Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ο έμπειρος, ο διπλωμάτης και ο ακριβής


Εδώ και τρία χρόνια είναι οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα που ελέγχουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Οι Pοul Thomsen, Matthias Mors και  Klaus Masuch είναι η τρόικα: Επίμονοι, αμετακίνητοι και συχνά κουραστικοί. Όπως τους περιγράφουν πρώην και εν ενεργεία στελέχη της κυβέρνησης στην Αθήνα τους σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
 «Ποτέ δεν ήταν αγενείς προς εμένα», είπε στέλεχος της κυβέρνησης για τα μέλη της τρόικας. «Αλλά σποραδικά δείχνουν να αγνοούν την οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα», συνέχισε. Έτσι, έχουν ζητήσει μαζικές μειώσεις τιμών και μισθών. Οι Έλληνες ήθελαν να μάθουν τότε αν η Τρόικα θα μπορούσε να εγγυηθεί την υπέρβαση της ύφεσης. Εκείνοι απάντησαν ένα ξεκάθαρο «όχι», τονίζοντας ότι μετά από μερικά χρόνια «θα τους ευχαριστούν για αυτές τις μεταρρυθμίσεις»
Δείτε ποιοι είναι οι τρεις άντρες που κάνουν την Ελλάδα να τρέμει, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.  
Ο έμπειρος: Pοul Thomsen (ΔΝΤ)
Όταν ο Δανός Πολ Τόμσεν μιλά αγγλικά, ηχεί σαν φιλική συνομιλία σε δανέζικη διάλεκτο. Ο Τόμσεν εργάζεται 30 χρόνια για το ΔΝΤ και λόγω της εμπειρίας του απολαμβάνει σεβασμού στην Αθήνα.
Στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε ότι κυριαρχεί έναντι των άλλων δύο συνεργατών του, Μορς και Μαζούχ, και είναι ο πιο σκληρός διαπραγματευτής και όπως επισημαίνει «μιλά χωρίς περιστροφές σε σχέση με τους άλλους δύο που μιλούν λιγότερο ευθέως».
Ο Τόμσεν ήταν αυτός που προκάλεσε την «έκρηξη» του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος απείλησε με παραίτηση.
Ο διπλωμάτης: Matthias Mors (ΕΕ)
Θεωρείται το πιο σημαντικό μέλος της τρόικα, καθώς λογοδοτεί στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ.
Οι κυβερνήσεις αυτές δεν επιθυμούν τη διακοπή της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα υπό τον φόβο των συνεπειών για την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Mορς έχει το προφίλ του τεχνοκράτη, σύμφωνα όμως με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, περιστασιακά μόνον αναλαμβάνει την ηγεσία εντός της τρόικα.
Εμφανίζεται αμετακίνητος σε θέματα μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, ενώ στις δημόσιες δηλώσεις του φροντίζει η κριτική προς την ελληνική κυβέρνηση να συνοδεύεται με προσεκτικό έπαινο.
Ο ακριβής: Klaus Masuch (ΕΚΤ)
Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ εμφανίζεται ανυπόμονος στις διαπραγματεύσεις. «Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις βρήκαμε επιτέλους μία λύση. Και τότε, ξαφνικά, επέστρεψαν και είπαν: δεν έχουμε πειστεί για το ένα ή το άλλο ζήτημα» λέει ο εκπρόσωπος.
Ως εκπρόσωπος της ΕΚΤ ενδιαφέρεται να λάβει η Ελλάδα περαιτέρω κεφάλαια από τους μηχανισμούς βοήθειας. Αυτή τη στιγμή είναι η ΕΚΤ εκείνη, η οποία με πολύπλοκες συναλλαγές κρατά την Ελλάδα στην ζωή.
Ωστόσο, δεν φοβάται να κάνει δηλώσεις για την Ελλάδα, στις οποίες άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες ίσως δίσταζαν να προχωρήσουν, όπως όταν άσκησε κριτική για το ότι μετά από 15 χρόνια εργασίας πολλοί Έλληνες λάμβαναν σύνταξη 800 ευρώ.
Πηγή: Έθνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου