Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

«Στη φόρα» οι καταθέσεις όλων των πολιτών-Τι προβλέπει το σχέδιο της Task Force

Ειδικά εκπαιδευμένους ελεγκτές κατά της διαφθοράς, οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και φορολογικά στοιχεία, περιλαμβάνει το σχέδιο που έδωσε η Task Force του Χορστ Ράιχενμπαχ στην ελληνική κυβέρνηση. 

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Πρώτο Θέμα, ο κ. Ράιχενμπαχ κατέθεσε σχέδιο 25 σελίδων με τον τίτλο «οδικός χάρτης τεχνικής βοήθειας στην καταπολέμηση της διαφθοράς».Σύμφωνα με το σχέδιο θα οργανωθεί μια ειδική ανεξάρτητη υπηρεσία με ελεγκτικές υπερεξουσίες και αποκλειστικό αντικείμενο την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη σύλληψη του μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο της Task Force προβλέπονται:

- Η θεσμική κατοχύρωση της υπηρεσίας μέσω του Κοινοβουλίου, η θεσμοθέτηση της θέσης του εθνικού συντελεστή κατά της διαφθοράς και η κατάληψή της από Ελληνα.
-Η συγκρότηση του συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (ΣΔΟΕ, Αρχή για το Ξέπλυμα, κ.λπ.).
-Η συνολική χαρτογράφηση όλων των αρμοδιοτήτων.
-Η σύσταση γενικού μητρώου τραπεζικών λογαριασμών με βάση το οποίο θα υπάρχει άμεση πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς που τηρούνται σε ελληνικές τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
-Η δυνατότητα διασύνδεσης με το σύστημα taxis ώστε μέσω του συστήματος elenxis να υπάρχουν αυτόματες διασταυρώσεις των φορολογικών δηλώσεων με τις τραπεζικές καταθέσεις.
-Η δημιουργία κεντρικού μηχανισμού για υποδοχή και επεξεργασία των καταγγελιών για διαφθορά.
-Η υποχρέωση των εισαγγελικών αρχών να ενημερώνουν τις υπηρεσίες για τα αποτελέσματα των ελέγχων στις υποθέσεις που αναλαμβάνουν.
-Η ενθάρρυνση για καταγγελίες διαφθοράς στο δημόσιο.
-Η ενίσχυση των μηχανισμών κεφαλαίων που δημιουργήθηκαν από υποθέσεις διαφθοράς.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον κ. Ράιχενμπαχ σε ειδική σύσκεψη που έγινε με την παρουσία του γενικού επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου,του γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, εκπρόσωπος της επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών για το Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εκπρόσωποι των εποπτικών διωκτικών αρχών των υπουργείων και εκπρόσωποι του ΣΔΟΕ. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου