Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

"ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΝΤ" ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΕ Η ΚΑΤΣΕΛΗ

Με την κατάθεση της Λούκας Κατσέλη ξεκίνησε ο κύκλος των καταθέσεων των μαρτύρων στους οικονομικούς εισαγγελείς, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο...
 
ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη. Η κ. Κατσέλη είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις συνομιλίες Παπανδρέου με Στρος-Καν, καθότι δεν ήταν παρούσα, ενώ επανέλαβε ότι η περίπτωση της Ελλάδας δεν λύνεται με πολιτικές βίαιης λιτότητας. 

«Επανέλαβα την πάγια θέση μου, την οποία έχω εκφράσει και δημοσίως, ότι η συστημική κρίση χρέους της Ελλάδας και η κρίση ανταγωνιστικότητας δεν λύνεται με πολιτικές βίαιης λιτότητας και ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά απαιτεί μία συντονισμένη πολιτική με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αναδιάρθρωση του χρέους, τη μείωση του κόστους δανεισμού και αναπτυξιακά μέτρα».

Σε ερώτηση για τη σημερινή εφαρμοζόμενη πολιτική η κ. Κατσέλη απάντησε: «Δυστυχώς, τα λάθη εξακολουθούν να γίνονται. Και τώρα, η χώρα αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και δύο χρόνια, ουσιαστικά να μην αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της διαχειρισιμότητας και βιωσιμότητας του χρέους, αλλά να παίρνονται μέτρα που δυσχεραίνουν το πρόβλημα και οδηγούν τη χώρα σε βαθιά ύφεση, μεγαλύτερη ανεργία και διευρύνουν τα ελλείμματα.»

Η κ. Κατσέλη, απαντώντας σε ερώτηση ως προς το αν υπήρξε ή όχι ενημέρωση από τον κ. Ρουμελιώτη, είπε: «Με τον κ. Ρουμελιώτη, όπως και με άλλους οικονομολόγους, είχαμε ιδιωτικές συζητήσεις για το τι δέον γενέσθαι. Δεν υπήρχε, όμως, επίσημη θέση από το ΔΝΤ προς καμία διαφορετική κατεύθυνση».

Υπενθυμίζεται ότι ενώπιον των δύο εισαγγελέων έχει ήδη καταθέσει ο κ. Ρουμελιώτης ενώ, τις επόμενες μέρες, αναμένεται να κληθούν σε κατάθεση ο Γεράσιμος Αρσένης, η πρώην υπουργός, Βάσω Παπανδρέου αλλά και τα πρώην στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, Γιώργος Ζανιάς και Πέτρος Χριστοδούλου.

Στο μεταξύ, πιθανότατα αύριο, Τρίτη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσουν την πρότασή τους για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τον Γ.Παπανδρέου θα συμπεριληφθεί στο κείμενο της εξεταστικής και η περίοδος διακυβέρνησης του Κ.Καραμανλή.

Εκτός από τη Λούκα Κατσέλη ως μάρτυρες θα κληθούν να καταθέσουν οι πρώην υπουργοί Γεράσιμος Αρσένης και Βάσω Παπανδρέου, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και ο πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου