Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Το μήνυμα του Πούτιν για την Ελλάδα

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη θυελλώδη κυριαρχία της υπόθεσης του Βατοπεδίου, στην ελληνική επικαιρότητα. Του «σκανδάλου», όπως περιγράφηκε, και έστειλε στη Δικαιοσύνη τον ηγούμενο Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο, ενώ ανάγκασε ακόμη και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να παρέμβει.


Η υπόθεση παραμένει μέχρι και σήμερα ανοικτή, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο μοναχός Αρσένιος χρειάστηκε να καταβάλλει μια διόλου ευκαταφρόνητη εγγύηση, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του. Ο δε ηγούμενος Εφραίμ, βρίσκεται στη Μόσχα, όπου συναντάται και φωτογραφίζεται με έναν από τους 2-3 ισχυρότερους ανθρώπους του κόσμου, αυτή τη στιγμή: Τον Ρώσο πρωθυπουργό και επόμενο Πρόεδρο της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αφορμή στάθηκε το προσκύνημα εκατομμυρίων Ρώσων στην Τίμια Ζώνη, που έφεραν μαζί τους στη Μόσχα οι εκπρόσωποι της Μονής Βατοπεδίου. Ένα προσκύνημα το οποίο συγκέντρωσε περισσότερους από 3 εκατομμύρια Ρώσους, από όλη την αχανή χώρα, κάτι που σημαίνει ότι ξεπέρασε και αυτήν ακόμη την κηδεία του Ιωσήφ Στάλιν.
Στη συνάντηση που είχε με τον ηγούμενο Εφραίμ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φρόντισε να στείλει κωδικοποιημένα μηνύματα. Που αφορούν κυρίως το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, που επλήγησαν βάναυσα ειδικά την πρώτη περίοδο της πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου.
Το μήνυμα Πούτιν απευθύνεται σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται και… κακοποιείται διεθνώς, εμφανιζόμενη περίπου ως η αιτία του κακού, για μια κρίση που γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την κατάρρευση της Lehman Brothers, και πέρασε στην Ευρώπη, λόγω της διάθεσης… παιδικής χαράς που συνεχίζει να διακρίνει την πολιτική ηγεσία της ηπείρου μας.
Όχι βέβαια ότι δεν έχουμε και εμείς τις ευθύνες μας, προφανώς όμως και ελάχιστοι θα σπεύσουν σήμερα να διαφωνήσουν με την εκτίμηση ότι η κρίση γιγαντώθηκε, εμβάθυνε και ξέφυγε από τα όρια, επειδή το Βερολίνο έχει μια άλλη προσέγγιση του πως πρέπει να είναι η επόμενη Ευρώπη.
Σε ένα τέτοιο, εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, η… διαθεσιμότητα της Ρωσίας να βοηθήσει, όπως υπονοεί η παρέμβαση Πούτιν, στέλνει πολλαπλά μηνύματα. Για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, που επείγονται να στραφούν στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, για να.. βρουν οξυγόνο. Και να απεμπλακούν από τον μονοθεματικό οικονομικό εγκλωβισμό στη Γερμανία και τους συμμάχους της.


Πηγή: http://www.statesmen.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου