Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Τα 89 κενά μέχρι να πάρουμε την επόμενη δόση


Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση ώστε να κλείσει όλα τα καυτά μέτωπα ώστε το Νοέμβριο να εκταμιευτεί η επόμενη δόση και ο Αντώνης Σαμαράς να μπορεί να θέσει και επισήμως το κρίσιμο ζήτημα της επιμήκυνσης.

Μετά το Eurogroup της Δευτέρα από όπου ο Γιάννης Στουρνάρας επέστρεψε με θετικές δηλώσεις αλλά και ρητή εντολή για άμεση συμφωνία με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών αρχίζει νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η νέα συνάντηση έχει οριστεί για σήμερα το απόγευμα στις 18:30 στο υπουργείο Οικονομικών.
Οι απεσταλμένοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα μείνουν μέχρι και την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα για να ρυθμίσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες των μέτρων που παραμένουν σε εκκρεμότητα. 

Η τρόικα ζητά 1 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα για να φτάσει το «πακέτο» των μέτρων λιτότητας του 2013 στα 9-9,5 δισ. ευρώ (αντί 7,8 δισ. που υπολογίστηκαν προ μιας εβδομάδας στο προσχέδιο του προϋπολογισμού) αλλά και άμεση λύση για 89 «αγκάθια» σε μέτρα διαρθρωτικού και  διοικητικού χαρακτήρα, τα οποία δεν έχει εκπληρώσει η χώρα μας (συγχωνεύσεις εφοριών, ορισμός μόνιμου γραμματέα φορολογικών θεμάτων πενταετούς θητείας κλπ).

Εξερχόμενος το βράδυ της Τρίτης από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης υπολογίζεται το Νοέμβριο.
Ταυτόχρονα, για την εκταμίευση της δόσης, θα πρέπει να αρθεί και η εκκρεμότητα 89 διαρθρωτικών μέτρων που αποτελούν προαπαιτούμενες δράσεις.

Από τις 89 διαρθρωτικές αλλαγές, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί πολύ γρήγορα -προσδιορίζει το χρονικό ορίζοντα σε περίπου 15 έως 20 ημέρες- να έχει προωθήσει τουλάχιστον τις 77. Από την ταχύτητά της και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει θα εξαρτηθούν πολλά, κυρίως ως προς την εξασφάλιση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ εντός του Νοεμβρίου.

Οι πιο βασικές από τις διαρθρωτικές αλλαγές

Η μείωση των αμοιβών στα ειδικά μισθολόγια, αλλά και η θέσπιση κατώτατου μισθού με νόμο περιλαμβάνονται στη λίστα των 89 μέτρων που πρέπει να εφαρμόσει αμέσως η κυβέρνηση για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές είναι:

1. Νομοθέτηση της μείωσης 12% κατά μέσο όρο των ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου. 

2. Περαιτέρω εξορθολογισμός των φαρμακευτικών δαπανών και της λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων. 

3. Δημοσίευση πλήρους απογραφής των κρατικών περιουσιακών στοιχείων στον δικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών. 

4. Αποσαφήνιση του καθεστώτων χρήσεων γης για τα μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία που θα επιλεγούν προς εκμετάλλευση εντός του 2012. 

5. Μεταρρύθμιση για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, την εξάλειψη των απαλλαγών και των προνομιακών καθεστώτων. 

6. Έλεγχοι υπηρεσιακής απόδοσης και αντικατάσταση διευθυντών υπουργείου Οικονομικών που δεν ανταποκρίνονται στους στόχους απόδοσης. 

7. Αντικατάσταση στις εφορίες των πληρωμών τοις μετρητοίς και με επιταγές με τραπεζικά εμβάσματα.

8. Δημοσίευση στο Διαδίκτυο βασικών δεικτών απόδοσης για τις εφορίες. 

9. Έλεγχος τουλάχιστον 200 δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων εφοριακών από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. 

10. Τοποθέτηση μόνιμου γενικού γραμματέα Φορολογικών Θεμάτων. 

11. Βελτίωση του συστήματος προστασίας πληροφοριοδοτών που αναφέρουν περιπτώσεις διαφθοράς. 

12. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του από απλούστερη νομοθεσία. 

13. Διασφάλιση ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σημειώνουν σταθερή πτώση 

14. Ηλεκτρονικό αυτοματοποιημένο σύστημα που συνδέει τη Βάση Δεδομένων Απογραφής με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. 

15. Παρουσίαση της πιλοτικής έκδοσης του συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών. 

16. Δημιουργία τομεακών Κεντρικών Αρχών Προμηθειών που συντονίζονται από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. 

17. Εξορθολογισμός από τον ΕΟΠΥΥ του αριθμού των συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς, ώστε να μειωθεί η αναλογία γιατρών-ασθενών κοντά στον πολύ χαμηλότερο μέσο όρο της ΕΕ. 

18. Προειδοποιήσεις κάθε μήνα σε κάθε γιατρό σχετικά με τη συνταγογραφική του δραστηριότητα, όταν παρατηρείται συνταγογράφηση άνω του μέσου όρου. 

19. Πρόσθετα μέτρα για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αν χρειαστεί, όπως προϋπολογισμός συνταγογράφησης για κάθε γιατρό. 

20. Υποχρεωτικό για όλα τα δημόσια νοσοκομεία να προμηθεύονται τα φάρμακα ανά δραστική ουσία. 

21. Αξιολόγηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και θέσπιση ποσοτικών στόχων για τον αριθμό των ελέγχων αδήλωτης εργασίας που πρέπει να διενεργηθούν. 

22. Κατάργησης της ελάχιστης αμοιβής για τους ενεργειακούς επιθεωρητές. 

23. Τροποποίηση των όρων εισδοχής και των προϋποθέσεων άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος. Πιο συγκεκριμένα, κατάργηση της υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρων στην υπογραφή συμβολαίων. Επίσης, κατάργηση του ελάχιστου ποσού που οφείλεται σε δικηγόρους που αμείβονται αποκλειστικά για υπηρεσίες που παρέχουν με έμμισθη εντολή. 

24. Αρση της απαγόρευσης αναγνώρισης επαγγελματικών τίτλων σε κατόχους πτυχίων που απονέμονται με βάση συμφωνίες δικαιόχρησης. 

25. Μέτρα για την επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων. 

26. Μείωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων κατά τουλάχιστον 50%. 

27. Καθιέρωση με νόμο του κατώτατων μισθών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου