Εικόνα "κραχ" στην εγχώρια αγορά ακινήτων αποτυπώνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σε μια συγκυρία όπου το υπουργείο Οικονομικών έχει μπει στη τελική φάση των διαπραγματεύσεων με τη Τρόικα για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, με στόχο την ελάφρυνση κυρίως των μικροϊδιοκτητών.
Τα νεώτερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που αφορούν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, δείχνουν ότι οι τιμές των ακινήτων- νεόδμητων και παλαιών- μειώθηκαν περαιτέρω κατά 11,6% μέσα σε έναν χρόνο. Αν η σύγκριση γίνει, δε, με το 2008, όταν οι τιμές είχαν φτάσει στο ανώτερο επίπεδο- η πτώση είναι της τάξης του 31%!!! Παρά τη "βουτιά" στις τιμές, η ζήτηση παραμένει υποτυπώδης. Σε σύγκριση με πέρσι, η πτώση των αγοραπωλησιών είναι της τάξης του 35,3%, ενώ συγκρίνοντας το πρώτο εξάμηνο του έτους με το πρώτο εξάμηνο του 2008, οι συναλλαγές είναι μειωμένες κατά 85%!!!
Το κακό για τους ιδιοκτήτες είναι ότι αυτές οι μειώσεις στην αξία της περιουσίας τους δεν φέρνουν και ανάλογη μείωση των φόρων κατοχής που καλούνται να πληρώσουν, καθώς οι Τιμές Ζώνης με τις οποίες υπολογίζονται οι φόροι κατοχής, θα παραμείνουν "παγωμένες" έως το 2016. Χαμένοι είναι κυρίως οι ιδιοκτήτες στις αποκαλούμενες ακριβές περιοχές, όπως για παράδειγμα το Π. Ψυχικό, καθώς οι Τιμές Ζώνης είναι έως και 102% υψηλότερες των εμπορικών, αλλά ανάλογη εικόνα καταγράφεται και σε πολλές άλλες περιοχές των Βορείων και Νοτίων Προαστίων όπως και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας, όπου οι Τιμές Ζώνης είναι έως και 85% υψηλότερες π.χ. στη Λάρισα. Χαμένοι είναι, επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε πολύ υποβαθμισμένες περιοχές καθώς οι εμπορικές αξίες έχουν κατρακυλήσει ακόμα και κάτω από τις χαμηλές αντικειμενικές αξίες, ενώ "φουσκωμένους" φόρους καλούνται να πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων, καθώς οι Συντελεστές Εμπορικότητας προκαλούν στρεβλώσεις.
Το... κερασάκι στη τούρτα είναι η απαίτηση της Τρόικας για υψηλότερους συντελεστές στον Ενιαίο Φόρο έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα προσδοκώμενα έσοδα. Συγκεκριμένα, "κλειδί" για τον Ενιαίο Φόρο είναι και η διασφάλιση υψηλού δείκτη εισπραξιμότητας, έτσι ώστε οι φορολογικοί συντελεστές να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. Ο στόχος εσόδων που θα εισπραχθούν είναι 2,9 δισ ευρώ. Με βάση τον υπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών, η εισπραξιμότητα του νέου φόρου θα είναι 85%, όσο δηλαδή και του Τέλους της ΔΕΗ, άρα απαιτείται βεβαίωση φόρων ύψους 3,4 δισ ευρώ. Με βάση, όμως, τον υπολογισμό της Τρόικας η εισπραξιμότητα θα κινηθεί στα επίπεδα του 70%, άρα απαιτείται να βεβαιωθούν φόροι ύψους 4,2 δισ ευρώ! Αν η Τρόικα επιβάλει τελικά την άποψη της, τότε οι συντελεστές του Ενιαίου Φόρου θα πρέπει να αυξηθούν πολύ έτσι ώστε να καλύψουν το "κενό", με αποτέλεσμα οι ωφελημένοι του νέου φόρου να είναι τελικά μόνο οι ιδιοκτήτες μικρών ακινήτων.
Κι όλα αυτά, ενώ η FITCH προβλέπει περαιτέρω μείωση των εμπορικών τιμών των ακινήτων κατά 18% στα χρόνια που ακολουθούν!!!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου