Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΝΥΤ: Οι «εκβιασμοί» της Τουρκίας για επαναπατρισμό αρχαιοτήτων

Οι "New York Times" κάνουν λόγο για επιθετική καμπάνια πολιτιστικού εκβιασμού της Τουρκίας για επιστροφή αρχαιοτήτων... που ανήκουν στις συλλογές μεγάλων μουσείων. Μάλιστα, η τακτική αυτή έχει ήδη αποδώσει καρπούς καθώς επεστράφησαν ήδη μια αρχαία Σφίγγα και διάφορα χρυσά αντικείμενα.


 Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πέρυσι ο γενικός διευθυντής του τουρκικού οργανισμού πολιτιστικής κληρονομιάς και μουσείων Murat Suslu απέστειλε τελεσίγραφο στους ιθύνοντες του "Metropolitan Museum" της Νέας Υόρκης το οποίο μεταξύ άλλων έλεγε: «Αποδείξτε τον τρόπο απόκτησης των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων και χρυσών αντικειμένων στην συλλογή Norbert Schimmel (υποστήριζαν ότι είναι προϊόντα παράνομης ανασκαφής) διαφορετικά η Τουρκία θα σταματήσει να σας δανείζει αρχαιότητες». Ο Murat Suslu ισχυρίζεται ότι ξέρει με 100% βεβαιότητα ότι συγκεκριμένα αντικείμενα προέρχονται από την Ανατολία, «πολύ απλά θέλουμε ό,τι νομίμως μας ανήκει».

Δεν είναι μόνο το MET που βρίσκεται σε αυτή την περιπέτεια: το Getty, το μουσείο του Λούβρου, αλλά και της Περγάμου στο Βερολίνο λένε – σύμφωνα με τους New York Times - ότι η αποστολή τους να εκθέτουν παγκόσμιας προέλευσης έργα τέχνης βρίσκεται υπό καθεστώς πολιορκίας εξαιτίας της τουρκικής τακτικής. Η εφημερίδα υπενθυμίζει πως και άλλες χώρες διεκδικούν αρχαιότητες: προφανώς η Ελλάδα, η Αίγυπτος, ενώ η Ιταλία έπεισε το MΕΤ να επιστρέψει τον κρατήρα του Ευφρονίου το 2006. Όμως καμία άλλη χώρα δεν έχει θορυβήσει τόσο τα μουσεία με την - ομολογουμένως επιθετική - τακτική της όσο η Τουρκία... «Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν πολεμική και άσχημες πολιτικές» δηλώνει ο Hermann Parzinger πρόεδρος του ιδρύματος "Prussian Cultural Heritage Foundation" που επιβλέπει το μουσείο της Περγάμου. «Καλά θα κάνει να προσέχει όταν εγείρει ηθικές απαιτήσεις από την στιγμή που τα μουσεία της είναι γεμάτα με αντικείμενα που έχουν προέλθει από λεηλασίες», προσθέτει στην εφημερίδα αναφερόμενος σε αντικείμενα τέχνης που απέκτησε η χώρα κατά την οθωμανική επέλαση σε Μέση Ανατολή και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παρ' όλα αυτά η καμπάνια της Τουρκίας έχει αποφέρει αποτελέσματα: Πέρυσι το μουσείο της Περγάμου συμφώνησε να επιστρέψει μια Σφίγγα ηλικίας 3.000 χρόνων, η οποία σύμφωνα με την Τουρκία είχε σταλεί για συντήρηση το 1917. Σύμφωνα με τους Γερμανούς οι Τούρκοι απείλησαν να σαμποτάρουν σημαντικά αρχιτεκτονικά projects που βρίσκονται σε εξέλιξη αν δεν έπαιρναν πίσω την Σφίγγα. Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο του 2011 το Μουσείο Καλών Τεχνών στη Βοστώνη επέστρεψε ένα άγαλμα του Ηρακλή ηλικίας 1.800 ετών, το οποίο μετέφερε πίσω στην Τουρκία ο ίδιος ο Ερντογάν με το κυβερνητικό αεροσκάφος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου