Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Σε απίστευτη τιμή "πουλήθηκε" αρχαίο κρητικό νόμισμαΤην ίδια ώρα που το έγκυρο οικονομικό περιοδικό Economist σε πρωτοσέλιδό του δείχνει την κατάρρευση του ευρώ, σε διεθνείς οίκους για δημοπρασίες, «αναβίωσαν» αρχαία ελληνικά νομίσματα σπάζοντας όλα τα ρεκόρ με τις τιμές που απέσπασαν. Έτσι με...


«ισοτιμίες» που προκαλούν ίλιγγο και κέρδη που θα ζήλευαν ακόμα και οι πιο σκληροί παίκτες της χρηματοπιστωτικής αγοράς, έκλεισε η δημοπρασία αρχαίων ελληνικών νομισμάτων που διεξήχθη από τον οίκο Morton & Eden LTD σε συνεργασία με τoν διεθνούς φήμης οίκο Sotheby’s.

Όπως δημοσιεύει το «Flashnews», πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες και επικερδέστερες δημοπρασίες αρχαίων ελληνικών νομισμάτων που έγιναν ποτέ, με κορυφαίο ένα νόμισμα από την αρχαία Γόρτυνα, στην Κρήτη που χρονολογείται περίπου στα 360/50 - 322π.Χ και δημοπρατήθηκε στο αστρονομικό ποσό των 300.000 στερλίνων ή 479.000 δολαρίων, μια τιμή που καταγράφεται ως παγκόσμιο ρεκόρ για αυτό το είδος των δημοπρασιών.

Ζυγίζοντας 11,52 γραμμάρια, είναι το πιο εκλεπτυσμένο, από τα τρία νομίσματα που έχουν διασωθεί στην κατηγορία του..

Στο νόμισμα που αν και αργυρό, αποδείχτηκε χρυσός για τους οίκους, αναπαρίσταται η μυθολογική μοιχεία του ταύρου - Δία με την γυναίκα - άνθρωπο Ευρώπη.

Το πιο εντυπωσιακό και ασυνήθιστο σε αυτό είναι οι μεταμφιέσεις που παίρνει ο Δίας, στη μια όψη σαν αετός και στην άλλη σαν ταύρος, προκειμένου να προσεγγίσει την μισόγυμνη Ευρώπη που παρουσιάζεται καθισμένη σε ένα δέντρο (πιθανότατα ιτιά), με το δεξί χέρι να σηκώνει ένα πέπλο και το αριστερό να κρατάει ένα αετό. Στη πίσω πλευρά του νομίσματος, παρουσιάζεται ο Δίας μεταμφιεσμένος σαν ταύρος έτοιμος να πλανεύσει την Ευρώπη.

Στο σύνολο, τα αρχαία νομίσματα που δημοπρατήθηκαν (ανάμεσά τους ένα τετράδραχμο από τις Συρακούσες, τετράδραχμο από τη Ρόδο κ.α) συγκέντρωσαν το ποσό των 4 εκ. στερλίνων, υπερβαίνοντας τον αρχικό υπολογισμό που είχαν κάνει οι οίκοι, κατά περίπου 3 φορές.
Τα νομίσματα που δημοπρατήθηκαν, θα οδηγηθούν σε ιδιωτικές συλλογές και όχι σε κάποιο μουσείο, «κλείνοντας το μάτι» στο ευρώ και την ταπεινή δραχμή που νοσταλγικές συζητήσεις επαναφέρουν στο προσκήνιο
.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου