Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Δολοφονήθηκε η «Βασίλισσα της κοκαΐνης»

Μια ζωή βγαλμένη από γκανγκστερική ταινία έζησε ηκολομβιανή Griselda Blanco, η οποία δολοφονήθηκε τη Δευτέρα, από άντρα για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Η κολομβιανή γιαγιά που είχε ονομαστεί «Η Βασίλισσα της....

Κοκαΐνης», μεσουράνησε τη δεκαετία του ’70 και του ’80 στον κόσμο των ναρκωτικών. Είχε κατηγορηθεί για 240 φόνους, μεταξύ των οποίων και αυτούς των τριών συζύγων της, ενώ ήταν αυτή που ήλεγχε το εμπόριο κοκαΐνης της Αμερικής και της Βρετανίας για πολλά χρόνια. Μάλιστα, υπήρχαν εποχές που οργάνωνε τη μεταφορά μέχρι και 2 τόνων κοκαΐνης κάθε μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προκειμένου να ενισχύσει το μύθο γύρω από το όνομά της, έδωσε στον γιό της το όνομα Michael Corleone, εμπνεόμενη από τον ήρωα της σειράς ταινιών «ο Νονός». Τα τελευταία χρόνια, είχε βγει από την ενεργό δράση και ζούσε στη Medellin της Κολομβίας, καθώς είχε ήδη εκτίσει σχεδόν 20 χρόνια σε αμερικανική φυλακή.

Ωστόσο, «η Βασίλισσα της Κοκαΐνης», δεν είχε ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς με το παρελθόν της. Ένας ένοπλος άντρας μπήκε στο κρεοπωλείο όπου ψώνιζε και την πυροβόλησε δύο φορές στο κεφάλι, ενώ στη συνέχεια ψύχραιμα διέφυγε με τη μηχανή του.

«Δεν γνωρίζουμε γιατί την σκότωσαν, ωστόσο η πρώτη υπόθεση είναι πιθανότατα για λόγους εκδίκησης», δήλωσε ο αστυνομικός Colonel Mauricio Cartagena.

Η Blanco γεννήθηκε το 1943 σε μια παραγκούπολη της Medellin και γρήγορα εντάχθηκε στις παιδικές συμμορίες των δρόμων. Στα 11 της, κατηγορήθηκε για την απαγωγή ενός 10χρονου αγοριού και για τη δολοφονία του, όταν οι γονείς αρνήθηκαν να πληρώσουν τα λύτρα.

Έχοντας ήδη εξασκηθεί σε μικροκλοπές, στα 14 το έσκασε από τη μητέρα της και στράφηκε στην πορνεία. Παντρεύτηκε το σωματέμπορο Carlos Trujillo με τον οποίο και απέκτησε 3 παιδιά. Ωστόσο χώρισαν στα τέλη του ΄60 και λίγο αργότερα πιστεύεται ότι τον δολοφόνησε κατά τη διάρκεια διαμάχης.

Ο επόμενος γάμος της ήταν με τον έμπορο κοκαΐνης Alberto Bravo, με τον οποίο ανέπτυξαν τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες ήταν μάλιστα τόσο επιτυχημένες ώστε να μετακομίσουν στη Νέα Υόρκη. Στα μέσα του ’70 είχε ήδη πιλότους αεροσκαφών στις υπηρεσίες της, προκειμένου να μεταφέρουν τα ναρκωτικά.

Ενώ όμως το FBI έφτασε κοντά σε αυτήν και 30 από τους συνεργάτες της, στην μεγαλύτερη επιχείρηση για τα ναρκωτικά της Ιστορίας, η ίδια κατάφερε να διαφύγει στην Κολομβία πριν τη συλλάβουν.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έφτασε στην πρωτεύουσα Bogota με ιδιωτικό αεροσκάφος με το οποίο ταξίδευε επίσης ένας μικρός στρατός κακοποιών προκειμένου να αντιμετωπίσει το σύζυγό της Alberto. Στην ανταλλαγή πυρών που είχαν, ο Alberto δέχτηκε σφαίρα στο πρόσωπο και απεβίωσε, κάτι που δεν συνέβη στην ίδια παρά τη σφαίρα που δέχτηκε στο στομάχι.

Στα τέλη του ’70 επέστρεψε στο Μαϊάμι προκειμένου να εξοντώσει τους ανταγωνιστές και να αποκτήσει τον έλεγχο των ναρκωτικών. Η ευκολία με την οποία σκότωνε όποιον στεκόταν απέναντί της, είναι αξιοσημείωτη. Αυτή την τύχη είχε και ο τρίτος της άντρας ο οποίος την εγκατέλειψε και άρπαξε τον γιό τους.

Τα κέρδη της έφτασαν να ξεπερνούν τα 8 εκατ. δολάρια το μήνα, ενώ διέθετε μια τεράστια βίλα στη Φλόριντα και στο Μαϊάμι Μπιτς καθώς και ένα στόλο πολυτελών οχημάτων. Αγόραζε διαμάντια της Εβίτα Περόν, ενώ έφτασε στο σημείο να ζητήσει να φιλοτεχνηθεί ένα μπρούτζινο άγαλμα της ίδιας.

Τελικά, το 1985 η αστυνομία κατάφερε να εισβάλει στο σπίτι της και να τη συλλάβει. Αρχικά, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης. Ωστόσο ακόμη και μέσα από τα κάγκελα συνέχιζε να διευθύνει το κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών που είχε υπό τον έλεγχό της, να οργανώνει δολοφονίες, απαγωγές και κάθε είδους παράνομη ενέργεια.

Βγήκε από τη φυλακή το 2004 και προσπάθησε να σβήσει τα ίχνη της από τους εχθρούς -που όλα αυτά τα χρόνια είχε δημιουργήσει. Η προσπάθειά της αυτή, ήταν επιτυχημένη για τα επόμενα 8 χρόνια, μέχρι δηλαδή τη Δευτέρα, οπότε και δολοφονήθηκε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου