Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

«Γραμμή» υπέρ των καταλήψεων στα ΑΕΙ από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Γραμμή» υπέρ των καταλήψεων στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας και κατά της εφαρμογής του Νόμου Πλαίσιο στην λειτουργία τους,παρά τις αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι, δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα με αφορμή τη χθεσινή ματαίωση των εκλογών στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Πειραιά, οι βουλευτές του Τομέα Παιδείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά προτρέπουν σε κινητοποιήσεις στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης με σύνθημα «οι νόμοι 4009/2011 και 4076/2012 δεν θα εφαρμοστούν»!


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Τάσος Κουράκης, Θεανώ Φωτίου, Χρήστος Μαντάς και Απόστολος Αλεξόπουλος έκαναν για το θέμα αυτό δήλωση στην οποία αναφέρουν: «Εδώ και δύο χρόνια, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας δίνουν μια σκληρή και άνιση μάχη, ενάντια στην πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων για την Ανώτατη Παιδεία. Σήμερα τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι πιο ορατά παρά ποτέ».

Οπως σημειώνουν οι βουλευτές η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης «οδηγεί Τμήματα στα πρόθυρα της διακοπής της λειτουργίας τους και σε σοβαρή υποβάθμιση της διδασκαλίας και της έρευνας». Σε αυτές τις συνθήκες, αναφέρουν, «πολλές ακαδημαϊκές μονάδες δεν θα διδαχθούν υποχρεωτικά μαθήματα, εξαιτίας της διακοπής των πιστώσεων για έκτακτο διδακτικό προσωπικό και της άρνησης της κυβέρνησης να διορίσει τους 900 περίπου εκλεγμένους, κατά την τελευταία τριετία, διδάσκοντες των ΑΕΙ».

Ακόμη περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τους νόμους 4009/2011 και 4076/2012 «έκφραση της καταστροφικής αναδιάρθρωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης (συνθήκες τύπου Μπολόνια), απόλυτα ενταγμένους στη μνημονιακή λογική για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, οι οποίοι πλαισιώνουν την παραπάνω μετεξέλιξη, στοχεύοντας στην μετατροπή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε αυταρχικά, επιχειρηματικά κέντρα παραγωγής εξειδικευμένου και όχι επιστημονικού προσωπικού, αποκλειστικά για φοιτητές που μπορούν να πληρώσουν τις ακριβές σπουδές τους».

Οπως παρατηρούν οι βουλευτές «η κατάργηση της δημοκρατικής δομής διοίκησης των ελληνικών ΑΕΙ, η διάσπαση της ενότητας των γνωστικών αντικειμένων, η συρρίκνωση των βασικών σπουδών στην τριετία και ο περιορισμός της πρόσβασης στα μεταπτυχιακά μέσω των διδάκτρων εναρμονίζονται με τις παραπάνω στοχεύσεις».

Μέχρι σήμερα, διαπιστώνουν στη συνέχεια, «στον αγώνα αυτό, το κίνημα των πανεπιστημιακών λειτουργών, των εργαζομένων και των σπουδαστών της Ανώτατης Παιδείας της χώρας μας έχει ήδη κερδίσει σημαντικές μάχες». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν:

- Απέτρεψε στην πράξη την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου (4009/2011) ακυρώνοντας τις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης και συνεχίζει ν' αντιστέκεται στην μεταμφιεσμένη μορφή του ίδιου πλαισίου (ρυθμίσεις Αρβανιτόπουλου με το ν. 4076/2012).

- Απέτρεψε στην ουσία την εφαρμογή ενός νόμου που θεσπίζει τη συγκέντρωση εξουσιών σε μη εκλεγμένα πρόσωπα και όργανα, εξευτελίζοντας ακόμα και τις αρχικές εκλογές μελών των Σ.Ι. με την απολύτως διαβλητή διαδικασία της επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου, ενός νόμου που καταργεί το δημόσιο έλεγχο και τη διαφάνεια στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενός νόμου που πλαγιοκοπεί τις συνταγματικές επιταγές της δημόσιας δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης...

Με αυτά τα δεδομένα «η ακύρωση των εκλογών για τα Συμβούλια Διοίκησης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Πειραιά, με παρέμβαση των διδασκόντων, των εργαζομένων και των φοιτητών, έχει αυτό ακριβώς το νόημα και σηματοδοτεί τη συνέχεια του αγώνα», είναι η εύγλωττη εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε όπως διαπιστώνουν οι τέσσερις βουλευτές «στην πραγματικότητα το κίνημα αυτό υπερασπίστηκε τη συνταγματική νομιμότητα, καθώς τη συνταγματικότητα του νόμου αυτού αμφισβήτησαν έντονα, από την αρχή, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η Σύνοδος των Πρυτάνεων, όλα τα όργανα της Πανεπιστημιακής αυτοδιοίκησης και όλοι οι σύλλογοι φοιτητών και διδασκόντων».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ εναντιώθηκε από την πρώτη στιγμή τόσο στον καταστροφικό νόμο Διαμαντοπούλου, όσο και στη νέα εκδοχή του με τις ρυθμίσεις Αρβανιτόπουλου, αντιπροτείνοντας αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012, ένα άλλο μεταβατικό θεσμικό πλαίσιο, στη λογική της υπεράσπισης της δημοκρατικής αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ και της ακύρωσης της μνημονιακής πολιτικής που τα διαλύει», καταλήγει η ανακοίνωση με την εξής δήλωση:

«Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών λειτουργών, διδασκόντων και εργαζομένων και των φοιτητών ενάντια στις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης που θα είναι η αρχή του τέλους για την ανώτατη εκπαίδευση. Οι νόμοι 4009/11 και 4076/12 πρέπει να ακυρωθούν».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου