Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Τα πιο extreme μέρη στη Γη για τους λάτρεις της περιπέτειας

Μέρη σαν αυτά προσφέρονται μόνο για όσους λατρεύουν την περιπέτεια και τολμούν να δοκιμάσουν νέες εμπειρίες. Πώς θα σας φαινόταν να επισκεφθείτε μια κοιλάδα όπου έχει να βρέξει 2 εκατομμύρια χρόνια, ένα νησί 2.000 μίλια μακριά από τη στεριά, το πιο θερμό μέρος του κόσμου ή τους υψηλότερους καταρράκτες στη Γη;
 


Η δεκάδα που ακολουθεί περιλαμβάνει τα πιο extreme μέρη στον πλανήτη και οι εικόνες σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν.

1. Έρημος Lut, Ιράν: Το πιο ζεστό μέρος στον πλανήτη (71°C)

Για το θέμα της πιο ζεστής περιοχής του πλανήτη, έχουν υπάρξει κατά καιρούς αρκετές συζητήσεις. Μερικοί θεωρούν πως βρίσκεται στην Al Azizyah της Λιβύης, όπου η θερμοκρασία έχει αγγίξει τους 57,8°C, ενώ άλλοι αναφέρουν την περίφημη Πεδιάδα του Θανάτου (Death Valley) στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου το 1913 καταγράφηκε θερμοκρασία 56,7°C. 
Ωστόσο, οι νεότερες πηγές σύμφωνα με τις μετρήσεις των δορυφόρων της NASA, αναφέρουν ότι η μεγαλύτερη έως τώρα καταγεγραμμένη θερμοκρασία στον πλανήτη μας είναι 71°C στην έρημο Lut του Ιράν. Η συγκεκριμένη περιοχή που εκτείνεται σε περίπου 480 χλμ. ονομάζεται Gandom Beriyan (Ψημένο σιτάρι).

2. Βουνό Chimborazo, Εκουαδόρ: Το υψηλότερο μέρος στη Γη

Όλοι ξέρουμε το Όρος Έβερεστ ως το πιο υψηλό βουνό του πλανήτη. Λάτρεις της ορειβασίας ταξιδεύουν από όλες μεριές της Γης, με το όνειρο να κατακτήσουν την κορυφή του, η οποία βρίσκεται 8.848 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Όμως, δεν είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν την ύπαρξη του όρους Chimborazo στο Εκουαδόρ, του οποίου το υψόμετρο ανέρχεται στα 6.267 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και θεωρείται το πιο απομακρυσμένο μέρος από το κέντρο της γης. Αυτό οφείλεται στο σχήμα της Γης, το οποίο δεν είναι μια τέλεια σφαίρα όπως πιστεύουν αρκετοί, αλλά θυμίζει περισσότερο μια τρισδιάστατη έλλειψη με τους πόλους να είναι στενότεροι.


Δεδομένου ότι το Chimborazo βρίσκεται μόλις μια μοίρα βόρεια από τον ισημερινό, η απόσταση από τον πυρήνα μέχρι την κορυφή του, είναι η μεγαλύτερη στον πλανήτη. 


Για τους κατοίκους του Εκουαδόρ το βουνό αποτελεί λόγο περηφάνιας, αλλά εξαιτίας του βαθμού δυσκολίας, της έλλειψης οξυγόνου ή απλώς της «φήμης» του, το Έβερεστ κι η κορυφή του πάντα θα είναι πιο γνωστά από το «Μόνιμα χιονισμένο βουνό».

3. Tristan de Cuncha, Ηνωμένο Βασίλειο: Το πιο απομακρυσμένο (κατοικήσιμο) από την πλησιέστερη ξηρά νησί του πλανήτη

Το νησί Tristan de Cuncha, που βρίσκεται στο  νότιο τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού, είναι τόσο μικρό που δεν διαθέτει καν δικό του αεροδρόμιο. Φιλοξενεί 272 κατοίκους, οι οποίοι έχουν μόνο 8 διαφορετικά επίθετα(!), κάτι που εξηγεί τις κληρονομικές ασθένειες όπως το άσθμα, που μαστίζουν τους κατοίκους. Το νησί προσαρτήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον 19ο αιώνα, ενώ η κοντινότερη ξηρά απέχει ούτε λίγο ούτε πολύ 2.000 μίλια!


4. Salto del Angel, Βενεζουέλα: Ο υψηλότερος καταρράκτης στη Γη

Οι «Καταρράκτες των Αγγέλων» (Salto del Angel) στη Βενεζουέλα με ύψος 984 μέτρων είναι οι πιο υψηλοί στη Γη, ενώ το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι η συνεχής «πτώση» του νερού από ύψος 807 μέτρων. Βρίσκονται σε έναν παραπόταμο του ποταμού Caroni (Rio Caroni) και τα νερά του πηγάζουν από την πλαγιά του οροπεδίου Auyan Tepui. 


5. Oymyakon, Ρωσία: Το πιο κρύο μέρος στη Γη που κατοικείται από ανθρώπους (-71,2°C)

Το Oymyakon είναι ένα χωριό της περιφέρειας Oymyakonsky στην ανατολική Σιβηρία και κατοικείται από περίπου 800 κατοίκους. 


Αποκαλείται συνήθως «κρύος πόλος» μιας και στις 26 Ιανουαρίου 1926 καταγράφηκε η θερμοκρασία των -71,2°C, η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής σε κατοικήσιμη περιοχή. Η πιο χαμηλή θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στη Γη ήταν στον Ερευνητικό Σταθμό «Vostok» στη ρωσική Ανταρκτική (-89,44°C). 


6. Dry Valleys, Ανταρκτική: Το πιο ξηρό μέρος στον κόσμο

Οι συγκεκριμένες κοιλάδες έχουν να «γευτούν» το βρόχινο νερό πάνω από δύο εκατομμύρια χρόνια. Μοναδική εξαίρεση, μια κοιλάδα της οποίας οι λίμνες γεμίζουν σποραδικά από τα κοντινά ποτάμια που κάνουν την εμφάνισή τους την περίοδο του καλοκαιριού. Οι «Ξηρές Κοιλάδες» δεν έχουν ίχνος υγρασίας (ούτε νερό, ούτε χιόνι, ούτε πάγο). Πρόκειται για ένα εξαιρετικά περίεργο μέρος καθώς, με εξαίρεση μερικούς βράχους καλυμμένους από χιόνι, είναι το μοναδικό σημείο της Ανταρκτικής χωρίς πάγους.



7. Η τάφρος των Μαριανών, Ινδονησία - Ιαπωνία: Το πιο βαθύ σημείο επί Γης

Το Challenger Deep στην τάφρο των Μαριανών αποτελεί το πιο βαθύ σημείο του πλανήτη. Ο πυθμένας βρίσκεται στα 10.924 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Για να αντιληφθεί κανείς το συγκεκριμένο βάθος, αρκεί να πούμε πως αν βυθίζαμε το όρος Έβερεστ μέσα στην τάφρο, θα το χώριζαν ακόμα δύο χιλιόμετρα από την επιφάνεια!
Οι πρώτοι άνθρωποι που εξερεύνησαν αυτό το σημείο ήταν ο Jacques Piccard και ο Don Walsh, οι οποίοι με ένα βαθυσκάφος έφτασαν στον πυθμένα της τάφρου στις 23 Ιανουαρίου 1960. Από τις αφηγήσεις τους, προκύπτει πως στον ασυνήθιστα καθαρό και διαυγή πυθμένα ζουν ψάρια, γαρίδες κι άλλα «άγνωστ»  είδη. 

8. Lloro, Κολομβία: Το πιο υγρό μέρος της Γης

Στο Lloro της Κολομβίας ο μέσος όρος βροχόπτωσης αγγίζει τα 13 μέτρα τον χρόνο! Οι κάτοικοι της περιοχής ζουν από την υλοτόμηση των δέντρων στο κοντινό δάσος, όπου βρέχει ασταμάτητα.
Το μέρος που έχουν σημειωθεί οι περισσότερες βροχοπτώσεις σε διάστημα ενός μηνα, είναι το Cherrapunjee της βορειοδυτικής Ινδίας, όπου τον Ιούλιο του 1861, κατά τη διάρκεια των μουσώνων, έπεσαν 9.296 mm βροχής. 

9. Όρος Thor, Καναδάς: Ο μεγαλύτερος γκρεμός

Στο όρος Thor στο εθνικό πάρκο του Auyuittuq στον Καναδά, υπάρχει ο πιο απότομος γκρεμός του πλανήτη με ύψος 1.250 μέτρα και μέση κλίση τις 105 μοίρες. Πρόκειται για την πλέον αναγνωρίσιμη πλαγιά του Καναδά, γεγονός που την κάνει πόλο έλξης για τους απανταχού αναζητητές της περιπέτειας και τους λάτρεις της ορειβασίας. Το όρος Thor κατακτήθηκε για πρώτη φορά το 1953 από μια ομάδα του Αρκτικού Ινστιτούτου της Βόρειας Αμερικής. 


10. Νεκρά Θάλασσα, Ιορδανία: Το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική Γη

Η επιφάνεια της Νεκράς Θάλασσας βρίσκεται σε αρνητικό υψόμετρο (δηλ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας) 423 μέτρων, κάτι που την καθιστά το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική Γη. Η λίμνη φημίζεται για την υπερβολικά υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι (πάνω από 10 φορές περισσότερο από τη Μεσόγειο),  γεγονός το οποίο ευθύνεται για την απουσία ζωής και δικαιολογεί το όνομά της.


Επιμέλεια: Ντία Μούλου





http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου