δίστασε να ομολογήσει και να… προβλέψει ότι ο Νικολά Σαρκοζί θα πρέπει να είναι υποψήφιος Πρόεδρος στην αναμέτρηση του 2017. Ώστε να επιστρέψει στα Ηλύσια Πεδία.
“Χωρίς να γνωρίζω τις σκέψεις και τις προθέσεις του, έχω την αίσθηση ότι θα είναι υποψήφιος το 2017. Είναι εδώ, είναι παρών, παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις και ανησυχεί για το μέλλον της Γαλλίας”, σχολίασε ο Αλέν Ζιπέ.
Σύμφωνα με άλλα στελέχη της γαλλικής Κεντροδεξιάς, που ωστόσο θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ο Σαρκοζί αισθάνεται βαριά την ευθύνη της “παράδοσης” της Γαλλίας στα χέρια του Ολάντ, και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν κρύβει την εκτίμηση ότι ο διάδοχός του στα Ηλύσια Πεδία οδηγεί τη Γαλλία… στα σκυλιά.
Τα ίδια στελέχη ωστόσο εκτιμούν ότι ο Νικολά Σαρκοζί θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του το 2015, περίπου έναν χρόνο πριν από τις προκριματικές εκλογές που θα διεξαχθούν στο UMP, για εκείνον που θα πάρει το χρίσμα του υποψηφίου Προέδρου ενόψει της αναμέτρησης του 2017.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου