Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Μερική ή ολική διαγραφή χρεών και περικοπή των δόσεων προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην κατάθεση πρότασης νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριώνπροχώρησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. «Στην πρόταση νόμου συμπεριλήφθησαν οι σημαντικές παρατηρήσεις που κατατέθηκαν από φορείς και οργανώσεις που συμμετείχαν στην διαβούλευση που έγινε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή στις 2-3-2012», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 Όπως παρατήρησε, στη διάρκεια της διαβούλευσης, ο Αλέξης Μητρόπουλος, ένας από τους εισηγητές της πρότασης νόμου, «η πρόταση νόμου που επεξεργάστηκε η κοινοβουλευτική μας ομάδα προβλέπει μεταξύ άλλων την περικοπή των δόσεων των τοκοχρεολυσίων των δανείων κάθε πολίτη και κάθε νοικοκυριού έως του 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους και την απαλλαγή τους από το υπόλοιπο ποσό της δόσης. Προνοεί επίσης για την ολική διαγραφή των χρεών ευπαθών ομάδων του λαού μας για όσους διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας για τους χρονίως πάσχοντες, για τους αναπήρους τους αστέγους που αδυνατούν να προσποριστούν τα στοιχειώδη του βίου».
Η πρόταση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποτελεί πυλώνα εκείνου που το κόμμα της ριζοσπατικής αριστεράς ονομάζει «Νέα Σεισάχθεια», αναπτύσσεται σε πέντε μείζονες άξονες, επί των οποίων ξεδιπλώνονται επιμέρους πτυχές με σκοπό την ανακούφιση των δανειοληπτών.
Πιο αναλυτικά, η προταση νόμου προβλέπει:

·      Την περικοπή των δόσεων των τοκοχρεολυσίων των δανείων κάθε πολίτη και κάθε νοικοκυριού ώστε να μην ξεπερνούν το 30% του πραγματικού διαθέσιμου (μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών) μηνιαίου εισοδήματός τους, και την απαλλαγή τους από το υπόλοιπο ποσό της δόσης με οριστική διαγραφή του υπολοίπου αυτού σε ετήσια βάση

·      Την αναλογική κατανομή του ανωτέρω διαθεσίμου ποσού, σε περίπτωση συρροής περισσοτέρων δανειακών υποχρεώσεων

·      Την ολική διαγραφή των χρεών των ευπαθών ομάδων, για όσους διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, για τους χρονίως πάσχοντες, για τους ανάπηρους, τους άστεγους, τους υπερήλικες, τους χρονίως άνεργους κ.λπ. συνανθρώπους μας, που αδυνατούν να προσποριστούν τα στοιχειώδη του βίου.

·      Την μερική διαγραφή χρεών σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση των εισοδημάτων του κάθε νοικοκυριού κατά τα δυόμισι χρόνια του Μνημονίου.

·      Την απαγόρευση στον πιστωτικό Οργανισμό ή την Εταιρία, προς την οποία έχει εκχωρηθεί η απαίτηση, ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να καταγγείλουν τη σύμβαση δανείου, να εκδώσουν διαταγές πληρωμής και να προβούν σε οιανδήποτε πράξη αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των επίδικων απαιτήσεών τους. Ομοίως προβλέπεται η απαγόρευση πραγματοποίησης τηλεφωνικών οχλήσεων από εισπρακτικές εταιρίες. Επίσης απαγορεύεται η επιβάρυνση της οφειλής με τόκους υπερημερίας. Για τυχόν παράβαση των παρουσών διατάξεων επιβάλλεται στην Τράπεζα ή στο Ταμείο πρόστιμο ισόποσο με την ετήσια δανειακή απαίτηση.
Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αναμένεται να εισάγει την πρόταση νόμου προς συζήτηση ακριβώς έπειτα από την εκ νέου έναρξη των εργασιών της Βουλής.
Υπενθυμίζεται, ότι η Βουλή, με το πέρας της ημέρας, διακόπτει τις εργασίες της έως και τις 20 Αυγούστου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου