Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Η έλλειψη σεξ ρίχνει τις αρσενικές μύγες στο... αλκοόλΤελικά φαίνεται πως κάποια πράγματα αποτελούν φυσικό νόμο που δεν ισχύει μόνο για τους ανθρώπους. Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science, οι αρσενικές μύγες που δεν βρίσκουν ερωτική ανταπόκριση το ρίχνουν στο... 

αλκοόλ. Όπως εξηγούν στην έκθεσή τους οι επιστήμονες, το αλκοόλ διεγείρει τον εγκέφαλο της μύγας χαρίζοντας την αίσθηση της «ανταμοιβής», όπως ακριβώς αισθάνονται τα έντομα μετά από μια σεξουαλική κατάκτηση. Το μυστικό κρύβεται σε μια χημική ουσία στον εγκέφαλο της μύγας που ονομάζεται νευροπεπτίδιο Φ και ρυθμίζει τη συμπεριφορά της.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ο Δρ. Shohat-Ophir και οι ερευνητές του διεξήγαγαν ποικίλα πειράματα για να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους κάποιες μύγες δείχνουν μεγάλη προτίμηση στο αλκοόλ. Αρχικά οι ερευνητές έβαλαν πέντε αρσενικές μύγες σε ένα κουτί με πέντε θηλυκές παρθένες, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στις ερωτικές επιθυμίες των αρσενικών.

Έπειτα έκλεισαν σε ένα άλλο κουτί πέντε αρσενικές μύγες με θηλυκά που είχαν ήδη ζευγαρώσει και αρνούνταν συστηματικά να «ενδώσουν» στις ορέξεις των αρσενικών. Οι επιστήμονες παρείχαν και στις δυο περιπτώσεις δυο διαφορετικά είδη τροφής: κανονική τροφή και τροφή «ποτισμένη» με αλκοόλ.

Όπως προέκυψε, οι μύγες που είχαν ζευγαρώσει απέφευγαν το αλκοόλ, ενώ οι «στερημένες» μύγες το προτιμούσαν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου