Χωρίς διάθεση υποχώρησης ή συμβιβασμού, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε ένα βαθιά διαιρεμένο Κογκρέσο να αγκαλιάσει τα σχέδιά του να χρησιμοποιήσει κυβερνητικά κεφάλαια προκειμένου να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, και να ενισχύσει τη μεσαία τάξη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Μπαράμ Ομπάμα εκφώνησε την 5η ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, την πρώτη μετά την πανηγυρική επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές της 6ης Ν0εμβρίου, εστιάζοντας όπως αναμενόταν στην οικονομία, την ανάγκη ενίσχυσης της μεσαίας τάξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, και της στήριξης αναπτυξιακών δράσεων ώστε να “ολοκληρωθεί η δουλειά”, όπως είπε χαρακτηριστικά, για την οριστική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν θα μπορούσε να μην σταθεί στο θέμα του ελλείμματος, που έχει αποτελέσει αφορμή για σκληρή πολιτική κόντρα με τους Ρεπουμπλικανούς και το Tea Party, χαρακτηρίζοντας “πολύ χειρότερη” την ιδέα των… απέναντι για περιορισμό του ελλείμματος με μέτρα αντιαναπτυξιακά.
“Έχουμε παραμερίσει το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης, και μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η κατάσταση του έθνους μας είναι ισχυρή”, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έδειξε να θέλει να “πατήσει” πάνω στα θετικά αποτελέσματα στην οικονομία, για να υλοποιήσει μια ευρύτερη ατζέντα, που περιλαμβάνει τη μετανάστευση, τον περιορισμό στη χρήση όπλων, και την κλιματική αλλαγή.
Όπως είχε προαναγγελθεί, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο, 34.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα επιστρέψουν από το Αφγανιστάν, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις αυστηρές προειδοποιήσεις του προς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, μετά τη χθεσινή πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ που αναστάτωσε τη διεθνή κοινότητα.
Στο πεδίο της οικονομίας, ο Ομπάμα ζήτησε αύξηση στα κονδύλια που θα διατεθούν από την κεντρική κυβέρνηση για οδικά έργα και επιδιορθώσεις στις γέφυρες, ανακοίνωσε την πρώτη αύξηση στον κατώτατο μισθό τα τελευταία έξι χρόνια, και επέκταση της πρόωρης μάθησης για κάθε Αμερικανό στην ηλικία των τεσσάρων ετών.
Προκειμένου μάλιστα να μετριάσει τους φόβους των Ρεπουμπλικανούς, δεσμεύτηκε ότι καμία από τις προτάσεις του δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα. Και επέμεινε στην αναγκαιότητα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί η ανάοτυξη της αμερικανικής οικονομίας.
Πολιτικοί παρατηρητές επεσήμαναν ότι ένα μέρος των θέσεων που ανέπτυξε για την οικονομία, αποτελούν υποσχέσεις της πρώτης θητείας του, μετά τις προεδρικές εκλογές του 2008, που δεν υλοποιήθηκαν επειδή δεν τις ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία μετά τις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2010 βρίσκεται στα χέρια των Ρεπουμπλικανών.
Με αφορμή τον χειρισμό του “δημοσιονομικού γκρεμού”, που ουσιαστικά απετράπη επειδή ο ίδιος κατάφερε να… διασπάσει τους Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε να ξεπεραστούν οι κομματικές διαχωριστικές γραμμές, σημειώνοντας με νόημα ότι “το μεγαλύτερο έθνος στον κόσμο δεν μπορεί να συνεχίσει να βαδίζει προς το μέλλον, προσπαθώντας να ξεπεράσει συνεχείς τεχνητές κρίσεις”. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, “οι Αμερικανοί πολίτες δεν περιμένουν από την κυβέρνηση να λύσει όλα τα προβλήματά τους. Περιμένουν ωστόσο από εμάς να μπορούμε να καταλήξουμε σε ρεαλιστικούς συμβιβασμούς, όπου υπάρχουν τέτοια περιθώρια.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπερασπίστηκε και πάλι τη μεγάλη μεταρρύθμιση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ ανέπτυξε τις θέσεις του για αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική και πιο σκληρά μέτρα για τον έλεγχο της κατοχής και χρήσης όπλων, μετά την τραγωδία στο σχολείο του Newtown στο Κονέκτικατ.
Το θέμα του κατώτατου μισθού ήταν μια από τις εκπλήξεις που περιελάμβανε η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος πρότεινε την αύξησή του, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, καθώς επίσης να υπάρχει η νομοθετική δυνατότητα να αυξάνει αυτόματα, ώστε να είναι περισσότερο συμβατός με την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία λόγω της κρίσης.
Όσο για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο σε άμεση δράση, υποστηρίζοντας ότι τα θυελλώδη καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τους τελεταίους μήνες, ακόμη και τις τελευταίες μέρες τις ΗΠΑ, δεν μπορούν να θεωρηθούν τυχαία, αλλά οφείλονται στη βλάβη που προκαλεί ο άνθρωπος στο περιβάλλον.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου