Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει καθημερινά χιλιάδες φορολογουμένους τη στιγμή που πατούν το κουμπί του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους για την οριστική υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.
Το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις περιπτώσεις εκείνες που ορισμένοι φορολογούμενοι εκμεταλλεύονται την ηλεκτρονική διαδικασία και τη μη υποχρεωτική υποβολή των δικαιολογητικών που πρέπει να υπάρχουν για τη βεβαίωση της ορθότητας συμπλήρωσης των σχετικών κωδικών, καλεί δειγματοληπτικά χιλιάδες πολίτες να περάσουν από την Εφορία.
Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης σε αυτή την πρόσκληση αυτομάτως ορίζεται ελεγκτής εφοριακός που αναλαμβάνει να διασταυρώσει όλα τα στοιχεία όχι μόνο της εφετινής δήλωσης αλλά ενδεχομένως και προηγούμενων ετών που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά.
Την απόφαση αυτή, ενώ είχε ληφθεί πριν από την έναρξη της εφετινής διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων, το υπουργείο Οικονομικών την κράτησε επτασφράγιστο μυστικό και άφησε τους φορολογουμένους να το διαπιστώσουν στην πράξη.
Αξίζει να τονιστεί ότι και πέρυσι το υπουργείο Οικονομικών καλούσε δειγματοληπτικά φορολογουμένους στην Εφορία προκειμένου να ελέγξει τα δικαιολογητικά συμπλήρωσης και υποβολής της δήλωσής τους. Εφέτος όμως η διαδικασία βασίζεται σε ειδικούς αλγορίθμους και σε δεδομένα ανάλυσης κινδύνου (π.χ., «υπέρβαση» ορισμένων κωδικών όπως είναι οι ιατρικές δαπάνες, τα ασφάλιστρα ζωής, οι τόκοι δανείων κτλ.).
Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:
Ο φορολογούμενους συμπληρώνει τους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης ηλεκτρονικά. Πατώντας το κουμπί «Συνέχεια υποβολής δήλωσης» εμφανίζεται ένας πίνακας με συγκεντρωμένους όλους τους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης που έχουν συμπληρωθεί και το ποσό της εκκαθάρισης (πιστωτικό, χρεωστικό ή μηδενικό).
Στο κάτω μέρος αυτού του πίνακα αναγράφεται ότι η Εφορία μπορεί να ζητήσει την προσκόμιση των δικαιολογητικών για όλα τα ποσά που έχουν συμπληρωθεί στη φορολογική δήλωση.
Εφόσον ο φορολογούμενους συμφωνεί με τα στοιχεία που εμφανίζονται στον πίνακα αυτόν, τότε μπορεί να πατήσει το κουμπί για να συνεχίσει και να υποβάλει τη φορολογική δήλωσή του.
Η διαδικασία όμως δεν τελειώνει εδώ. Θα πρέπει, εφόσον είναι μισθωτός ή συνταξιούχους ή έχει εισοδήματα που φορολογούνται αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο (κωδικός 659-660) ή έχει παρακράτηση στα δελτία παροχής υπηρεσιών εφόσον πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία, να συμπληρώσει αναλυτικά τους αριθμούς φορολογικού μητρώου του εργοδότη αν πρόκειται για μισθωτό ή του ασφαλιστικού ταμείου αν πρόκειται για κύρια ή επικουρική σύνταξη, καθώς και τα ποσά που έχει λάβει ανά ΑΦΜ.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα αναγράψουν τον φόρο που παρακρατήθηκε και αποδόθηκε σύμφωνα με τη βεβαίωση αποδοχών που έχουν λάβει για κάθε πελάτη τους ξεχωριστά.
Ολα τα παραπάνω φορολογικά δεδομένα περνούν από μια πρώτη «γρήγορη» διασταύρωση και, αν το σύστημα Taxis ανάψει το «πράσινο φως», δηλαδή δεν εντοπίσει κάποιο σφάλμα ή κάποια παράλειψη στην όλη διαδικασία, τότε ο φορολογούμενος μπορεί να συνεχίσει την υποβολή της φορολογικής δήλωσής του.
Αυτό θεωρείται το τελευταίο στάδιο πριν από την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Ωστόσο με το πάτημα του κουμπιού για την οριστική υποβολή της δήλωσης και έπειτα από όλη αυτή τη διαδικασία διασταυρώσεων και ελέγχων ο φορολογούμενος είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπος με το εξής μήνυμα: «Για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης θα πρέπει εντός 15 ημερών να προσέλθετε στην Εφορία ή να αποστείλετε ταχυδρομικά τον φάκελο με όλα τα δικαιολογητικά συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέχρι στιγμής οι εφορίες ελέγχοντας τα δικαιολογητικά που έχουν ήδη σταλεί από τους φορολογουμένους έχουν επιβάλει πρόσθετη φορολογία από αυτήν που είχε υπολογίσει αρχικά ο φορολογούμενος είτε γιατί τους απέρριψαν κάποιες δαπάνες που είχαν αναγράψει είτε γιατί διαπιστώθηκε «λανθασμένη» συμπλήρωση ορισμένων κωδικών.
Ως σήμερα έχουν υποβληθεί, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ.Χάρη Θεοχάρη, πάνω από 4.000.000 φορολογικές δηλώσεις, ενώ ο ίδιος εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των εφετινών φορολογικών δηλώσεων θα διαμορφωθεί τελικά σε περίπου 5.600.000. Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο παράτασης για την υποβολή των δηλώσεων Ε9 φυσικών προσώπων μετά τη 15η Σεπτεμβρίου διότι πρέπει να γίνει η εκκαθάριση του ΦΑΠ 2013 έτσι ώστε ο φόρος να καταβληθεί σε πέντε δόσεις από τον Οκτώβριο ως τον Φεβρουάριο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου