Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Η επίσκεψη της Merkel πίσω από τις κάμερες


Στις 13.27 προσγειώθηκε στην Αθήνα το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, η οποία έγινε δεκτή με τιμές αρχηγού κράτους. Την υποδέχθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ακολουθήθηκε όλο το προβλεπόμενο τυπικό, με την ανάκρουση των δύο εθνικών ύμνων, το τιμητικό άγημα και την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.


Στην υποδοχή παρευρέθησαν ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Χατζηδάκης, ο υπ. Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Στ. Βασιλόπουλος. Την Angela Μerkel συνοδεύει στην επίσκεψή της στην Αθήνα ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας Hans Joachim Fuchtel, και γερμανοί σύμβουλοί της.  
Η Angela Merkel κατά την άφιξή της στο Ελ. Βενιζέλος.
Οι διάλογοι με τους υπουργούς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διάλογοι που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος με τους Έλληνες υπουργούς. Σύμφωνα με τον Real FM, ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος πρώτος χαιραιτήθηκε με την Angela Merkel, της είπε: ''Καλωσορίσατε κυρία Καγκελάριε. Τι κάνει ο φίλος μου ο Γκίντο; Κρίμα που δεν τον φέρατε μαζί'', εννοώντας τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβελε.
''Είναι καλά'', του απάντησε η ισχυρή γυναίκα της Γερμανίας.
Στη συνέχεια, την Angela Merkel, καλωσόρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στον οποίο είπε: ''Καλά εσύ δεν ήσουν στο Ecofin;''
''Γύρισα, για να είμαι στη συνάντηση μαζί σας'', της απάντησε ο υπουργός.
Ωστόσο, την διαφορά έκανε ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος μίλησε στα γερμανικά στην Angela Merkel, λέγοντάς της ''καλωσορίσατε κυρία καγκελάριε''.
''Βλέπω ότι μιλάτε γερμανικά'', του απάντησε με έκπληξη η καγκελάριος.

Δείτε το βίντεο με την άφιξη, αλλά και την τελετή υποδοχής της Angela Merkel από τον Αντώνη Σαμαρά.Η κα Merkel μετέβη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Μέγαρο Μαξίμου, συνοδευόμενη από τον κ. Σαμαρά. Συμβολικό είναι το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες δεν μπήκαν κατευθείαν στο Μέγαρο, αλλά είχαν στο κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, μπροστά σε δεκάδες δημοσιογράφους, έναν διάλογο που διήρκησε αρκετά λεπτά.Η Merkel ''θαυμάζει'' το γραφείο του Πρωθυπουργού

Η Angela Merkel ρώτησε για την γύρω περιοχή , ενώ ο Αντώνης Σαμαράς της είπε "εδώ είναι το γραφείο μου, δίπλα το Προεδρικό Μέγαρο" και κάποια στιγμή της έδειξε και τον Εθνικό Κήπο.
Σαμαράς και Μerkel είχαν ένα σύντομο διάλογο και μέσα στο Πρωθυπουργικό γραφείο πριν ξεκινήσει η συνάντηση.
"Εδώ είναι το πρωθυπουργικό γραφείο. Εδώ ήταν και γραφείο του προκατόχου μου, του κ. Καραμανλή", είπε στην Angela Merkel.
"Εδώ συνεδριάζει και  το υπουργικό συμβούλιο;" ρώτησε γερμανίδα καγκελάριος.
"Όχι, το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει λίγο πιο κάτω στη βουλή", απάντησε ο Πρωθυπουργός.
Οι δηλώσεις Σαμαρά- Merkel«Βλέπω φως στο βάθος του τούνελ» δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου και πρόσθεσε: «Ελπίζω και εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη».
Σημείωσε πάντως ότι οι προϋποθέσεις για την παραμονή στην ευρωζώνη προκύπτουν μέσα από την αξιολόγηση της Τρόικας και συνέχισε λέγοντας ότι "πιέζουμε και οφείλουμε να λύσουμε το πρόβλημα. Σε ερώτηση για τον χρόνο εκταμίευσης της δόσης απάντησε ότι «το να δουλεύει κανείς σε βάθος είναι πιο σημαντικό από το να είναι γρήγορος. Πιέζουμε τα πράγματα αλλά θα πρέπει να ανακτηθεί η αξιοπιστία».
Η Merkel χαρακτήρισε την χρονική περίοδο που βιώνει η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, κυρίως για τους ανθρώπους της, καθώς όπως είπε ζητούνται πάρα πολλά. «Έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου και παρά το γεγονός ότι η πορεία είναι δύσκολη αξίζει να την ολοκληρώσει η Ελλάδα. Κοινό μας συμφέρον είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και να δείξουμε ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας».
Η κα. Merkel αναφέρθηκε και για την ανάγκη της ανάπτυξης: «Παράλληλα με τα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη, θα στηρίξουμε ότι είναι αναγκαίο για να πάρει η Ελλάδα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων». Υπάρχει σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα δήλωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε: «Δεν έχουν επιτευχθεί όλα αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Η έκθεση της Τρόικας θα δοθεί στις επόμενες ημέρες, πιέζουμε κι εμείς, οφείλουμε να λύσουμε τα προβλήματα. Η αξιοπιστία ανακτάται μόνο μέσω της επίλυσης των προβλημάτων».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της και θα ξεπεράσει την κρίση. Προϋπόθεση είναι να βγούμε από την ύφεση και την ανεργία. Αυτό προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές».
«Ο ελληνικός λαός ματώνει αλλά έχει αποφασίσει να παραμείνει στο ευρώ και να κερδίσει το στοίχημα. Δεν ζητάμε χρήματα ή χάρη αλλά την ευκαιρία να σταθούμε στα πόδια μας», είπε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε: «Η κα Merkel έδειξε απόλυτη κατανόηση και σεβασμό και τόνισε ότι οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες. Η αξιοπιστία μας έχει αυξηθεί και η επίσκεψη της κ. Merkel στην Αθήνα το αποδεικνύει»
Επίσης, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "εχθρό της χώρας την ύφεση" και τόνισε ότι "αυτό που ζητάμε είναι το δικαίωμα με τις θυσίες να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή".
«Όσοι πόνταραν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει και η ΕΕ θα πληγεί, θα χάσουν το στοίχημα. Οι Έλληνες έχουν περηφάνια, φιλότιμο. Υποδεχθήκαμε μία φίλη και ανοίγουμε μία νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών», επισήμανε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε αναφερόμενος στην επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου «Σπάμε την διεθνή απομόνωση που υπήρχε λόγω και δικών μας λαθών. Η προσπάθεια είναι συνεχής πέρα και πάνω από τα χρονοδιαγράμματα. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει».Ο Σαμαράς συνόδευσε τη Merkel και στο Προεδρικό
Βόλτα σε μια άδεια Ηρώδου Αττικού πραγματοποίησαν καθ οδόν για το Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός με την Merkel. Οι εικόνες της κρατικής τηλεόρασης έδειχναν την συνοδεία τους να ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση. Σε απόσταση δύο τετραγώνων , τεράστια αστυνομική δύναμη κρατούσε χιλιάδες διαδηλωτές μακριά από την Γερμανίδα Καγκελάριο. 
Βόλτα σε μια άδεια Ηρώδου Αττικού πραγματοποίησαν καθ οδόν για το Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός με την Merkel. Οι εικόνες της κρατικής τηλεόρασης έδειχναν την συνοδεία τους να ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση. Σε απόσταση δύο τετραγώνων , τεράστια αστυνομική δύναμη κρατούσε χιλιάδες διαδηλωτές μακριά από την Γερμανίδα Καγκελάριο.


Ο διάλογος Παπούλια-Merkel


Η συνάντηση της Αngela Merkel με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που είχαν μπροστά στις κάμερες :

K.ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Θέλω να σας υποδεχθώ εγκάρδια.  H επίσκεψή σας είναι μία πολύ σημαντική επίσκεψη σε μια στιγμή, θα το ζήσατε και εσείς, που ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολες στιγμές.  Σχεδόν έχει εξαντλήσει την αντοχή του. 
Και βέβαια πρέπει να σκεφτούμε μέτρα που θα δώσουν ελπίδες σε αυτόν τον λαό που υποφέρει.  Και μιλάω ιδιαίτερα για αναπτυξιακά μέτρα. Να καταπολεμήσουμε την ανεργία των νέων, που είμαστε πλέον πρωταγωνιστές, μπροστά από την Ισπανία, και βέβαια και την ανεργία των γυναικών.
Δεν έχω τίποτα άλλο να σας πω, θα τα πούμε στη συνέχεια, κυρία Πρωθυπουργέ, αλλά χαίρομαι ιδιαίτερα για την επίσκεψή σας.


A.MERKEL:  Ευχαριστώ πολύ.  Και για μένα είναι μεγάλη τιμή που μου δίνεται η ευκαιρία να σας συναντήσω.  Γνωρίζω ότι αυτή η πορεία για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ήρθα εδώ υπό την ιδιότητά μου – πράγμα που τόνισα και προς τον Πρωθυπουργό - ως εταίρος και ως φίλη της Ελλάδας. Οπουδήποτε μπορούμε, θέλουμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε στην επίλυση των προβλημάτων.  Ευχαριστώ που μου δίνεται η ευκαιρία να βρεθώ εδώ, κύριε Πρόεδρε.
Δείτε το βίντεο από τη NETH συνάντηση Merkel – Σαμαρά με επιχειρηματίες

Μετά το τέλος της συνάντησης, η Angela Merkel μετέβη με το ίδιο αυτοκίνητο με τον Αντώνη Σαμαρά στο ξενοδοχείο Hilton. Eκεί πραγματοποιείται συνάντηση με επιχειρηματίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.
Μάλιστα, την ώρα που σταμάτησε το αυτοκίνητο μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου, οι δύο ηγέτες δεν βγήκαν αμέσως. Όπως μπορούσαν να διακρίνουν όσοι ήταν παρόντες, είχαν κάτι συζητούσαν και γι' αυτό καθυστέρησαν. Πάντως η Angela Merkel όταν βγήκε από το αυτοκίνητο ήταν πολύ χαμογελαστή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου