Στις αρχές Μαρτίου καταφθάνει η τρόικα στην Αθήνα, φέρνοντας... τελεσίγραφα για τρία καυτά μέτωπα: την αποχώρηση εργαζομένων από το Δημόσιο, την καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις και την ελλιπή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να τηρήσουν σκληρή στάση απέναντι στο οικονομικό επιτελείο και θα θέσουν τρία προαπαιτούμενα ώστε να λάβει η χώρα μας την επόμενη δόση.
Συγκεκριμένα, το μείζον ζήτημα της διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων- σύμφωνα με το Μνημόνιο μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 6.000 εργαζόμενοι και μέχρι το τέλος του 2013, 25.000, παραμένει ψηλά στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης.
Οι πιέσεις των δανειστών για να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο εντάθηκαν, ζητώντας από τους εκπροσώπους των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών να υπολογιστούν οι εξοικονομήσεις που θα προέλθουν από την απόλυση συνολικά 25.000 υπαλλήλων του Δημοσίου.
Εξάλλου, συνάντηση για το θέμα αυτό είχαν το Σάββατο ο πρωθυπουργός με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αν και μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Μανιτάκης δεν έκανε δηλώσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Σαμαράς του μετέφερε αυστηρό μήνυμα για άμεσα εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων σχετικά με τη διαθεσιμότητα.
Ταυτόχρονα, η τρόικα έχει ενστάσεις σχετικά με τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Η τρόικα αναμένεται να ζητήσει ακριβή ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος, δίνοντας βάρος στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, της ΔΕΠΑ, τη μακροχρόνια παραχώρηση του ακινήτου της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, καθώς και την προκήρυξη διαγωνισμών για επιπλέον δέκα αποκρατικοποιήσεις.
Τέλος, σε «πονοκέφαλο» για το οικονομικό επιτελείο θα εξελιχθούν και οι απαιτήσεις της τρόικας για αυστηρότερους ελέγχους σε φορολογουμένους με υψηλά εισοδήματα και σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που είναι «ύποπτοι» για φοροδιαφυγή καθώς διαπιστώνουν σοβαρές καθυστερήσεις στο εν λόγω μέτωπο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου