Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Σαμαράς: “Να καθαρίσει το κέντρο της Αθήνας”


Το πράσινο φως στον Μ. Χρυσοχοϊδη να προχωρήσει σε επιχειρήσεις – σκούπα στο κέντρο της Αθήνας ώστε να μειωθεί η εγκληματικότητα και ταυτόχρονα να σταματήσει η ανεξέλεγκτη ροή παράνομων μεταναστών στην πρωτεύουσα, έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς. Η συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη είχε ως βασικό αντικείμενο ακριβώς τον τρόπο που θα περιοριστεί η γκετοποίηση του κέντρου από τους χιλιάδες λαθρομετανάστες αλλά και κάθε καρυδιάς καρύδι εγκληματίες.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χρυσοχοίδης θα προχωρήσει σε επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες, όμως το πρόβλημα είναι που θα πάει τους συλληφθέντες παράνομους μετανάστες. Γιατί αν τους αφήσουν μετά από μια – δυο ημέρες, πάλι στο κέντρο θα καταλήξουν. Για το λόγο αυτό ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε από τον υπουργό να προβλεφθεί και δεύτερος χώρος υποδοχής λαθρομεταναστών μετά από αυτόν στην Κοζάνη με στόχο την αποσυμφόρηση της Αθήνας, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης.
Φαίνεται ότι ο Σαμαράς παίρνει πάνω του την επιχείρηση τάξη και ασφάλεια στο κέντρο ώστε να αναγεννηθεί η περιοχή και να επιστρέψει η οικονομική δραστηριότητα και οι κάτοικοι που έχουν φύγει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιδρυμα Ωνάση διοργανώσει συνέντευξη τύπου την Τετάρτη το μεσημέρι για να ανακοινώσει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση του κέντρου με βασικό σημείο την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στην οδό Πανεπιστημίου. Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί η πολιτική ηγεσία του τόπου καθώς το θέμα της γκετοποίησης του κέντρου αποτελεί μείζον θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο Χρυσοχοίδης το χαρακτήρισε βόμβα και για πρώτη φορά θα συμφωνήσουμε. Αρκεί να κάνει κάτι άμεσα ή τουλάχιστον να βάλει τις βάσεις ώστε η επόμενη κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.
Το θέμα της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας παντός είδους είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της καθημερινότητας των Αθηναίων, κι όχι μόνο, και δεν χωρούν ούτε διαφωνίες ούτε καθυστερήσεις. Δράση απαιτείται.
 
Χρυσοχοΐδης: "Σκούπα" στο κέντρο της Αθήνας κατά του παραεμπορίου
Τρεις βασικές κατευθύνσεις δράσεων με στόχο την άμεση υλοποίησή τους, περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας, και επισημάνθηκαν σήμερα και από τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.
Σε πρώτη φάση, προωθείται η δημιουργία κέντρου κράτησης αλλοδαπών, χωρητικότητας 1.000 ατόμων, αλλά και "καταυλισμών έκτακτης ανάγκης", προκειμένου να ξεκινήσει επιχείρηση με εντατικούς ελέγχους, για την απομάκρυνση παράνομων μεταναστών και άλλων, που επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά.
Παράλληλα, σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει εξόρμηση για την πάταξη του παραεμπορίου, στη Νομική, στην ΑΣΟΕΕ και άλλους πανεπιστημιακούς χώρους, με καταστροφή επιτόπου των παραποιημένων προϊόντων, ταυτόχρονα με τους ελέγχους σε πάγκους μικροπωλητών στο κέντρο της Αθήνας, που ήδη είναι σε εξέλιξη.
Οι τέσσερις "πληγές" του κέντρου
Ο τρίτος άξονας, πάνω στον οποίο θα κινηθούν οι αστυνομικές δυνάμεις και ειδικότερα η Ασφάλεια, είναι η δίωξη των τεσσάρων κύριων "πληγών" του κέντρου, της πορνείας, του παραεμπορίου, των ναρκωτικών και της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών.
Το κέντρο κράτησης πρόκειται να δημιουργηθεί σε στρατόπεδο της Βόρειας Ελλάδας, για το οποίο ακόμα εκκρεμούν οι διαδικασίες παραχώρησης από τον Στρατό.
Ωστόσο, οι επιτελείς του υπουργείου εκτιμούν ότι αυτές οι διαδικασίες θα προχωρήσουν με πολύ γρήγορο ρυθμό, ώστε η εγκατάσταση να είναι έτοιμη σε έναν μήνα και ειδικότερα πριν από την λήξη της θητείας της σημερινής κυβέρνησης.
Το κέντρο κράτησης θα είναι μια μεταβατική λύση, για την κράτηση αλλοδαπών που συλλαμβάνονται για διάφορα αδικήματα, έως ότου ολοκληρωθεί η δημιουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, τα οποία χρειάζονται πολύ χρόνο ακόμα ώσπου να ετοιμαστούν.
Το πρώτο, στον Έβρο, υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο σε 8-12 μήνες.
Στο συγκεκριμένο στρατόπεδο, θα οδηγούνται όλοι οι αλλοδαποί που συλλαμβάνονται για ποινικές παραβάσεις, ώστε να μην αναγκάζονται οι δικαστικές αρχές να τους αφήνουν ελεύθερους, αφού όλα τα υπάρχοντα κρατητήρια είναι στην παρούσα φάση γεμάτα.
Στο ίδιο κέντρο θα οδηγούνται ακόμα και αλλοδαποί που υποβάλλουν αιτήσεις για άσυλο, έως ότου εξετάσουν τα αιτήματά τους, προκειμένου, όπως λένε, να προλαμβάνεται ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά τους, στο διάστημα που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου.
Καταυλισμοί εκτάκτου ανάγκης
Στο ίδιο πνεύμα θα λειτουργήσουν και οι "καταυλισμοί έκτακτης ανάγκης", λύση που εξετάζεται ως συμπληρωματική σε δεύτερη φάση.
Οι καταυλισμοί αυτοί θα είναι οργανωμένοι στη λογική των καταυλισμών σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών (σεισμών κ.λπ.), αλλά με αυξημένη ασφάλεια από πλευράς αστυνομίας.
Η μεταβατική αυτή λύση προωθείται και για έναν ακόμη λόγο. Να αξιοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό τα κονδύλια από τα Ταμεία Εξωτερικών Συνόρων και Επιστροφών της ΕΕ, τα οποία χρηματοδοτούν το πρόγραμμα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.
Σε ό,τι αφορά στο παραεμπόριο, οι επιχειρήσεις πέριξ των πανεπιστημιακών χώρων, θα υποστηρίζονται από συνεργεία του δήμου, τα οποία θα καταστρέφουν επιτόπου και προϊόντα - απομιμήσεις επώνυμων εταιρειών, είτε με σπρέι που θα τα καθιστά άχρηστα, είτε μέσα σε απορριμματοφόρα, όπου θα διαλύονται.
Έως τώρα, επιτόπου καταστροφή γινόταν σε περιπτώσεις κατασχεμένων προϊόντων χωρίς ετικέτες, κυρίως κινέζικα, ενώ για τα υπόλοιπα γινόταν καταγραφή και ακολουθείτο διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου